Kvinnlig könsstympning har funnits i 2000 år och praktiseras fortfarande i minst 30 länder, främst i Afrika, Mellanöstern och Asien – nu lanserar egyptiska läkare en kampanj för att få föräldrar att säga nej till det barbariska ingreppet!

Idag är det ”Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning” och läkare vid två sjukhus i Kairo kommer från och med nu att sätta fast blå märken på nyfödda flickors kläder, efter att man idag lanserat en kampanj för att övertyga föräldrar i Egypten att säga nej till kvinnlig könsstympning.

Landet har det högsta antalet omskurna kvinnor i världen, där närmare 9 av 10 kvinnor har blivit omskurna.

Föräldrar som skrivit på ett avtal där man förbinder sig att inte utsätta sin dotter för omskärelse, kommer att få märkena som föreställer det arabiska ordet för ”nej” och ser ut som en upp och ned vänd version av liknande märken för HIV och bröstcancer. Nu hoppas aktivister att fler sjukhus ska ansluta sig till kampanjen.

Kvinnlig könsstympning förbjöds i Egypten år 2008 och blev brottsligt år 2016 men det utövas fortfarande. Ingreppet utförs ofta av traditionella skärare med osteriliserade blad, man ser dock en ökande trend för att proceduren utförs av professionell personal.

Kvinnlig omskärelse kan skapa stora problem för kvinnors hälsa, bland annat infektioner och svårigheter att få barn. I Egypten har det skett en ökad oro över utövningen av kvinnlig omskärelse efter flera flickors dödsfall i samband med proceduren.

Många familjer ser kvinnlig könsstympning som ett religiöst krav och ett sätt för att bevara sin dotters oskuld. Barnläkaren Amira Edris, som arbetar på ett av sjukhusen i Kairo biter ifrån.
-”Det är fel och en vidrig uppfattning. Vi måste göra klart för människor att kvinnlig könsstympning inte stoppar sexualdriften. Jag bär slöja och jag respekterar religiösa regler, men det här är ingen religiös regel – det är en falsk tro. Många flickor har dött till följd av ingreppet och jag blev mest påverkad av en 7-årig flicka som miste livet. Vi kunde inte rädda henne och hon förblödde. Jag minns att hon började hallucinera och hon visste att hon skulle dö, vilket verkligen traumatiserade mig.”

Meanwhile in Sweden… söker allt fler könsstympade flickor och kvinnor vård. På Södersjukhusets mottagning för könsstympade i Stockholm, har man sett en drastisk ökning med 80% bara under de senaste två åren – således handlar det om en ökning på 2000% sedan mottagningen öppnade år 2003.

Ingreppet är förbjudet enligt svensk lag, men precis som barnäktenskap sker det i skymundan och myndigheter ser mellan fingrarna. Den flata regeringen agerar inte heller nämnvärt, utan man offrar hellre dessa flickor för att hålla sig väl med valboskapen!

http://www.arabnews.com/node/1448201

https://samnytt.se/kraftig-okning-av-patienter-pa-sodersju…/

FGM

Annonser

En reaktion till “Kvinnlig könsstympning har funnits i 2000 år och praktiseras fortfarande i minst 30 länder, främst i Afrika, Mellanöstern och Asien – nu lanserar egyptiska läkare en kampanj för att få föräldrar att säga nej till det barbariska ingreppet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s