Ukrainakonflikten representerar det fullkomliga misslyckandet av USA:s diplomati

Ekonomiprofessorn, författaren och tillika ordföranden för FN:s nätverk för hållbar utveckling – Jeffrey Sachs – expert på postsovjetiska ekonomier som under mer än ett decennium tjänstgjorde som särskild rådgivare till FN:s generalsekreterare, är en av flera kritiker som återkommande vidhållit att Washington medvetet provocerade fram Ukrainakonflikten. I en intervju med Afshin Rattansi i programmet Going Underground i dag (se nedladdad intervju nedan som bör fungera utan VPN), konstaterar han ånyo att väst lätt hade kunnat förhindra den katastrofala Ukrainakonflikten genom att överge sin politik som eskalerat konflikten – inklusive Natoexpansion.

-”Ukrainakonflikten representerar det fullkomliga misslyckandet av USA:s diplomati. G7-länderna, särskilt USA, odlade en hel del arrogans genom att tro att de kunde göra vad de ville. Detta tillvägagångssätt har dragit in världen i tre stora geopolitiska kriser, inklusive konflikterna i Ukraina och Gaza, samtidigt som det underblåst spänningarna mellan Kina och USA om Taiwan. USA är en oansvarig aktör i alla tre av dessa händelser. När det kommer till Ukraina är oansvarigheten att detta krig lätt kunde ha undvikits av Nato genom att tydligt förklara att det inte kommer att expandera till Ukraina.

Det är beklagligt att västerländska politiker och media hävdar att den ryska militäroperationen i Ukraina var ”oprovocerad” när det i själva verket hade föregåtts av många provokationer – inklusive flera vågor av Natoexpansion, den väststödda kuppen i Kiev och västvärldens misslyckande att pressa Ukraina att genomföra Minskavtalen.

Det nu nedlagda projektet försökte få slut på blodsutgjutelsen i de två Donbassrepublikerna genom att ge dem en särskild status inom den ukrainska staten. Väst hade lätt kunnat avsluta konflikten tidigt eftersom Moskva och Kiev till stor del hade utarbetat ett preliminärt fredsavtal under samtalen i Turkiet som kretsade kring Ukrainas neutralitet. Men så svepte Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson in och avrådde Kiev från avtalet. Detta var ett fruktansvärt råd … och en fruktansvärd, fruktansvärd missräkning som resulterat i hundratusentals ukrainska dödsfall.

USA vill att Kiev ska kämpa till den siste ukrainaren istället för att hjälpa till att förhandla om den grundläggande punkten som rör Ukrainas neutralitet. Det här är inte raketvetenskap… Lämna lite utrymme mellan stormakterna.”

———————————————

Som vanligt råder sunt förnuft och fakta när Sachs uttalar sig, något som lyser med sin frånvaro hos majoriteten av beslutsfattarna i EU och framförallt i massmedia som hellre agerar lydiga propagandaorgan än rapporterar sakligt.

Som jag skrev om i går sade Rysslands president Vladimir Putin att Moskva kommer att inleda fredssamtal med Ukraina när landet drar tillbaka sina trupper från Donbass-, Cherson- och Zaporozhyeregionerna samt att ett eventuellt fredsavtal måste innehålla krav på Ukrainas neutralitet, denazifiering och demilitarisering såväl som upphävandet av västerländska sanktioner mot Moskva. Ett enigt etablissemang i väst har snabbt avfärdat förslaget och tillsammans med diktatorn Zelensky inbillar man sig att man ska skriva historia under den så kallade ”fredskonferensen” i Schweiz som bara samlar ett fåtal, främst västvänliga, nationer utan viktiga nyckelpersoner från världens mäktigaste länder.

Döende människor är inte det verkliga bekymret för väst. Allt om Ukraina handlar om pengar och att suga ut landet på dess mineral- och jordbruksrikedom, vilket även erkänts öppet tidigare i veckan när den amerikanske senatorn Lindsey Graham var frispråkig. Hela den här konflikten orsakas av västerländska liberala eliter som söker världsdominans och Natos expansion är bara ett verktyg.

#followthemoney

US senator says Ukraine is ‘gold mine’ with $12 trillion of minerals ‘we can’t afford to lose’

En reaktion till “Ukrainakonflikten representerar det fullkomliga misslyckandet av USA:s diplomati

Lämna en kommentar