Moderaterna och trovärdigheten

För några veckor sedan var jag faktiskt positivt inställd till Moderaterna eftersom de kommit med många bra utspel de senaste månaderna och det finns en del stjärnskott i partiet som sticker ut lite extra. Men ambitionen att kanske åter lägga min röst på partiet grusades den senaste veckan efter att Ulf Kristersson dels deklarerat att han stödjer Joe Biden i det amerikanska presidentvalet – trots att Republikanerna är Moderaternas systerparti och dels att han fastslagit att Moderaterna inte vill ha Sverigedemokraterna i en framtida regering. Det sistnämnda hade varit helt ok om partiets strategi hade varit att gå till val på egen hand där man siktar på att få egen majoritet, men så är icke fallet eftersom man krokat arm med Kristdemokraternas Ebba Busch samt öppnat upp för nytt samarbete med Liberalerna och lämnat dörren på glänt till Centerpartiet. Det är då man inser att ett riksdagsval inte kommer hjälpa oss ur träsket utan vi är där för att stanna oavsett om de röda eller blå styr.

Det finns dock även annat som ligger och stör i bakgrunden, till exempel det faktum att det i Moderaternas ungdomsparti finns två MUF:are som bär hijab – Zeynab Hussaini (2:a vice ordf. MUF Skaraborg) och Jamila Azizi (Malmö), vilket ses som något positivt av partiet trots att man samtidigt säger sig vilja utreda ett slöjförbud i skolan.

Häromdagen kommenterade Hussaini på ett inlägg från den slöjförbudskritiska rektorn Mattias Liedholm och menade att det inte främjar integrationen att förbjuda ett klädesplagg. När jag bad henne förklara hur vi då istället ska lösa det växande problemet med att små flickor tvingas täcka sig när de lämnar hemmet har jag mötts av tystnad.

Kanske har hon tidsbrist eller kanske saknar hon ett recept och det lär hon i sådant fall inte hitta hos sitt moderparti som verkar rädda för att ta i frågan. I en debattartikel av Hussaini och Azizi som publicerades i Falköpings tidning i augusti, ger de unga kvinnorna som ”invandrare” sin syn på den svenska invandrings- och integrationspolitiken, men faktum är att de inte kommer med något nytt utan bara rapar upp det Moderaterna tidigare aviserat att de vill införa, så på vilket sätt dessa två skulle vara en frisk fläkt vete fåglarna.

Givetvis ska alla som vill få engagera sig politiskt, inget snack om saken, men ärligt talat – hur trovärdigt blir det när någon säger sig tro på frihet och allas lika rättigheter samt vill bekämpa hedersförtryck och stå upp för unga kvinnor som inte själva får välja sin framtid när vederbörande själv bär hijab? I min värld är det svårt att få ihop, men Moderaterna verkar nöjda och deras ambition är nog att få in både Hussaini och rektor Hamid i riksdagen vad det lider. Trojanska hästar har någon sagt – man får hoppas att de har fel.

Jag glädjer mig i alla fall åt att det inte är valtider nu, för jag skulle ha mycket svårt att välja hos vilket parti min röst skulle hamna och det blir allt tydligare att det kanske är bättre att söka sig utanför riksdagen nästa gång.

10 reaktioner till “Moderaterna och trovärdigheten

 1. Det behövs något helt nytt.Det duger inte att välja samma politiker som förstört landet,politiker som tillsammans med sk granskande journalister åker i samma taxi på väg hem från krogen,som delar en lina heroin,som viftar med kuken offentligt osv.Nädu Jenny,något helt nytt tack.Partiet Nyans!

  Gillad av 2 personer

 2. Afs verkar ha rätt inställning, Afs är som SD var tidigare, innan SD blev så ängsliga, dessutom verkade Jimmy lite trött i sitt sommartal. Problemet är att Afs troligen är för små för att komma in i riksdagen. Moderaterna är ett liberalt parti, absolut inget att lita på, de kommer lätt att överge SD om de får med den rödhåriga i en ny allians. Och det är troligen det man siktar på. Ulf K har sagt så många gånger att han inte har samma inställning som SD, och att han aldrig någonsin kommer att samverka med SD: ”Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, ” Januari 2018. Inget talar för att han och hans part kommer att samarbeta med SD framöver heller, trots att han snackar både brett och högt. Så kort och gott, rösta inte på Moderaterna om ni vill slippa den helt genomfalska Annie Lööf, och hennes korrupta centerpartister.

