Enligt anonyma säkerhetskällor varnades IDF för Hamasattacken flera veckor innan

När Hamasattacken skedde den 7 oktober förra året var jag inte ensam om att ifrågasätta hur de kunde ta sig förbi israeliska gränsposter när den israeliska bevakningen sägs vara en av de mest sofistikerade och tekniskt säkra i världen och att det var väldigt konstigt att världens bästa underrättelsetjänst missade att Hamas planerade en fullskalig attack mot Israel. Frågan om Israel inte redan kände till planen innan har nu åter aktualiserats när israeliska Kan i går i en artikel hävdar att Israels försvarsstyrka (IDF) redan i mitten av september varnades för att Hamas planerade att invadera landet och fånga mer än 200 gisslan.

Med hänvisning till anonyma säkerhetskällor sammanställde IDF:s underrättelsedirektorat tre veckor innan attacken en rapport som säger att de palestinska militanterna tränade för en storskalig invasion av den judiska staten. Dokumentet ska ha varnat för att dussintals Hamas-kommandosoldater skulle deltaga i razzian, vars syfte var att föra mellan 200 och 250 gisslan till Gaza.

Flera tusen Hamaskrigare utförde själva attacken den 7 oktober, dödade omkring 1 200 människor och tog ungefär 250 gisslan tillbaka till Gaza. Enligt Kans källor hade Hamasmedlemmar setts utöva attacker mot skenbara IDF-utposter, repetera hur man tillfångatog militära och civila gisslan samt tränade hur man hanterade fångarna när de hölls fängslade i Gaza.

Dokumentet ska ha nått högre tjänstemän i IDF:s Gazadivision, men enligt uppgift fullständigt ignorerats.

Kan är inte den första källan som hävdar att Israel varnats för attacken den 7 oktober. Inom några dagar efter attacken sade egyptiska underrättelsetjänstemän att de upprepade gånger hade varnat den israeliska regeringen för att Hamas planerade ”något stort” under dagarna fram till den 7 oktober, men att dessa varningar ignorerades i västra Jerusalem.

Tidigare under 2023 varnade IDF den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu vid minst fyra tillfällen för att ”Israels fiender” såg staten som sårbar för attacker. Innehållet i dessa varningar har dock aldrig offentliggjorts och Netanyahu hävdade förra månaden att de inte nämnde några konkreta planer från Hamas.

Den amerikanske journalisten Seymour Hersh har hävdat att en israelisk källa förra året berättat att Netanyahu var så obekymrad över en  möjlig attack från Gaza, att han beordrade två tredjedelar av de IDF-trupper som normalt är stationerade vid Israels gräns mot enklaven att istället tillhandahålla säkerhet vid en ortodox judisk festival på Västbanken, vilket gick emot Gazadivisionens befälhavares önskemål.

Det finns således mycket som tyder på att det var en planerad attack och att den israeliska ledningen ljugit för sitt eget folk för att ha en ursäkt för det folkmord som nu pågår i Gaza, men eftersom ingen gräver i det så får det stanna vid spekulationer som så mycket annat.

https://www.kan.org.il/content/kan-news/defense/762284/

https://www.rt.com/news/599456-israel-warned-hamas-attack/

2 reaktioner till “Enligt anonyma säkerhetskällor varnades IDF för Hamasattacken flera veckor innan

  1. Jag följer gärna Jenny Pipers blogg, som är mycket välgjord. Men här ser jag ur min synvinkel ett stort misstag. Det här med sjunde oktober var enligt min uppfattning ingen militäroperation, det var ett terrordåd. Terrordåd betyder att de skyttar som dödar obeväpnade civila kan vara mycket få och oupptäckta för normal säkerhetsnivå, det är det speciella med terrordåd. Om israelerna varnats för en militär operation med några tusental soldater så såg de inget sådant, för så gick det inte till. Det var på intet sätt några tusental Hamas som tog sig in på festområdet, snarare några tiotals, kanske hundra. Det var inget befäst eller militärt bevakat område, vilket betyder att de kunde ta sig in oupptäckta för vad de var.  Så fungerar ofta terrorism, det är snarast det speciella med den formen av dödande. Till terroristisk taktik hör även att använda det civila samhället som skydd och gömslen. Ett mycket omfattande system av tunnlar och underjordiska fästen har uppförts, därtill har Hamas terrorverksamheter blandats in i det politiska och civila livet och förekommit jämsides med sådant som skolor, sjukhus, butiker, bostäder osv, och mycket  av de ekonomiska bistånd som palestinierna får har nog gått till detta. För att komma åt Hamas måste israelisk militär förstöra stora delar av det paletstinska Gaza. Alternativet är att stå tillbaka och låta Hamas fortsätta att finnas, med allt som detta innebär. Terrorister är ofta benägna till självmordsangrepp, och till den mentaliteten hör ringa hänsyn mot de egna, mot civilsamhället, som ju Hamas infiltrerat och som deras terrorism gömmer sig inom. Denna hänsynslöshet dominerar hela skeendet: terrorismen. En lösning hade varit att FN satte in egna trupper och bekämpade terroristerna där i Gaza. Det var väl sådant som en gång ingick i idén med FN. Men det har de visst slutat med helt. Gick nog inte så bra, visade det sig nog.

    Gilla

Lämna en kommentar