Ursäkta inte Talibanernas handlingar – folket i Afghanistan oroar sig för framtiden

I Afghanistan är folket oroliga över att det förs fredssamtal med Talibanerna, som i åratal utsatt befolkningen – särskilt kvinnor – för ett ofantligt lidande och under en hashtag på Dari som översatt till engelska lyder ”don’t redeem the Taliban”, uttrycker människor sin oro över vad som kommer att hända med deras mänskliga rättigheter om Talibanerna åter kommer till makten. Hashtaggen har delats över 100.000 gånger på Twitter.

Det är USA:s beslut att låta deras trupper dra sig ur landet samt försöken till fredssamtal med den militanta gruppen i syfte att få ett slut på det krig som pågått i över 18 år som bidragit till den växande oron hos befolkningen.

Talibanerna har utfört attacker som dödat tusentals civila runt om i landet och Talibanerna har även tagit på sig ansvaret för ett antal attacker som skett de senaste veckorna.

Under sin tid vid makten, 1996-2001, verkställde de sin strikta tolkning av islamisk lag enligt vilken kvinnor hindrades från att utbilda sig och lämna huset utan en manlig släkting.

Gruppen säger nu att de har ändrat sin inställning till kvinnors rättigheter och påpekar att operationer av regeringen och utländska styrkor också har dödat många civila.

Man kan definitivt förstå att befolkningen känner oro inför den osäkerhet som väntar runt hörnet. Jag hade nog också varit mycket skeptisk om dessa islamister bytt åsikt från en dag till en annan och nu påstår att de värnar om kvinnors rättigheter, eftersom fundamentalistiska tankar inte är något man skakar av sig i en handvändning. Vi får hoppas att Talibanerna i slutändan hålls så långt borta från makten som möjligt.

https://www.arabnews.com/node/1707246/world

3 reaktioner till “Ursäkta inte Talibanernas handlingar – folket i Afghanistan oroar sig för framtiden

  1. Ännu ett militärt misslyckande

    Afghanistan har präglats av instabilitet och varit en misslyckad stat i flera sekel. USA fick dra sig ur Vietnam på 1970 talet, efter ett misslyckat krig, och släppa fram kommunisterna till makten. Kriget i Afghanistan är rent militärt mer framgångsrikt men politiskt och socialt lika misslyckat. Sannolikt kommer islamister släppas fram till makten där – mer än vad som redan skett.

    Undertecknad arbetade i landet och regionen för några år sedan. I alla fall då fanns bland västländer, talande nog, inget intresse för att åtala islamister för brott i internationell domstol, även om USA gjorde processen kort med enstaka personer. Tvärtom fanns bland vissa civila aktörer en beundran för talibaner och andra islamister.

    Maktspelet och den politiska korrektheten slutar som bekant inte där. I mer än tjugo år har det varit populärt att åtala dem som stått upp mot islamister i andra konflikter i andra delar av världen. I Sverige fortsätter de flesta partier att släppa in islamister från Afghanistan och utvecklingen mot instabilitet och en misslyckad stat tuffar på.

    Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s