Sveriges passiva förhållningssätt till IS-återvändarna är en oförsvarbar säkerhetsrisk

Den svenska regeringen visar återigen på svagt ledarskap vad gäller hanteringen av återvändande IS-medlemmar. De drygt 150 återvändande terroristerna som genom åren fått skyddad identitet, stöd, bostad, bidrag och körkort av staten – sponsrade av oss skattebetalare – istället för att ställas till svars, straffas samt få sitt medbogarskap indraget, borde varit en läxa om någon för hur man inte ska göra om man vill säkerställa att radikaliserade människor inte ska fortsätta på inslagen bana med tanke på hur extremismen växer i landet med regeringens goda minne.

Men nu ska vi komma ihåg att detta är Sverige som leds av ett gäng naiva syltryggar, där man tror på att visa medmänsklighet och solidaritet även med världens avskum som begått fruktansvärda brott – varav en del inte ens vill tillbaka till Sverige. Således fortsätter man att släppa ut dem fritt i landet vid ankomsten utan att det gjorts en ordentlig bedömning om de fortfarande är radikala och kan utgöra en fara för samhället.

Så var också fallet med de tre IS-kvinnorna som nyligen utvisades av det kurdiska självstyret på livstid, efter att myndigheter där bedömde kvinnorna som ett säkerhetshot och ville att Sverige skulle pröva kvinnorna juridiskt eftersom de misstänks för bland annat krigsbrott.

Men trots att kvinnorna under lång tid har levt hos terrorsekten IS så har mottagandet från socialtjänsten stora brister och kvinnorna har fått röra sig fritt i samhället.

En av de utvisade – en kvinna från Göteborg som misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott – sattes på ett tåg med ett nummer till en socialjour i handen, där det var upp till henne själv att söka vidare kontakter med myndigheter.

En IS-kvinna från en kommun i Västsverige, som själv tog sig tillbaka till Sverige, är i dag dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat att döda en skötare på en psykiatrisk avdelning efter att ha berättat för personalen att hon varit med i IS och mördat folk samt sagt att hon skulle skära av skötarens pappas hals inför hans ögon. Kvinnan är idag misstänkt för krigsbrott, men även hon släpptes helt fri efter förhör hos NOA.

En 48-årig kvinna, även hon från Västsverige, reste till Syrien 2013 med fem minderåriga barn. Två av sönerna sattes i IS träningsläger och blev barnsoldater samt dog i strid 18 respektive 14 år gamla. Kvinnan är i dag misstänkt för tvångsgifte och krigsbrott, men inte heller hon ska ha mötts upp av socialtjänsten utan släpptes helt fri efter förhör.

Debattören och terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker att tillvägagångssättet är helt oacceptabelt sant upprörs över hur våra styrande kan ta så lättvindigt på de här frågorna. Han hade hellre sett att de svenska IS-återvändarna hanterades på samma sätt som i Danmark, där de möts upp av ett särskilt avhopparprogram som landet använt sig av sedan 2017 istället för att släppas ut i samhället. Landet har även andra sekretessregler än Sverige som gör att myndigheter lättare kan dela med sig av information om individer till varandra. Man använder sig även av mentorskap och föräldracoacher. Men enligt det svenska förhållningsättet ska man göra så lite som möjligt.

Beklämmande, oerhört oroväckande samt framförallt en säkerhetsrisk då dessa tickande bomber är ett hot mot såväl rikets som medborgarnas säkerhet. När det väl smäller kommer vår patetiska regering att skylla ifrån sig som vanligt och de välanvända flosklerna”Vi såg det inte komma” och ”Vi har varit naiva” kan åter plockas fram, medan det menlösa folket fortsätter att rösta fram samma klåpare till makten gång efter annan trots att dessa ulvar i fårakläder har viss koppling till islamism – inte minst genom den Socialdemokratiska organisationen Tro och Solidaritet med starka kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

#onlyinsweden

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ranstorp-om-hanteringen-av-is-kvinnorna-blir-forbannad

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/is-kvinnorna

7 reaktioner till “Sveriges passiva förhållningssätt till IS-återvändarna är en oförsvarbar säkerhetsrisk

 1. Vi (skattebetalare) betalar alltså för att ha terrorister i vårt eget land! Först och främst skulle dessa ”kvinnor” aldrig varit här överhuvudtaget, och nu betalar vi för att ta hem dem och säkerligen försörja dem? Jag trodde inte ens vänsterfolk eller miljömuppar var så urbota korkade. Jag är normalt sett en lugn person, men nu är jag riktigt upprörd. Vad blir nästa steg? Betald semester i kalifatet och klanröstade in i sveriges riksdag. Tvi vale för det som pågår under denna regering. Min morfar brukade säga, när något gått fel, att det är sossarnas fel. Jag håller med morfar!

  Mvh
  OJ

  Gillad av 1 person

 2. Köra lite för fort eller att göra något för höga avdrag i deklaratonen ses som grova brott av svenska staten och en helsvensk måste därför straffas rejält. Lite mord, tortyr, våldtäkter eller att bränna en person levande i islams och muslimers namn belönas med gratis allt, betalt av svenska skattebetalare.

  Gillad av 1 person

 3. ”Vi har varit naiva” etc är förväntade kommentarer under förutsättningen att det nuvarande maktblocket fortfarande regererar när det smäller. Om så inte är fallet kommer helt andra visor att kvädas.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s