Saudiarabien inkluderar kinesiska på schemat i landets samtliga skolor!

I sitt jultal förra året lyfte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fram ”svenska studenters behov av att behärska inte bara engelska, skolfranska och skoltyska, utan också arabiska och kinesiska”, något som han påpekade skulle vara ”avgörande för långsiktiga svenska framgångar”.

Som jag skrev om tidigare idag är den saudiska kronprinsen MBS på asienturné och han avrundar resan i Kina, vilka räknas som Saudiarabiens viktigaste handelspartner.

Efter ett möte i Peking idag stod det klart att Saudiarabien och Kina kommit överens om att inkludera det kinesiska språket i skolor på alla nivåer i hela Saudiarabien, i syfte att bygga broar mellan två folk och bidraga till ökad handel samt starkare kulturella band. Detta är dock ett ensidigt beslut och Kina har inte gått med på att införa arabiska på schemat i kinesiska skolor.

Detta säger en del om att Kristersson är ute och cyklar när han påstår att svenska elever bör lära sig arabiska för att Sverige på sikt ska bli ett mer framgångsrikt land – hade det funnits belägg för detta påstående så hade väl arabiska vid det här laget varit obligatoriskt i både Europa, USA och Kina.

http://www.arabnews.com/node/1456466

språk.jpg

Annonser

3 reaktioner till “Saudiarabien inkluderar kinesiska på schemat i landets samtliga skolor!

  1. Arabiska är ett mycket stort språk som talas av en stor del av världens befolkning, men från en ekonomisk och handels synpunkt är språket inte lika viktigt, alla fall inte i Sverige. Kinas ekonomi är ungefär lika stor som USA’s idag, men Kina är fem gånger större och det betyder att Kina har en utvecklingspotential med en faktor 5. Kina/Indien/Ryssland kommer att bli tyngdpunkten i den framtida världen, om det inte redan är så. Själv har jag studerat kinesiska och japanska sedan 60 talet och har universitetspoäng från alla kurser som fanns då. Sedan bor jag i Kina. Jag vill påstå att det inte är nödvändigt att ”kunna” tala, läsa och skriva ”kinesiska”, med vilket vi normalt menar Putonghua eller Mandarin. Däremot är det helt nödvändigt att studera språket för att kunna förstå hur Kina fungerar. Språk är nära knutna till kulturerna. Kina lär dessutom ha 1,500 olika språk och ett trettiotal skrivsystem. Man är vana vis språkförbistring i Kina. De ”kinesiska” skrivtecknen får alla lära sig, och dom ger ingen anvisning om hur orden skall uttalas, det går mycket bra att läsa kinesiska skrivtecken på svenska, bara man vet hur dom används.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s