Den riktiga utmaningen pratar man inte högt om

Laddstolpar är kanske inte det första man tänker på när man pratar utmaningar vad gäller planerna på att helt övergå till elbilar.
När ska man prata om det riktiga problemet – hur vi ska få elen att räcka till om majoriteten av befolkningen ska köra elbilar (hur de nu ska ha råd med det), för att inte tala om regeringens högtflygande samt kostsamma planer på elvägar?!

Vi har redan nu huvudbry vad gäller elförsörjningen i landet och den saltade notan till hushållen gräver djupa hål i folks plånböcker samtidigt som problemen ökar i takt med regeringens oansvariga energipolitik, som i stort sett går ut på att avpolitera kärnkraften samtidigt som vi ska sätta vårt hopp till vindkraften. Varför görs det aldrig några konsekvensanalyser?

#vembetalar

#onlyinsweden

Bildkälla: SR

18 reaktioner till “Den riktiga utmaningen pratar man inte högt om

  1. Jag är skeptisk till att elbilar tillhör framtiden med tanke på elförsörjningen. Men det är ju ett effektivt sätt att förmå
    Sveriges bilister att köra mindre. Jag har inte för avsikt att köpa en elbil eftersom jag är sjukt nöjd med den bil som jag har. Väldigt driftsäker, praktisk, skattebefriad samt inte minst extremt låga underhållskostnader. Finns faktiskt ingen annan bil som är billigare att äga och köra.

    Gillad av 1 person

    1. När jag var barn (tidigt 60-tal) så fick en elbil som julklapp av min fars bror. Den var säkert väldigt dyr i inköp. Den var verkligen läcker, en stor amerikansk 50-talare lackerad röd och vit och man kunde tända och släcka de dubbla strålkastarna och få den att gå framåt och bakåt, styra vänster eller höger. Problemet var bara att batterierna tog slut så fort. Då lade jag batterierna på en varm spisplatta eller på ett varm element så fick de lite mera liv för en stund. Precis som dagens elbilars batteriproblem fast i lite större format. Batteriet tar slut så fort, men nu hjälper det inte att värma batterierna på en varm spisplatta eller ett varmt element. Eftersom jag har en fullstor bil som drivs av bensin så slipper jag dålig räckvidd och urladdade batterier…

      Gillad av 1 person

      1. Jag tycker att du väldigt väl representerar svensk tänkesätt. Ingen utveckling accepteras, inga förändringar får finnas. Bilar skall alltid kunna köras i 120 Km/t, 60 mil i sträck, inget annat accepteras. Det är helt otänkbar att ändra på levnadsvanorna, som att åka tåg långa sträckor, att använda delningsbilar som man hittar på mobilen, öppnar med mobilen, kör och parkerar, och sedan kan nästa kund använda den. Helt omöjligt att tänka sig att skicka bilen med tåg eller båt så den står och väntar på dig vid ankomsten när du rest med tåg, helt omöjligt att tänka sig att använda digitaltekniken för att åka och handla, eller åka på sightseeing. 1950 års kultur är helig och får inte ifrågasättas.
        -Ta bilen till jobbet
        -Ta bilen till dagis
        -Ta bilen till skolan
        -Ta bilen till att handla
        -Ta bilen till stormarknaden
        -Ta bilen till att åka på semester
        -Ta bilen till stranden
        -Ta bilen till skogen
        -Ta bilen till att hälsa på familjen och vänner
        -Ta bilen till att träffa kompisen
        -Ta bilen till att imponera på tjejerna
        -Ta bilen till att gå på bio
        -Ta bilen till krogen
        -Ta bilen till vartsomhelst för det är kul att köra.
        Att försöka göra förändringar drivan av utveckling och treknoiogi borde medföra straffansvar. Inte underligt att sverige degenererar.

        Gilla

      2. Jag har en episod som jag måste få berätta som hände under tiden jag körde lastbil.En mycket kall natt hade jag övernattat på en industri någonstans i Sverige.Kupevärmare och motorvärmare var tillslagna hela natten och bilen ville inte starta på morgonen.Jag visste mig inte till råds först och detta blir dyrt och här blir dagens förtjänst uppäten var mina första tankar.Precis som du så värmde man batterierna på den gamla aga-spisen när man var liten och det minnet gav mig en ide.Jag skruvade av båda bilbatterierna på lastbilen och släpade upp dem i hytten och virade in dem i filtar och täcken.Det var en pärs enbart att få upp dem i hytten,de är inte precis något personbilsbatteri,stora och tunga men vad gör man.Efter en kvart under filtar och täcken släpade jag ner batterierna och återmonterade dem.Det var nervösa minuter tills jag vred på startnyckeln och vips så drog motorn runt och V-8 an startade.Jag brukar tänka på det ibland och skratta för mig själv lite.Allt går med lite envishet,trolldom och sunt förnuft.

