Ukrainakrisen är inte en konflikt mellan två nationer utan ett resultat av västvärldens aggressiva politik

I ett tal vid ett möte på det ryska utrikesministeriet i Moskva i dag, berörde den ryska presidenten Putin Ukrainakonflikten på ett klarsynt sätt och slog fast att Nato har försökt förvandla Ukraina till en uppställningsplats samt gjort allt det kunnat för att ställa nation mot nation.

-”Det har varit fem, nu sex, vågor av Natoexpansion. De försökte förvandla Ukraina till deras uppställningsplats för att göra det anti-Ryskt. För att uppnå dessa mål satsade de pengar, resurser, köpte politiker och hela partier, skrev om historien och utbildningsprogram samt fostrade och odlade nynazistiska/radikala grupper. De gjorde allt för att undergräva våra statsband, för att splittra och ställa våra folk mot varandra. Den ukrainska krisen är inte en konflikt mellan två nationer utan ett resultat av västvärldens aggressiva politik.

Låt mig säga detta direkt, krisen angående Ukraina är inte en konflikt mellan två stater, än mindre två folk, orsakad av vissa problem mellan dem… Saken är annorlunda. Konfliktens rötter finns inte i bilaterala förbindelser. Händelserna som utspelar sig i Ukraina är en direkt följd av den globala och europeiska utvecklingen i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet; västvärldens aggressiva, skrupelfria och absolut hänsynslösa politik som har förts under alla dessa år, långt innan den särskilda operationen startade.

Om konflikten enbart hade handlat om tvister mellan Ryssland och Ukraina, skulle den delade historien, kulturen, andliga värderingarna och miljontals familjeband mellan de två folken ha underlättat en rättvis lösning. Ryssland hade till en början sökt en fredlig lösning på den ukrainska krisen, men alla förslag som lades fram avvisades i slutändan. Vi tog Minskavtalen på allvar i hopp om att lösa situationen genom en fredlig process och internationell lag. Moskva förväntade sig att man skulle ta itu med Donbass legitima intressen och krav samt säkra dessa regioners konstitutionella status, tillsammans med de grundläggande rättigheterna för människorna som bor där. Men allt avvisades till slut.

Ryssland, som försökte lösa den ukrainska krisen, blev lurad och vilseledd. Den före detta tyske förbundskanslern och före detta Frankrikes president, i huvudsak medförfattare och, så att säga, garanter för Minsk-avtalen, erkände senare att de aldrig hade för avsikt att uppfylla överenskommelsen. De behövde bara köpa tid för att bygga upp ukrainska beväpnade formationer, för att förse dem med vapen och utrustning. De bedrog oss bara ännu en gång.

Ryssland startade inte kriget med Ukraina. Det gjorde Kievregimen. Efter att invånarna i en del av Ukraina, i enlighet med internationell lag, förklarat sin självständighet, startade Kiev militära operationer och fortsätter dem. Detta är aggression mot att vi erkänner rätten för dessa folk som bor i dessa territorier att förklara sitt oberoende. Och de som har hjälpt Kievregimens militära maskin under alla dessa år är angriparens medbrottslingar.”

—————————————————

Putin pratade också om hur Nato kontinuerligt ökar pressen på nationalstater som de försöker begränsa.

-”Det USA-ledda transatlantiska blocket försöker öka trycket på nationalstater som de försöker begränsa, som Ryssland. För två år sedan, vid Natotoppmötet i Madrid, tillkännagavs att alliansen nu skulle ta itu med säkerhetsfrågor, inte bara i den euroatlantiska regionen, utan även i Asien-Stillahavsområdet. De hävdar att deras engagemang är oumbärligt även där. Det är klart att detta drag är ett försök att öka trycket på länderna i regionen vars utveckling de avser att stävja, särskilt vårt land, Ryssland, är högt upp på den listan. Presidenten betonade att Natos diplomati ofta innefattar att anklaga ett land och sedan släppa lös sin fulla kraft mot det.