  Gillad av 1 person

  1. Det krävs långsiktighet i politiken och man måste veta vad som gäller även om fem år.Vad är bättre än en politik som vilar på en tusenårig tradition? Jag vet vad jag kan förvänta mig inom en överskådlig framtid och kan anpassa mig efter det.Raka rör,tydlighet och långsiktighet ger ett tryggt samhälle.Ett samhälle fritt från bögatåg,droger och annat skit är inte heller fel.Nyktra till Magnus du skriver som ett fä!

   Gilla

 3. Moderaterna saknar trovärdighet.
  De måste göra en vitbok över Reinfeldt-eran och offentligt ta avstånd från och be om ursäkt för den skada denne orsakat vårt arma land.

  Gillad av 1 person

 4. Jag håller med Piper när hon skriver att den slöjbärande moderatens partiskhet kan ifrågasättas gällande kampen mot religionsfrihet och hedersförtryck gentemot muslimska kvinnor i Sverige.

  Jag har under många år förundrats över den bristande solidaritet som immigrerade slöjbärare visar de som har sökt sig bort från religiöst kvinnoförtryck. Från ett svenskt perspektiv är det märkligt att de tycker att det är viktigare att bära slöja än att ta ställning mot det förtryck som de faktiskt har, direkt eller indirekt och förmodligen oavsiktligt, fört med sig till Sverige.

  Men det är lätt att förstå eftersom de har med sig sina sociala normer och kynne från framför allt Mellanöstern och Afrika, där det är naturligt att bära slöja.

  Om nu slöjbärarna inte vill respektera det svenska förhållningssättet till religiösa symboler på allmän plats skulle de, trots allt, kunna officiellt hjälpa till att ta ställning mot muslimskt kvinnoförtryck i Sverige genom att via Internet och sociala medier videofilma sig själva när de tar av sig slöjan, men deklarerar att de gärna vill bära slöja men gör det som en symbolisk solidaritethandling. Efter videoinspelningen kan de ta på sig slöjan igen.

  För min egen del tycker jag att det är viktigare att dessa slöjbärande kvinnor inte visar respekt för hur Sverige förhåller sig till personer som bär tydliga religiösa symboler eller på annat sätt skyltar med sin religiositet på allmän plats.

  Ett exempel på det svenska förhållningssättet är att vi tyckte att det var olämpligt när Carola viftade med bibeln under en melodifestival på 1980-talet, men det gjorde ingenting eftersom hon var ung och charmig.

  Andra exempel är att en svensk skulle betrakta det som olämpligt om en nyhetsuppläsare bar ett kristet kort om halsen, eller ett butiksbiträde, lärare, politiker, polis, statsministern, en nämndeman (jag undrar hur en svensk, som har bränt Koranen i en demonstration, skulle känna sig att sitta åtalad för Hets mot folkgrupp och upptäckta att en av nämndemännen bär slöja) och så vidare.

  Av dessa exempel undrar jag på vilket sätt det kan motiveras att berörda muslimer ska särbehandlas i Sverige. Svenskar har varit tillmötesgående, men i och med det ständigt ökande antalet muslimer, som med en osvensk självsäkerhet uttrycker önskemål och ställer krav på anpassning, börjar det bli ett problem. Om de berörda muslimerna hade varit få, skulle Sverige fortsatt kunna vara tillmötesgående.

  Det stora motståndet mot slöjan beror på dess intima koppling till islam, som är en i jämförelse ny religion i Sverige och västvärlden och som har många fler associationer till våld och förtryck än den europeiska kristendomen.

  I grunden har det inte specifikt att göra med slöjan och andra religiösa symboler; det har att göra med svensken kynne, som inte är så expressiv eller gärna utmärker sig (men visst förkommer det) oavsett vilka symboler, attribut eller klädkoder det gäller.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s