Utbyggnaden av produktion och elnät behöver snabbas på så att utländska företag kan exportera mer till EU

Branschföreningen Energiföretagen talar i en ny uppskruvad prognos om risken för elunderskott om inte ny elproduktion byggs i Sverige och att vi behöver dubbelt så mycket el om vi ska klara av den gröna omställningen av industrin samt bli fossilfria till 2045.

I dag används 140 terawattimmar (TWh) el varje år i Sverige, men i ett fossilfritt Sverige kan det behövas så mycket som 330 TWh per år och gapet däremellan motsvarar ungefär 35 stora kärnkraftreaktorer, eller 10.000 vindkraftverk.

Åsa Pettersson, VD för Energiföretagen, säger att alla kraftslag behövs.

-”Vi måste röja hindren för allt och skapa acceptans i samhället för den här utbyggnaden. Det går för långsamt, alldeles för långsamt. Så vi behöver snabba på utbyggnaden av produktion och elnät om vi ska klara det här.”

Det Pettersson glömmer att nämna är att syftet är att exportera mer till EU eftersom de flesta är utländska företag som säljer elen direkt till slutkonsument (andra företag) – med andra ord elen kommer aldrig ut på marknaden, utan utländska företag kalasar upp svenska skattepengar.

När vi ändå är inne på galna beslut, så klubbade EU i går igenom lagen som förbjuder nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från och med 2035 samtidigt som utsläppen från lastbilar och bussar måste minskas ytterligare.

Ingen ställer frågan hur EU-länderna ska få tag på så mycket el som krävs för alla miljoner elbilar när vi redan nu har problem med vår egen basförsörjning och ingen tar heller upp den miljöskadliga utvinningen av metallen Litium som behövs till elbilarnas batterier där man varnar för att berg kommer förstöras, vattendrag försvinna och människor få sin livskvalitet kraftigt försämrad – för att inte tala om barnarbetare i Afrika som utnyttjas i giftiga miljöer för att utvinna Kobolt. Våra beslutsfattare behöver inte ta ansvar för något.

Men sådant pratar vi inte om för den politiska eliten är bara intresserade av pengar och tyvärr är den naiva befolkningen för ointresserade för att protestera. Den gröna omställningen – här kommer vi!

#vibetalar

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/energiforetagen-risk-for-elunderskott

https://samnytt.se/klart-eu-forbjuder-bensin-och-dieselbilar/

En reaktion till “Utbyggnaden av produktion och elnät behöver snabbas på så att utländska företag kan exportera mer till EU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s