EU-sponsrad repatriering från grekiska flyktingläger har påbörjats – något för Sverige att sätta i system?

Det finns idag cirka 120.000 migranter i Grekland och jag har många gånger beskrivit de undermåliga förhållandena i de grekiska flyktinglägren på de fem egeiska öarna som från början byggdes för att ha en kapacitet för 6.095 personer, men som nu huserar över 25.000 asylsökande. Det är inte bara trångt och ohygieniskt, utan även farligt eftersom såväl anlagda bränder som våldsamma attacker – ibland med dödlig utgång – är vardag i lägren.

5.000 ekonomiska migranter kommer att erbjudas bidrag om 2.000 EUR per person för att återvända hem i syfte att avlasta trycket på Grekland dit de flesta nyanlända anländer och repatrieringssystemet finansieras av EU. Pengarna är menade som ett startbidrag och de som ansöker måste ha korsat gränsen mot Grekland innan den 1 januari 2020 och fortfarande befinna sig på ön Leros, Samos, Lesbos, Kos eller Chios. Migranterna har en månad på sig att ansöka och sista ansökningsdag kan förlängas med ytterligare en månad i händelse av lågt intresse.

EU deklarerade nyheten redan i mars, men på grund av coronapandemin har systemet inte kommit igång förrän nu och i dag lyfte det första flyget från Aten med frivilligt återvändande ekonomiska migranter, i form av 134 irakier som reste tillbaka till sitt hemland.

Att människor lätt kan köpa falska pass eller skaffa sig nya identiteter i dagens läge är ingen hemlighet, men historien förtäljer inte huruvida migranterna förbjuds att återvända till Europa på nytt för att söka asyl när de väl mottagit pengarna, men det skulle inte alls förvåna mig om man godtroget låter det bero.

Liknande system kanske vore något för Sverige att överväga – under förutsättning att man tar personernas fingeravtryck så att de aldrig kan söka asyl i Europa igen. En dyr engångsutgift så klart, men tänk om vi kunde bli av med 100.000 ekonomiska migranter, varav en hel del kriminella rötägg – bara det vore en vinst för samhället!

https://www.arabnews.com/node/1715651/world

4 reaktioner till “EU-sponsrad repatriering från grekiska flyktingläger har påbörjats – något för Sverige att sätta i system?

 1. Invasionen till Europa måste förhindras.

  Sverige har väl gjort lite godtrogna försök tidigare men det blev som

  M.A. Numminen ”Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig”.

  Gilla

 2. Snarare tvärtom, mörkhyade kommer erbjudas 2000 Euro om de söker sig till Sverige. För det är ju i realiteten en liten del av vad de får om de kommer hit. Sånt finns det god information om på nätet, alla som kommer hit och välkomnas är ytterst medvetna om beloppen.
  En bostad i dagens Sverige, socialbidrag, barnbidrag osv osv., inga dåliga grejer……tänk så varmt det känns i hjärtat på många i Sverige när de ser ett gäng gravida afrikanskor tjattrandes i mobiler med kassar med nyinköpta kläder etc. Deras män trivs på kaféet där de planerar.

  Gilla

 3. Om man ger dem pengar kommer de tillbaka med ny identitet och
  Alla andra från närliggande länder.

  Att stänga gränsen och sluta med att ge asyl till alla illigala flyktingar
  Är det ända som fungerar.
  Svenska folket måste protestera mot politikernas slösaktiga
  Migrationspolitik där vem som helst som kommer hit
  köps ett nytt hem .
  Samtidigt som det tar en svensk familj tio år längre
  Att få ett hem nu pga alla migranters förtur

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s