”Huvudprincipen för Natoliknande diplomati visades i all ära, men den visade sig vara djupt bristfälligt och otillräcklig för att lösa komplexa interna konflikter. Specifikt innebar tillvägagångssättet att peka ut en av parterna, som de av någon anledning inte gillar särskilt mycket, anklaga dem för alla synder och släppa lös all politisk, informativ och militär makt, ekonomiska sanktioner samt restriktioner mot dem. Inget land i världen är säkert från att bli ett mål för Natos attack. Dessa tillvägagångssätt tillämpades i olika regioner i världen – inklusive Irak, Syrien, Libyen, Afghanistan och på andra håll. Tyvärr tjänade de i varje fall bara till att förvärra befintliga problem, krossa livet för miljoner människor, avveckla stater, skapa humanitära och sociala katastrofer samt terroristenklaver. I själva verket är inget land i världen säkert från att läggas till denna dystra lista. Att stjäla ryska tillgångar är ytterligare ett exempel på västvärldens iver att bryta mot globala regler, en handling som inte kommer att förbli ostraffad. Vem som helst kan stå på tur att råka ut för att väst beslagtager deras statliga tillgångar.”

——————————————

Slutligen lät Putin dessutom meddela Rysslands villkor för fredssamtal; Fullständigt ukrainskt tillbakadragande från nya ryska regioner.

-”Ryssland är redo att inleda förhandlingar med Ukraina när som helst, men på ett villkor. Ryssland presenterar idag ännu ett konkret fredsförslag för att lösa konflikten i Ukraina. Men för att detta ska hända måste ukrainska styrkor dra sig tillbaka från hela territoriet i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk samt regionerna Zaporozhye och Cherson. När Kiev tillkännager sin beredskap för detta och faktiskt genomför ett tillbakadragande av trupper från dessa regioner, såväl som formellt avsäger sig planerna på att gå med i Nato, kommer vi omedelbart att gå med på eld upphör och inleda förhandlingar. Men om västvärlden och Kiev avvisar detta erbjudande som de gjort tidigare, kommer ansvaret för fortsatt blodsutgjutelse att vila på dem.

Vår grundläggande ståndpunkt är följande: en neutral, alliansfri, icke-nukleär status för Ukraina, tillsammans med dess demilitarisering och avnazifiering. Dessa parametrar kom man i stort sett överens om under Istanbulförhandlingarna 2022.”

————————————–

Putin noterade dock att Volodymyr Zelenskys presidentperiod har upphört, och att hans legitimitet inte kan återställas på något sätt: ”Presidentens mandatperiod för den tidigare valda chefen för Ukraina har löpt ut, tillsammans med hans legitimitet, som inte kan återinföras genom tricks.”

Det tog dock inte lång tid för den illegitime ukrainske ledaren Zelensky och hans medhjälpare Mikhail Podoliakatt att avvisa fredsförslaget tidigare i dag, vilket inte är förvånande eftersom deras västerländska stödjare redan tidigare gjort klart att det är såväl Ukrainas som Rysslands tillgångar man är ute efter samtidigt som man gynnar krigsindustrin och att det kvittar om striderna pågår till den siste ukrainaren. Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har kritiserat fredsförslaget.

Enligt den tidigare amerikanska marinkårsofficeren Scott Ritter, är Putins nya fredsförslag ett lysande drag eftersom den så kallade fredskonferensen i Schweiz i helgen nu har en helt annan infallsvinkel. Ritter underströk även att Ryssland inte letar efter en vapenvila eller att frysa konflikten för att få den att vara längre: ”Ryssland letar konfliktlösning. De vill ha en genuin fredsplan.”

I vår massmedia kommer detta givetvis avfärdas å det grövsta och hela etablissemanget kommer fortsätta driva det falska narrativ man byggt hela konflikten på under temat ”vi måste rusta för ryssen kommer” medan man effektivt utelämnar såväl bakgrund som mål.

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/599276-putin-names-conditions-peace-talks/

https://www.rt.com/russia/599296-kiev-rejects-putin-peace-proposal/

https://sputnikglobe.com/20240614/putin-sets-condition-for-ukraine-peace-talks-full-ukrainian-withdrawal-from-new-russian-regions-1118950944.html

https://sputnikglobe.com/20240614/ukraine-rejected-path-to-peace-on-western-orders–putin-1118949482.html

https://sputnikglobe.com/20240614/scott-ritter-west-has-to-decide-whether-it-wants-peace-after-putins-ukraine-proposal-1118954410.html

2 reaktioner till “Ukrainakrisen är inte en konflikt mellan två nationer utan ett resultat av västvärldens aggressiva politik

Lämna en kommentar