Sverige beställer vaccin utan att veta om det fungerar

Sverige har garanterats vaccin från Oxforduniversitetets mycket omfattande vaccinförsök och därmed gått in i det avtal som fyra EU-länder i juni ingick med Oxfords vaccinforskare samt Astra Zeneca, som ska massproducera vaccinet när det är klart.

Tyskland, Frankrike, Holland och Italien beställde 400 miljoner doser av vaccinet utan att veta om det verkar. Som del av det avtalet ska ytterligare 100 miljoner doser fördelas till andra EU-länder och Sverige är således ett av dem. Danmark har däremot valt att inte förbeställa vaccin.

EU ska även förhandla två-tre ytterligare avtal med andra vaccinproducenter för att säkra att unionen inte satsar på ett vaccin som inte fungerar.

Vaccinet är inte färdigt eller godkänt ännu, så det mest realistiska är att vi får doserna nästa år och året därefter.

Försöksledaren uttryckte sig positivt om de första resultaten, men försöket har fått kritik eftersom det visade sig att viruset fortfarande fanns kvar i munhåla och näsa.

EU vill satsa ca 20 miljarder kronor på utveckling av vaccinfabriker och därefter ska varje land själv betala för utvecklingen av det vaccin som produceras på fabrikerna. Totalsumman förväntas bli betydlig, men enligt ekonomerna är det ”värt” det eftersom vi vill undgå fler nedstängningar och dödsfall framöver.

Det är i dagsläget oklart hur mycket EU ska betala i förskott för vaccinen innan man vet om de fungerar eller ej.

Låter i mina öron som om man återigen underlåtit att göra en konsekvensanalys. Har man inte lärt sig något efter haveriet med vaccinet mot svininfluensan som orsakade att många unga svenskar fick sina liv förstörda för alltid?! Dessutom säger man att anledningen till dessa miljardsatsningar är att vi ska undvika nya nedstängningar och dödsfall, men det kommer nya virus varje år och detta vaccin kommer väl inte skydda mot alla framtida virusstammar? Men vi får väl hoppas att våra styrande vet vad de gör den här gången! 🤨

https://www.berlingske.dk/internationalt/sverige-bestiller-vacciner-uden-at-vide-om-de-virker-vi-vil-undgaa

10 reaktioner till “Sverige beställer vaccin utan att veta om det fungerar

 1. Generellt sett är jag positiv till vaccin. Kända, väl fungerande. Med små eller inga biverkningar. För min del avstår jag varje år influensavaccinering. Jag har aldrig haft influensa. Jag är 73 år. Halsfluss när jag var 21, Påssjuka när jag var 39. I övrigt. Aldrig sjuk.

  Gillad av 1 person

 2. Husguden Tegnell var även inblandad i inköpet av vaccinet som gav sömnsjukan och beställde då en onödig extra dos till hela befolkningen vilket kostade multum men kanske gav egen utdelning, vad vet man. Den andra experten man litar på är f.d chefen Giesecke vars fru driver en framgångsrik klinik för rehabpatienter efter bl.a långvarig vistelse i respirator. Hela pandemihanteringen är ett mygel i kvadrat.

  Gillad av 2 personer

 3. Den upphandlingen är begriplig, av vaccinet. När det finns ett fungerade vaccin ”lossnar” det för ekonomin. Tänk er kritiken om staten inte gjorde vad de kunde i vaccinfrågan för att skydda folket.
  Däremot är det ju absurt obegripligt att staten importerade miljoner utlänningar utan att ha den minsta plan för det hela annat än att det kändes rätt. Till skillnad från upphandlingen av vaccinet gick det att kontrollera om utlänningarna skulle kunna fungera i Sverige innan importen. Det var ju inte precis något akut läge där landet led stor brist på outbildade utlänningar med islamisk tro. Det gjordes knappast för att skydda folket heller. Den som vill kan bara låta bli att vaccinera sig. Ingen kommer däremot undan konsekvenserna av att utlänningarna är här.
  De passar inte in här.

  Gilla

 4. Om man skulle vänta med att beställa vaccin tills man vet om det fungerar är vi inne i 2021 tidigast. Då skulle allt som bolagen kan producera vara uppköpt och 3000-5000 till skulle ha dött då.

  Gilla

 5. Jag dör iaf nästan fri… hellre..
  Vi kan INTE bestämma mycket…
  Men Vi kan bestämma hur vi går… iaf.
  Än!!

  Jag undrar hur denna värld är tänkt??

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s