Vad kostar segregationen? Arbetslösheten beräknas långsiktigt kosta samhället 900 miljarder kronor, en gängkriminell person åsamkar på 15 år samhället en kostnad på 23 miljoner kronor samt utanförskap orsakat av misslyckad skolgång kostar minst 10 miljoner kronor per individ!

För en gångs skull har en Miljöpartist något vettigt att säga! Bra debattinlägg från Jiang Millington, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Järfälla, som påvisar att enbart högre straff inte hjälper de unga i våra utanförskapsområden. Med det sagt förespråkar jag inte att vi ska fortsätta med daltandet som pågått alltför länge, men det krävs även andra insatser i kampen mot segregationen och målet är att ge ungdomarna framtidshopp så att de i slutändan inte väljer den kriminella banan.

———————————————-

”När kriminalitet och asocialt beteende diskuteras halkar debatten strax in i stuprörstänk och enkla lösningar trots att gedigen forskning pekar på att det krävs samordnade insatser på både kort- och lång sikt.
Arbetet behöver dessutom ha ett mycket långt perspektiv och därför behövs det politiker som vågar och orkar ha tålamod och tillit till polisens, socialtjänstens och de lokala aktörernas arbete.

Det här är välkänt eftersom de orter som lyckats vända utvecklingen aldrig har lyckats genom att möta utanförskap med att straffa ett helt område med mer signalpolitik om hårdare tag och vi-och-dom-tänk.

Ändå ropas på repressiva åtgärder från politiskt håll. Hur ska man förstå det? Jag tror att det helt enkelt handlar om två sätt att förhålla sig.
Antingen är den primära drivkraften att bestraffa och hämnas, vilket, enligt psykologisk och kriminologisk forskning, är en mycket stark drivkraft eftersom den ger enorm tillfredsställelse.
Eller också drivs man främst av viljan att skapa ett inkluderande och tryggt samhälle som inte producerar utanförskap och kriminalitet. Ett sådant förhållningssätt ger inga omedelbara endorfinkickar, förstås.

Vad kostar segregation? Nationalekonomen Ingvar Nilsson har gjort sig känd för sina beräkningar av utanförskapets pris och tillsammans med beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark håller han på att avsluta den fjärde rapporten om särskilt utsatta områden, eller Orten, som de föredrar att kalla det. Deras siffror är groteska.

Arbetslösheten på Orten beräknas långsiktigt kosta samhället 900 miljarder kronor, en gängkriminell person åsamkar på 15 år samhället en kostnad på 23 miljoner kronor, utanförskap orsakat av misslyckad skolgång beräknas kosta minst 10 miljoner. Per individ.

Svensk polis gör ett fantastiskt jobb, men det stora problemet är att så fort de lyckas plocka bort en person i den kriminella kedjan, står det hundra andra på kö för att ta hans plats. Kedjan måste alltså brytas mycket tidigare än vid kameraövervakning eller tillslag.
Vi måste få Ortens unga att känna hopp och se andra karriärmöjligheter än den kriminella banan.

Hur gör man det? Till att börja med genom att lägga primitiva känslor åt sidan. Problemen handlar inte bara om våld och skjutningar utan om skolmisslyckanden, arbetslöshet, bostadspolitik och integration.
Det handlar om vilka förutsättningar vi ger Ortens invånare att lyfta sig själva och vilka deras faktiska möjligheter är. Det handlar om att bryta självförstärkande våldsspiraler, få Ortens invånare att känna sig som en del av samhället och inte bara sedda som problem.
Det handlar om att man får tillgång till samma samhällsservice, lika bra skolor, att man bor anständigt och inte trångt och att de vuxna kan vara förebilder genom att ha jobb att gå till.

Lösningen är att visa att det ger konsekvenser att välja en kriminell karriär, säkerställa att Ortens invånare är trygga och att samtidigt satsa på skola, samhällsservice, arbetstillfällen och bostäder. Vi måste ge Ortens unga framtidshopp.”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Xwv8km/hamnd-ar-inte-ratta-svaret-pa-gangvaldet

MP.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s