Militärt samarbetsavtal mellan Sverige och USA ger USA för mycket makt på svensk mark

Det har ekat tomt i mainstream media vad gäller att i god tid informera befolkningen om utformningen av DCA-avtalet och vilka konsekvenser det kan få för Sverige. Dagen före riksdagsomröstningen om försvarssamarbetsavtalet med USA publicerar SVT Nyheter en artikel där kritik från Hans Blix lyfts fram.

Såväl Blixt som andra kritiker menar att avtalet är otydligt och ger USA för mycket makt på svensk mark då amerikansk militär får tillgång till svenskt vatten och svenskt luftrum, 17 strategiskt viktiga militärbaser, örlogsbaser och luftbaser. Uteblivna skrivningar om kärnvapen i avtalet är också en av punkterna som kritiker lyft och jämfört det svenska avtalet med hur Norge och Danmark har formulerat sig.

Att amerikansk personal inte kommer att lyda under svensk lag är en annan punkt som mött kritik och Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, menar att det är högst osäkert om Sverige kan stoppa sådana här aktiviteter och belyser bristen på en starkare uttrycklig vetorätt.

Hans Blix, tidigare utrikesminister och chef för FN:s vapeninspektörer, säger att det är osäkert vad USA kan komma att begära i framtiden och att man de facto har gett amerikanarna ett carte blanche.

Trots allvarlig kritik slätar försvarsminister Pål Jonson (M) över det hela med att USA inte får för mycket att säga till om utan att det är Sverige själv som bestämmer då allt ”ska ske med svenskt samtycke” eftersom ”Sverige är ett suveränt land och avgör själv” samt att ”avtalet bidrager till stabilitet och säkerhet samt minskar risken för ett väpnat angrepp”.

Att Sverige aldrig var i farozonen för ett väpnat angrepp innan Sverige övergav sin neutrala status och gick med i Nato samt framförallt började stödja Ukraina med vapen och pengar i ett proxykrig som dirigeras från USA var dock inget som nämndes – inte heller det faktum att Sverige genom sin vasallstatus redan krälar i stoftet för Washington och därigenom inte är en suverän nation som avgör själv så att det så kallade ”svenska samtycket” bara är obetydliga ord på ett papper.

Svenska folket har helt körts över i den här frågan genom att hållas borta från insyn och i morgon bekänner alla riksdagspartier färg genom att visa vem som är deras riktiga husse, för även om Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstar nej har det ingen inverkan på beslutet som redan är taget bakom lyckta dörrar.

I dag kl 14.00 hålls en manifestation mot DCA-avtalet på Gustav Adolfs Torg i Stockholm. En sista chans för medborgarna att vädra sitt missnöje, förutom den parentesen att majoriteten av befolkningen inte har en aning om vad DCA-avtalet är och vilken inverkan det kommer få för deras nära och kära – det har etablissemanget sett till.

#nejtilldca

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kritiken-mot-dca-avtalet-ger-usa-ett-carte-blanche

4 reaktioner till “Militärt samarbetsavtal mellan Sverige och USA ger USA för mycket makt på svensk mark

  1. DCA-avtalet utan något svenskt förbehåll hastas igenom mellan USA/sverige.
    Brottom, bråttom få med oss i norra hemisfären.
    ”Världen står inför en större militär konfrontation på grund av kriget i Ukraina. Och detta kommer troligen ske inom de närmaste månaderna, säger Serbiens president Aleksandar Vučić uppgivet i en ny intervju med schweizisk media.
    Det är i en intervju med Weltwoche som Serbiens president Aleksandar Vučić varnar för att Ukrainakriget kommer eskalera till ett större krig.
    Detta kommer hända inom bara några månader, tror han.
    Någon fredsöverenskommelse lär det inte bli någon gång snart.
    – Jag är rädd för att vi är väldigt, väldigt långt borta från att nå ett avtal, säger han.
    Presidenten får frågan hur nära vi är ett nytt världskrig.
    – Jag kan inte säga ett tredje världskrig, men en stor konfrontation. Hur långt vi är ifrån den? Jag tror inte vi är långt borta, inte mer än 3-4 månader. Och det finns en fara att det kommer ske redan innan dess.
    SwebbTV nyheter.

    Gilla

  2. ”USA planlegger å bruke de nordiske NATO-landene for å øke sin militære tilstedeværelse i Arktis. I en nylig uttalelse fra Washington, er planen å bygge et stort våpenlager i regionen, med finsk og svensk støtte. Tiltaket vil øke militariseringen av Arktis betydelig, og har som mål å hjelpe USA med å overvinne russisk militær overlegenhet i regionen.”

    https://steigan.no/2024/04/usa-bruker-nordiske-nato-land-for-a-militarisere-arktis/

    Sverige blir en liten spelbricka i nästa stormakts krig.

    Vill svenska folket vara med om detta?

    Gilla

Lämna en kommentar