FN fördömer Brunei för deras nya grymma och omänskliga lagar där man från och med onsdag kommer att döma folk till döden genom stening

De senaste dagarna har omvärlden upprörts över kungadömet Bruneis nya lagar och såväl USA:s före detta vice president Joe Biden, som Elton John och George Clooney har fördömt samt uppmanat till protester mot de nya strafflagarna som ska implementeras på onsdag.

Monarkin som har styrts av den 72-årige sultanen Hassanal Bolkiah de senaste 51 åren, beslutade egentligen om de nya lagarna redan år 2013, men på grund av motstånd från människorättsgrupper har implementeringen blivit fördröjd.

Den nya lagen gäller främst muslimer, men kommer i vissa aspekter även att påverka icke-muslimer. Det handlar om dödsstraff genom stening för våldtäkt, äktenskapsbrott, homosexualitet och för att förolämpa eller förtala profeten Muhammed.

Det introducerar även publik prygling som straff för abort, amputation som straff för stöld samt att man kriminaliserar att muslimska barn utsätts för andra religioner än islam.

För närvarande är det bara Saudiarabien, Mauretanien och Sudan som har dödsstraff för homosexualitet, men de senaste åren har det inte utförts enligt en taleskvinna för FN, Ravina Shamdasani.

Tidigare idag gjorde FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, ett uttalande där hon uppmanar Bruneis regering att stoppa den nya strafflagen samt deklarerade att den markerar ett allvarligt bakslag för skyddandet av mänskliga rättigheter. Hon pekade också på det faktum att Brunei upprätthållit en lång tradition av att inte använda sig av dödsstraff – den senaste gången en avrättning skedde var 1957.

Storbritannien, Australien och Nya Zeeland har uppmanat Brunei att överge sin nya strafflag, medan Bruneis socialt konservativa grannar som också kriminaliserar homosexualitet har varit tysta.
Återstår att se om Brunei faller för omvärldens påtryckningar, men jag är ytterst tveksam och de har dessutom stort stöd bland likasinnade länder.

https://www.aljazeera.com/news/2019/04/slams-inhuman-brunei-stoning-law-190401140331585.html

brunei

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s