Vad sänder det för budskap när man lägger pengar och resurser på att rädda gängkriminella undan straff?

Massmedias rapportering om hur flera ”svenskar” dömts till döden i Irak efter mordet på den gängkriminell frontfiguren Mustafa ”Benzema” Aljiburi som kopplats till Foxtrotnätverket, stör mig eftersom de per automatik inte blir svenskar för att de har svenskt medborgarskap. Samma mönster som när media tidigare skrev om de ”svenska” IS-terroristerna som återvände ”hem”.

Och varför vurmar den svenska regeringen och UD så mycket för gängkriminella som mot betalning mördat någon utomlands som en del i en uppgörelse? 

En av de dömda är tydligen en albansk 19-åring och enligt albanska Politico betalade den svenska regeringen drygt 100 miljoner skattekronor till Bagdad i utbyte mot att han inte skulle dömas till döden, utan istället få tre års fängelse.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säger att Sverige alltid känner ansvar för svenska medborgare och att de kräver att dödsstraffen inte verkställs samt att man kallat upp en irakisk toppdiplomat för att få klarhet i ärendet.

I en tid där Sverige dras med grava problem med utbredd gängkriminalitet som inte bara påverkar tryggheten i landet utan dessutom är en kostsam belastning för samhället och presskonferenserna med löften om hårdare tag mot gängen avlöser varandra medan Sverigebilden svärtas ned utomlands, är det makabert att se hur våra beslutsfattare nu daltar med kriminella och lägger såväl pengar som diplomatiska resurser på att hjälpa till att få hem de kriminella till Sverige istället för att se det som en naturlig lösning som vi inte behöver befatta oss med. Vi har inte ens fängelseplatser här hemma i Sverige!

Mycket märklig prioritering och vad sänder det egentligen för budskap när man lägger såväl pengar som resurser på att rädda gängkriminella undan straff?

https://www.friatider.se/gangkriminella-invandrare-doms-till-doden-i-irak

https://politiko.al/english/e-tjera/ekzekutoi-benzeman-suedia-paguan-10-mln-euro-per-te-mbrojtur-shqiptarin-i506291

8 reaktioner till “Vad sänder det för budskap när man lägger pengar och resurser på att rädda gängkriminella undan straff?

  1. Jaså? Så Sverige känner alltid ansvar för svenska medborgare? Vilken lögn…Jag minns att de strandsatta svenskarna i Thailand efter tsunamin fick åka med italienska, ryska, finska plan för att Sverige var det enda land som inte skickade några plan för evakuering av svenska medborgare från katastrofområdet! En stor skandal på den tiden men det rörde sig om riktiga svenskar den gången och inte ”stackars” gängkriminella as som regimen i Stockholm alltid vurmat för. Men som Goebbels en gång sa ”ju större lögn desto troligare är det att folk låter sig luras” och det mottot har verkligen anammats i Stockholm.

    Gillad av 4 personer

  2. Äntligen har Sverige en chans till ett samarbetet om fängelseplatser, också vill Sveriges politiker ha hem dom? Hur tänkte de här? Vi har möjlighet att bli av med en väldigt dyr kriminell som belastar vårt samhälle och inte bidrar med någonting förutom att de kostar samhället miljarder.

    Om de kommer hem så lär de bli glorifierade av både media och de sina. Nä låt Irak göra oss den tjänsten att avsluta denna affär.

    Gillad av 2 personer

  3. Jo, medborgarskapet gör en per automatik till svensk. Det ger alla svenskar exakt samma rättigheter och skyldigheter. Något annat objektivt kriterium känner jag inte till. Dessutom handlar Sveriges diplomatiska arbete att omvandla dödsdomarna till fängelse, inte att de skall slippa straff helt och hållet. Och för det tredje, om straffen omvandlas har de dömda möjlighet att ansöka om att sitta av straffen i Sverige, något som både Iraks och Sveriges regering måste godkänna. Sverige arbetar inte aktivt med att få hem dem.

    Gilla

    1. Har du sökt för dina PK-villfarelser? Kräken ska absolut inte till Sverige och kosta skattebetalarna 5000kr per dygn i något som närmast liknar ett enklare hotel!

      Gillad av 2 personer

    2. Som jag skrev så förutsätter en överföring till svenskt fängelse först att dödsdomarna omvandlas till fängelse, sedan att vederbörande ansöker om att förflyttas, vilket är högst troligt, men också att både Irak och Sverige skulle godkänna detta, vilket känns mer tveksamt. Irakiska och svenska myndigheter står inte på särskilt god fot just nu och jag tvivlar på att irakierna litar på att domarna kommer att exekveras fullt ut i Sverige. Personligen hoppas jag att domarna omvandlas till fängelse samt att de kommer att stanna i irakiskt fängelse.

      Gilla

Lämna en kommentar