Är det skillnad på vilken Gud man ber till?

Jag har väldigt svårt att förstå att den kristna förskolan Åliden i Södermanland kritiseras av utbildningsnämnden i Flens kommun för att hålla frivillig bordsbön och nu riskerar 10.000 kr i böter.

Det är väl helt harmlöst att en friskola med kristen profil håller bordsbön där ord som ”Gud” och ”amen” ingår samt även hänvisar till Gud i arbetsplanen, men enligt nämnden är de kristna inslagen ”för långa och återkommande”, varför skolan nu hotas av vite om man inte ändrar sitt upplägg

Skolchefen Jan Rosman försvarar verksamhetens upplägg med hänvisning till att det handlar om 20 sekunders bordsbön under tre tillfällen per dag samt två samlingar i 15 minuter varje vecka där bibelberättelser ingår. Sammanlagt rör det sig om 35 minuter av elevernas 40 timmar.

Hur går detta ihop sig med att det finns friskolor med muslimsk inriktning där man både får be under dagen, studera islam och tacka gud? Gör kommuner skillnad på vilken gud som skolan tillbedjer? Man hade önskat en djupare granskning av detta då det borde vara likadant för alla friskolor oavsett religiös inriktning.

Vi måste vara ett av få länder i världen där landets ursprungliga religiösa tillhörighet förtrycks samtidigt som man bejakar religioner med fundamentalistiska inslag.

#onlyinsweden

Kommun vill straffa kristen förskola – 10 000 kronor i böter

8 reaktioner till “Är det skillnad på vilken Gud man ber till?

  1. ”Är det skillnad på vilken Gud man ber till?”
    Fråga ärkebiskop Antje Jackelén, vars valspråk är ”Gud är större” eller på arabiska, allah akbar.

    Gilla

  2. Kommunen styrs av S,V och Mp.

    Skriv till Flens kommun och protestera mot detta beslut.

    Det har jag gjort.

    Vi, medborgare måste gå direkt till källan och reagera oavsett var vi bor och vilka statliga verk, myndigheter och institutioner som fattar vansinniga beslut !

    Vi måste, börja höja vår röst !

    / A

    Gillad av 1 person

  3. Hmm, när jag gick i skolan (4,e till 6:e klass hade vi morgonbön(kontemplation) inför dagens studier, bön före och efter maten, oftast bara ”gode gud, välsigna maten” och gode gud, tack för maten. Allt handlade egentligen om att få oss att vara tacksamma, att känna respekt inför varandra samt samla ihop oss som individer. Vi hade även en kort bön innan hemgång, allt detta i din lilla stad Jenny.
    Då va skarven mellan 60/70-tal men ingen tog skada av det! Däremot har Islam, som aldrig reformerats en helt annan grundsyn, vilket kan beskådas på tidningslöpen med jämna mellanrum!

    Gillad av 1 person

  4. Precis som på Jesu tid är det i slutändan en fråga om vilken Gud makthavarna godkänner. Alltså, det har med antalet röster att göra.

    Gilla

Lämna en kommentar