Varför är det så tyst om regeringens huvudlösa ambition att införa cirkulär ekonomi i Sverige?

Dagens ledare i Smålandsposten, signerad Fredrik Haage, sätter fokus på ett intressant område som man inte hört särskilt mycket om, nämligen det faktum att den svenska regeringen med stöd av svikarpartierna i Liberalerna och Centerpartiet har som mål att införa ”cirkulär ekonomi” med coronakrisen som svepskäl.

Varför är det så tyst från medias håll? Vill man att detta ska genomföras i det fördolda eller är det bara ett spel för att hålla Miljöpartiet stången fram tills nästa val och man inte alls har för avsikt att genomföra det?

Oavsett behöver Sverige helt klart ett nytt styre så att denna galenskap får ett slut!


”Låt aldrig en bra kris gå till spillo heter det som bekant i politiken. För den kan alltid användas som förevändning för att rulla ut någon konstig idé som hade varit svårare att argumentera för under normala omständigheter. Coronakrisen är perfekt i det avseendet. För om allt ställs på huvudet som den sägs göra, då kan den motivera vilka huvudlösheter som helst.

Företrädare för miljövänstern har redan låtit förstå att den ekonomi som repar sig på andra sidan av krisens globala effekter bör vara av ett annat slag än den vi har i dag. Eftersom ekonomin ändå bör ”ställas om” till något mer av det de påstår är miljövänligt så har samhället liksom en plikt att ta chansen, är andemeningen.

Man får skonsamt anta att det är under sådan entusiasm som regering nu lanserat införandet av en ”cirkulär ekonomi” i Sverige. I alla fall är det med uttrycklig hänvisning till coronakrisen som man deklarerar att Sverige skall bli världens första fossilfria välfärdsland samt följande:

”Kärnan i strategin är en vision: Ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material. Det nationella arbetet för en cirkulär ekonomi kommer att fokusera på hållbar produktion och produktdesign; hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster; giftfria och cirkulära kretslopp samt den cirkulära ekonomin som drivkraft för näringsliv och andra aktörer genom åtgärder som främjar innovation och cirkulära affärsmodeller.”

Och så fortsätter det. Driva efter driva av snömos. Tramset är av sådan grad att det förvånar att personerna bakom det faktiskt använder ordet ”jungfruligt” som under deras tankes domvärjo borde vara gravt sexistiskt. Men man får väl förlåta att de förlorar omdömet så här i den plötsliga möjligheten att rädda världsalltet.

Men allvarligare är att sådana här om än luddiga ändå mycket radikala projekt över huvud taget kan torgföras av en regering utan att det egentligen processas i en öppen debatt. Att ett helt ekonomiskt system skall ersättas av ett annat är inte som att vilja byta fastighetsskatt mot kommunal avgift. Det här handlar om något mycket dramatiskt.

Det borde resa starka principiella följdfrågor att omställningen till en cirkulär ekonomi ”måste genomföras gemensamt av politiken, näringslivet, offentlig sektor, akademi, privatpersoner och civilsamhället”. Flera av de där sfärerna är faktiskt tänkta att antingen vara helt fredade från politisk påverkan eller åtminstone omgivna av högre rättsligt skydd än annat. I alla fall tänker man så i en demokratisk idétradition. En regering skall inte kunna ”ställa om” vetenskap, privatpersoner och civilsamhälle efter behag.

Men det är vad man tänker göra. Om man nu skall ta ambitionen om det här med cirkulär ekonomi på allvar. Eller så är det inte tänkt att man skall ta det på allvar. Det är oklart eftersom medierna verkar vara helt ointresserade. Vi vet inte

Förresten – Centern och Liberalerna har satt sina godkännanden på allt det här.”

https://www.smp.se/ledare/cirkulart-eller-huvudlost-1f5c89a2

11 reaktioner till “Varför är det så tyst om regeringens huvudlösa ambition att införa cirkulär ekonomi i Sverige?

