Fördjupning om Ukrainakonflikten, vapenlobbyns Natointresse och DCA

Trots att det gått över två år sedan Ryssland gick in i Ukraina och jag samt många med mig skrivit spaltmeter om konflikten och försökt förklara den verkliga bakgrunden och syftet som skiljer sig markant från den version som sedan dag ett publicerats i statsstyrd media, stöter jag fortfarande på kommentarer som efterfrågar en sammanfattning. Rekommenderar därför den som vill sätta sig in i vad det egentligen handlar om, att läsa den detaljerade genomgången av journalisten Aaron Maté som beskriver hur Ukraina under det senaste decenniet varit slagfält för ett proxykrig mellan USA och Ryssland – en konflikt som kraftigt eskalerades 2022.

Där får läsaren veta det som massmedia helst inte vill berätta eftersom det innefattar familjen Bidens inblandning när Joe Biden och hans team 2014 (då tjänstgörande under president Obama) stödde störtandet av Ukrainas demokratiskt valda president Viktor Janukovitj. Med hjälp av miljarder dollar i amerikanskt bistånd har Washington sedan format personalen och politiken för efterföljande ukrainska regeringar samtidigt som de utökat sin militär samt underrättelsetjänst i Ukraina via CIA och Nato.

Maté konstaterar att Ukraina under denna period inte blivit en självständig självförsörjande demokrati, utan en klientstat som är starkt beroende av europeiskt och amerikanskt stöd som inte har skyddat det från krigets härjningar.

Annan nyttig läsning som rekommenderas är en översikt om hur familjen Wallenberg och SAAB tillsammans med Atlantic Council med säte i Washington DC spelat en central roll i Sveriges Natoanslutning, där artikelförfattaren Lars Drake kopplar ihop hur svensk vapenindustri verkat för sina intressen samt bidragit till Natoanslutningen.

Drake har även belyst Sveriges samarbetsavtal med USA, Defence Cooperation Agreement (DCA), som ger USA tillgång till svenska militära områden där de obehindrat kan placera trupper och vapen. Drake konstaterar att det handlar om att stärka USA:s militära ställning i relation till Ryssland, där man gör Sverige till en frontstat för USA i ett kommande krig mot Ryssland och Sverige ställer frivilligt upp som vasall åt USA.

#followthemoney

https://www.aaronmate.net/p/how-10-years-of-us-meddling-in-ukraine

Wallenbergs tysta arbete bidrog till NATO-medlemskapet

Anledningen till att Pål Jonson låter USA äventyra svensk säkerhet

En reaktion till “Fördjupning om Ukrainakonflikten, vapenlobbyns Natointresse och DCA

  1. Givetvis kan det här om det vill sig illa att bli en katastrof för Sverige! Men snorvalparna Billström och Pålsson har, om det smäller, redan flytt landet som de skrivbordskrigare de är i verkligheten. Kalle Bildts lärljungar som visat sig vara de Quslingar som slutförde det som Kalle startade på 1980-talet med ubåtslögnerna. En lång resa mot en ömklig vasallstat är fullbordat!

    Gillad av 3 personer

Lämna en kommentar