        Gillad av 1 person

      3. @ Karl W
        Tja jag vet inte om det anses som en utveckling att körsträckan blir kortare och att man måste stanna och ladda i tid och otid. Rörelsefriheten begränsas och restiden blir avsevärt längre. För att inte tala om problemen som uppstår vid kyla samt att ett batteri är oerhört kostsamt att byta ut.

        Gillad av 1 person

    1. drhallonhatt, det är en riktigt bra sida om man vill fördjupa sig i klimatet. Sakligt och bra förklarat, så alla som vill gå gärna in på sidan, läs och bli kunniga på vad klimatet är, så kan ni ta diskussionen med de som är ”rädda för klimatet” och de som inte vet eller de som tror sig veta.

      Gillad av 2 personer

  2. För några år sedan började jag titta på om det var dags att byta vardagsbil. Jag hittade inget kul för rimliga pengar. Nu letar jag inte längre. Vardagsbilen är visserligen 14 år men ingen rost, inga skavanker och den har bara gått knappt 16 000 mil. Den får hänga med länge till.

    Gilla

  3. Elbilar, ”hur de nu ska ha råd med det”, sanningen är att riktiga elbilar kostar bara en bråkdel av de miljömonster man prånglar på svenskarna. En elbil är betydligt billigare att bygga och driva än en fossilbil. Motorn i en elbil går 120,000 mil utan service till exempel. Det är just det som är problemet. Det är billigt. Bilindustrin kommer att kollapsa om elbilarna tar över. Energiförbrukningen med en elbil är bara 20% av en bil med fossilmotor. Med elbilar kommer staten att förlora stort, skatter, kontroll, bilindustrin förlorar, oljeindustrin förlorar, vägskatter, trängselskatter, miljöindustrin förlorar likaså, miljöförstöringen försvinner. Därför motarbetar alla dessa intensivt utvecklingen mot riktiga elbilar. Detta med ”laddstolpar” är propaganda för att uppnå det gemensamma målet, att stoppa eller begränsa elbilar. Här i Kina, när man tar bilen åker man ju någonstans, till affären, restaurangen, jobbet, osv, och där laddar man, från ett vanligt vägguttag. På restauranger eller shoppingcentra är det gratis, så attraherar man kunder, på vanliga parkeringsplatser läggs det på parkeringsavgiften. En kamera läser av nummerplåten när man kör in, en kamera läser av nummer plåten på parkeringsplatsen, en kamera läser av nummerplåten vid utfarten, på en elektronisk display framför föraren står det, Tack för att du parkerat hos oss, du har varit här 1 timma och 32 minuter, avgiften är 4 kronor, du har laddat 4,45 KWH, avgiften är 2:21 kronor. Sedan skannar man en QR kod med mobilen och WeChat, godkänner priset med en knapptryckning, bommen går upp och så kör man. Sedan måste, som Jenny säger, elen komma någonstans ifrån. Då finns vattenkraft, som är fullt utbyggd, kärnkraft som man av ideologiska skäl stänger ner, solkraft och vindkraft, vilka är opålitliga i svenskt klimat. Mer idioti får man nog leta efter med lykta, oljelampa kanske när det gäller Sverige.

    Gilla

      1. Helt sant, så om vi jämför och tar en elmotors livslängd som exempel. Då har en fossilbil förbrukat omkring 2 miljoner kronor bensin, och haft reguljär service för 1 miljon kronor. En fossilmotor varar 60,000 mil och ett utbyte kostar omkring 50,000 kronor. Batterierna sägs vara i 20 år, dessa batterier slits ut av tiden efter tillverkningen, inte antalet gånger dom laddas. 20 års livslängd blir det 6,000 mil per år. Ett batteribyte för en Tesla, den dyraste bilen, påstås kosta omkring 80,000 kronor. Sedan kommer kostnaden för el. I slutändan har fossilbilen kostat omkring 3 miljoner kronor att köra i räkneexemplet, och om man måste byta batterier på elbilen kostar det 80,000 kronor. Ingen exakt kalkyl, men skillnaden till elbilens fördel är rätt stor. Nackdelen är att man betalar inte i små installationer med elbilar. Sedan är Tesla en lyxbil, om man tar en vanlig elbil mer än halveras kostnaderna för elbilen. Det går att köpa en för 40,000 kronor idag.