 1. Jag försöker att inte köpa livsmedel förpackade i återvunnen plast.Det kan finnas rester av kemikalier och organisk material i återvunnen plast.Fy fan att dricka läsk från återvunna plasthandskar från rektalundersökningar.Metall av återvunnen Barsebäcksskrot återfinns i tex vattenledningar.Det borde vara förbjudet att åtetanvända metall från kärnkraftverk och ryska ubåtar.Det är förbjudet i tex USA men inte i den afrikanska monarkin Sverige.

  Gillad av 2 personer

  1. De flesta plaster som återvinns används inte till mat och livsmedel, vad jag vet är det bara PET-flaskor som används inom livsmedelseindustrin, så du kan nog sluta oroa dig.

   Gillad av 2 personer

   1. En snabb sökning berättar för mig att Nestlé skall använda endast återvunnen plast.Senast 2025 skall hundra proc av deras förp.vara av återvunnen råvara.Var det bara en gissning du höftade till med eller?

    Gillad av 1 person

   2. Om du går och oroar dig för vad som händer om 5 år, förstår jag att du är orolig.
    Från Livsmedelsverkets sida:
    Returplast
    Det finns mycket få returprodukter på marknaden i dag som används i direkt kontakt med livsmedel, men ett exempel är PET-flaskor helt framställda av återvunnet material. Återvunnen PET har visat sig motsvara de krav som EU ställer på nytt material.

    Gilla

   3. Så du känner också lite oro inför 2025 ang återvunnen plast till livsmedel? Jag tror nog förstås att Nestlé har en stor andel returplast till sina förpackningar.Kan nämna hur det förhåller sig med skrot som återvinns där det det får finnas en inblandning på 10 procent radioaktivt skrot.Självklart avger färdigt stål en liten del farlig strålning som återfinns i bestick,leksaker,vattenledningsrör tex.Sak samma med returplast att man förmodligen blandar upp med till viss del.Våra myndigheter skall du inte lita på.Livsmedelsverket har ju bara justerat gränsvärdena när giftrester i livsmedel ökat.Litar du på svenska myndigheter öht? Det gör inte jag.

    Gillad av 1 person

 2. Cirkulär ekonomi är mantrat för MP främst. De har blicken riktad mot världens frälsning. Resan dit ska bekostas av svenskarna. Absolut snömos, Magdalena Andersson, som är utbildad på Handelshögskolan, vrider sig säkert i vånda när de islamälskande och på frälsningen via dem troende miljöpartisterna torgför sin senaste galenskap. Snömos, absolut snömos.
  Tänk om de nöjt sig med att vårda, ta hand om naturen. Inte ens det vill de och kan inte heller.

  Gillad av 3 personer

 3. Ett sätt att beskriva vad utspelet handlar om är väl att MP behöver en PR-raket inför valet 2022. Det låter ju rätt slagkraftigt, en cirkulär ekonomi, inget onödigt spill, resurssnålhet. Vem kan invända mot det? Men grejen är den att det är lika mycket ljug som att införseln av utlänningar har gjort något gott för Sverige. Det är en falsk verklighetsbeskrivning och utlovar något som inte går att förverkliga. Löftet om en cirkulär ekonomi är en utopi, lika verklighetsfrämmande som det framtida lyckorike marxismen utlovar, en hägring lika utopisk som godsakerna som väntar en rätt-troende muslimsk man i ett tänkt himmelrike. Allt är bara ord, verbala luftpastejer, avsedda att lura så många som möjligt av folket inför valet 2022. Med statskontrollerad media kommer lurendrejeriet säkert att lyckas rätt bra.
  Undrar om vi får se någon från näringslivet kommentera den tänkta cirkulära ekonomin? Ingen vågar troligen, vi vet ju alla vad som hände med förra Scania-chefen Leif Östling när han sade som det är om tillståndet i samhället. Han avrättades offentligt och blev av med en massa uppdrag som han skötte föredömligt. Bannstrålen träffade honom.

  Gillad av 1 person

 4. Cirkulär ekonomi är väl att använda sedlar och mynt och låta dom cirkulera ute i samhället och döda skulder allt eftersom istället för bankernas digitalkonfetti som föder skulder överallt hela tiden.

  Gilla

 5. Varför kan inte Sverige vara det första landet som tar hand om sina fattigpensionärer? Eller ger inte den utfästelsen några godhetspoäng?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s