Det är väl klart att alla ska vara hemma från jobbet när de är ”sjuka”

Inom Socialdemokraterna finns ett stort intresse för att karensavdraget för den som är sjuk ska avskaffas permanent, något som flera tunga distrikt lyfter fram inför partikongressen i höst. De särskilda regler som råder under pandemin för den som är sjuk, det vill säga att det inte finns något karensavdrag den första sjukdagen, vill man alltså göra permanent eftersom man anser att många av ekonomiska skäl väljer att inte gå hem när man blivit sjuk, vilket innebär att man smittar både arbetskamrater och det påverkar företagets möjligheter att upprätthålla produktionen.

Det är givetvis en nobel tanke och i en perfekt värld hade jag inte haft något att invända, men verkligheten är en annan och det finns en anledning till att man från början införde denna regel – nämligen eftersom risken att människor stannar hemma från jobbet fast de inte är sjuka är överhängande. Man undrar hur många som hittills utnyttjat möjligheten att stanna hemma från jobbet under förevändning att man känner sig ”krasslig” och ska invänta coronatestresultatet.

I söndags kände jag mig som många andra brukar göra i slutet av helgen inte jättepeppad att gå till jobbet dagen efter och en bekant uppmanade mig att sjukanmäla mig eftersom det ändå inte finns någon karensdag, strunt samma att jag inte var sjuk – ibland måste man softa lite. Där håller jag inte med eftersom jag är väldigt plikttrogen och aldrig skulle komma på tanken att ljuga, men det går inte att sticka under stol med att många i det här landet gärna väljer soffan framför att gå till jobbet om de inte har en piska hängande över sig och därför finner jag Socialdemokraternas förslag som mycket ogenomtänkt samt oerhört kostsamt.

Varför överväger man ens att möjliggöra detta när det är uppenbart att det kommer att missbrukas? Men det är väl symptomatiskt för hela den förda politiken i det här landet då någon annan hela tiden betalar och man verkar inbilla sig att det inte har någon betydelse att det är för få som arbetar.

#onlyinsweden

#vibetalar

https://sverigesradio.se/artikel/tunga-s-distrikt-kraver-slopat-karensavdrag

8 reaktioner till “Det är väl klart att alla ska vara hemma från jobbet när de är ”sjuka”

 1. Karaktär kommer inte utifrån, men inifrån, följaktligen kommer människor som söker i sitt inre ha potential att få karaktär, medan yttre påtryckningar kan förvärra problemet, precis likt en korkad chef som storvulet vill domdera eller har köttbullar i öronen. Då vet jag ingen som inte vill göra raka motsatsen av vad den korkade chefen säger, kanske t.o.m. kommer sabotera omedvetet, även om de vet att det är fel och egentligen vill företaget väl.

  Jag menar att det är den där rena kärleken till varann som motiverar till engagemang och stordåd, men Sverige har tyvärr förlorat denna rena kärlek och solidaritet till kortsiktigheten och egoismen. Massinvandringen, segregeringen och den höga arbetslösheten, som politikeradeln har drivit upp, har också hjälpt till att lura människorna till osolidariskt beteende.

  Även Vänsterpartiet är grundlurat och har tagits över av främmande makters agenter och fittilurum-genusprofessorer som har gjort om röd jämlikhet till rosa överbetald rasism mot vita, män och heterosexuella. En repellerande djävla soppa som t.o.m. utesluter sekulära muslimer som ställer sig emot hederskulturen.

  Gillad av 1 person

 2. Fast är det verkligen så att folk stannar hemma från jobbet av lättja? Ingen jag känner skulle vare sig ljuga eller otillbörligen sjukskriva sig från sitt jobb. Några gör det säkert men det kan inte vara många?

  Gilla

  1. Tricket när man vaknar i smärtor, enligt arbetare jag känner, är att inte känna efter och sätta igång och om värken då inte släpper ta en Alvedon. Personligen föredrar jag meditation som gör att man inser vad smärta är och att man bör lyssna på signalen och vidta korrekt åtgärd för kroppen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s