        Gilla

    1. Det vore naivt att tro att elbilar skulle slippa beskattning i motsvarande grad som fossildrivna bilar. Även en elbil behöver service. Däck, bromsar, fram- och bakvagn, elektronikfel mm kräver regelbunden service. En elbil påverkar miljön genom partiklar från däck, vägbana, bromsar och utvinning av metaller.

      Gilla

      1. Beskattningen är väl ett stort frågetecken, min gissning är att staten kommer att lägga enorma skatter på elbilar. Dom kommer att resonera så att eftersom elbilen är billigare att köra finns det utrymme att ta mer betalt i skatter, av ”rättviseskäl”. Hur dom skall beskatta är väl oklart. Kanske folk tvingas montera GPS trackers, som man gjort i Ryssland. Vi vet var du är och vad du gör, massövervakningen skärps väsentligt. Man kan beskatta elen vid laddning, men hur ska man stoppa folk att ladda ur vägguttaget. Det blir nog mer inspektörer och övervakning och tal om skattefusk. Eftersom en riktig elbil är betydligt lättare än en fossilbil sjunker kostnaden för däck 30% till 50%. Bromsar slits inte för man bromsar med elmotorn och samtidigt laddar batterierna. Elektronik och elmotorer kräver ingen service, en elmotor går 40,000 timmar utan service. Däremot kan dom ju gå sönder, men det är rätt ovanligt. Hur ofta behöver en mobiltelefon service. Miljöpåverkan av en elbil är betydligt mindre. Staten och skatter är det stora frågetecknet, jag litar inte på staten.

        Gilla

      2. Tesla Modell S väger 2 100 kg, vilket knappast kan bedömas som låg vikt. Ju tyngre bil desto längre bromssträcka och ökat däcksslitage. Bromsar som inte används eller används alldeles för lite kärvar fast och leder till anliggande broms vilket leder till kostsamma reparationer där både bromsok och bromsskivor måste bytas ut. En stor skillnad mellan en bensinmotor och en elmotor är att elmotorn är betydligt mer känslig för att bli överbelastad. Det är också av den anledningen som många tillverkare anger att vissa av deras bilar inte får ha dragkrok. Man har genomfört tester med elbilar som godkänts för användning med dragkrok. Tre bilar testades på en längre husvagnssemester i ett kraftigt kuperat område. Resultatet var att elförbrukningen ökade med 80 – 90 %! I det fall som husvagnarna drogs på plana vägar kunde den ökade förbrukningen räknas till 50 – 60 %. Då gäller det att laddstationerna ligger tätt, annars är det slutåkt.

        Gillad av 1 person

      3. tompas11 Håller helt med, det gäller en udda lyxbil som en Tesla, men mer vanliga elbilar väger 400 Kg, tar två personer, har 10 Km räckvidd och toppfart på 70 Km/t. I alla fall i denna del av världen. Designade för stadstrafik alltså, och då räcker det gott. Bromsarna använder man, men inte för att stanna bilen utan för att hålla den kvar på plats vid röda ljuset så den inte rullar, så dom används men slits inte. Fel, en elmotor blir inte överbelastad för reglerutrustningen som styr motorn förhindra det. En del föråldrade konstruktioner kanske är olika. Det är även anledning till att speciellt små elbilar inte kan dra tunga lass, reglersystemet förhindrar det och bilen är inte byggd för den uppgiften. Dom är inte byggda för det eller för att lasta tunga lass. En fossilbil har alltid växellåda, men som regel inte en elbil. Det finns dock elbilar med dubbla planetväxlar, och intressant nog fungera dom så att kör man elmotorn åt ena hållet är det högväxel, kör man elmotorn åt andra hållet, blir det lågväxel. Systemet uppfanns egentligen för elcyklar och för att kunna ta branta backar. Ska du dra en 2 tons husvagn köper du antagligen inte heller en fransk 2CV bil. Som exempel, det finns eldrivna lastbilar som tar 10 tons laster, men dom är designade byggda för det. Vad bilen skall användas till har inte att göra med el eller inte el utan design.

        Gilla

Lämna en kommentar