Grekisk domstol utdömer orimligt straff för lärare som tagit av sig mask i klassrummet

I Grekland har en domstol dömt en lärare vid en gymnasieskola i en förort till Aten till 12 månaders fängelse och tre års avstängning efter att hon ansetts skyldig till brottet att inte bära ansiktsmask i sitt klassrum, vilket strider mot restriktionerna som implementerats av regeringen för att hindra smittspridningen av coronavirus.

Läraren arresterades den 23 oktober efter anklagelser från skolbarnens föräldrar om att hon inte bar mask i klassrummet och domstolens beslut offentliggjordes i går.

Läraren förklarade under rättegången att hon hade informerat både skolans rektor samt sina elever om att hon skulle ta av sig masken till och från under lektionerna på grund av sin öroninflammation samtidigt som hon påstod att hon följt alla övriga hälsodirektiv inklusive handdesinficering samt social distansering och aldrig skulle utsätta sina elever för risker. Men domstolen gick på åklagarens linje som menar att läraren inte respekterat lagen.

Så sjukt beslut utan rim och reson! Det är inte pesten vi pratar om direkt och hon var inte ens smittad av Covid-19, så hur kan man ens döma till ett så hårt straff för denna petitess? Märkligt agerande av föräldrarna, särskilt som hon förankrat det med skolledningen och eleverna redan på ett tidigt stadium. Hoppas läraren kan överklaga beslutet som inte står i proportion till gärningen.

https://www.ekathimerini.com/258818/article/ekathimerini/news/teacher-gets-suspended-term-for-violating-mask-law

22 reaktioner till “Grekisk domstol utdömer orimligt straff för lärare som tagit av sig mask i klassrummet

 1. Om jag vinner pengar så jag blir ekonomiskt oberoende så ska jag köpa en stuga i ödemarken där man slipper allt och alla.
  Är så oerhört less på allting nu.

  Gillad av 1 person

   1. Samhället måste statuera exempel och hade vi haft den typen av nolltolerans mot ens det minsta förseelse hade brottsligheten sett helt annorlunda ut här.Bryter man lagar måste samhället tydligt visa att det får konsekvenser.Ett starkt samhälle viker sig inte.

    Gilla

   2. Så du tycker det att det är helt ok att en lärare som har en sjukdom och förankrat med rektor samt elever att hon kommer ta av ansiktsmasken ibland – på avstånd från andra – ska beläggas med fängelsestraff och flera års avstängning från tjänst? Ibland resonerar du märkligt Rolf!

    Gilla

   3. Du får se mina kommentarer under tompas11 så kanske du förstår hur jag menar.Ja,jag resonerar tydligen lika märkligt som Grekiska myndigheter.

    Gilla

 2. Detta är totalt galet och har givetvis inget med den vansinniga grova brottsligheten att göra. Dessutom är straffet helt oproportionerligt till det s.k. brottet.

  Gillad av 1 person

  1. Det är viktigt att samhället skickar tydliga signaler och min tidigare kommenrar skall ses ur ett allmänt brottspreventivt perspektiv.

   Gilla

 3. Du får se mina kommentarer under tompas11 så kanske du förstår hur jag menar.Ja,jag resonerar tydligen lika märkligt som Grekiska myndigheter.

  Gilla

 4. Kvinnan var ju inte smittbärare så det enda hon riskerade var i så fall att själv bli smittad av någon annan. Inte att sprida smittan vidare.

  Gillad av 1 person

  1. Spelar ingen roll ifall hon inte var smittbärare.Lagen skall skydda befolkningen oavsett.Minns att det var samma resonemang här när bilbälteslagen kom.Även dumskallarna som inte vill bära mask eller sätta på bilbältet skall samhället skydda.Jag är inte beredd att betala sjukhusvård för någon som utsätter sig för fara.

   Gilla

   1. @Rolf
    ”Jag är inte beredd att betala sjukhusvård för någon som utsätter sig för fara.”
    Hur löser du detta rent praktiskt?
    Och räknar du in polis, brandmän, väktare och andra som har ett farligt jobb i de som du inte är beredd att betala sjukhusvård för?

    Gillad av 1 person

 5. Tråkigt att de har det på sitt sätt i Grekland.
  Värre och mer angeläget för oss i Sverige är väl hur det är ställt med den svenska skolan överhuvud taget.
  Ingen verkar lära sig någonting, det mesta handlar om att förhålla sig till olika värdegrunder och resten verkar var ”underhållning” och lek för hela slanten. Skolan lär inte eleverna svenska ens längre. Historiekunskaper? Glöm det, många vet inte ens vad det är för land de bor i.
  Stackars svenska skolelever och stackars oroliga svenska föräldrar till dessa barn.

  Gillad av 1 person

  1. Eftersom ingen tycks behaga kommentera så gör jag det själv.
   Detta var ju helt klockrent, kan inte sägas bättre. Alla tummar upp!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s