Staty av svart slavmotståndare vältes på årsdagen – ses som möjlig hämndaktion

En staty av den svarta slaverimotståndaren Frederick Douglass har välts ned och förstörts i en park i byn Rochester i delstaten New York. Vandaliseringen skedde på årsdagen för en av hans mest kända tal från 1852.

Enligt polisen blev statyn vält från sin platta i Maplewood Park i Rochester och hittades 15 till 20 meter bort. Statyn stod längs den underjordiska järnvägen där Douglass och aktivisten Harriet Tubman hjälpte slavar att fly från Sydstaterna före inbördeskriget.

Den 5 juli 1852 höll Douglass ett berömt tal där han ifrågasatte värdet av att fira 4 juli – USA:s självständighetsdag. Han kallade frihetsfirandet för en skam för ett land som förtryckte dess svarta medborgare och höll dem som slavar samt deklarerade att självständighetsdagen för svarta var ”en dag som mer än någon annan dag under året avslöjade den grymhet och orättvisa som slavar var offer för”.

Carvin Eison som är projektledare för uppförandet av statyn i Rochester, säger att en ny staty kommer att sättas upp eftersom den nuvarande är för skadad.
-”Är detta en form av vedergällning på grund av den nationella feber som drabbat landet angående sammansvärning kring monument? Det är mer än en besvikelse.”

Det skulle inte vara särskilt förvånande om några fått nog av det som pågår och tyckt att det var dags för en hämndaktion. Det är oavsett beklagligt att människor – oavsett vilket läger de tillhör – tycker att att det är fullt acceptabelt att vandalisera och förstöra historiska monument. De verkar inte ha lärt sig något av historien.

https://www.berlingske.dk/internationalt/statue-af-sort-slavemodstander-er-vaeltet-omkuld-paa-aarsdag

11 reaktioner till “Staty av svart slavmotståndare vältes på årsdagen – ses som möjlig hämndaktion

 1. Jo, vad sa han Albert Pike(frimurare) 1809-91 mfl??
  Vi ska ha tre stora krig som driver världen mot total utmattning, för då accepterar folken vilken skitlösning som helst.
  Sen kommer ”ljusbäraren” som är???
  Häpp!
  Är det slumpen eller islam, som förbjuder idoldyrkan av tex statyer, målningar od, att monument/konst världen över går i bitar???
  Pusslet faller på plats!!

  Gilla

 2. Frågan är vem som välte den. Att välta en staty suddar inte ut historien. Auschwitz finns kvar som besöksmål för att påminna. Vilka statyer eller minnesmärken kommer resas över de äldre svenskarna som tilläts offras i Corona? De var ju levande ”minnesmärken” över svensk historia. Man skulle kunna påstå att de minnesmärkena vältes omkull eftersom de skulle kunna påminna om vilka äger det här landet, vilka som byggde det här landet.

  Gilla

 3. Fullständigt oaceptabelt att välta statyer, man måste se deras gärningar ur den tiden och lära oss av historien. Hur ska vi öht. kunna sätta upp statyer i fortsättningen om de ska riskera att rivas, pga. att något händer, som t.ex. med den döde George Floyd, sanslöst

  Gillad av 1 person

  1. Barbarer förstör minnesmärken. Barbarer har alltid gjort så. Organiserad pöbel. Bokbränningar, vissa böcker som förbjuds, viss musik som inte får spelas. Vi har precis sådant i Sverige nu. Inskränkt yttrandefrihet. Snäva ramar för vad som får sägas. Slagord från regimen som de regeringstrogna skanderar, ”allas lika värde”. Bestraffningar för den som överskrider gränser. Belöningar för den som tänker, säger och gör som makten påbjuder. Övervakning. Regeringskontrollerad media, rättsväsende, polis, myndigheter. Utnämningar av trogna på viktiga poster. Påverkan från myndigheter vars enda uppgift är att vara opinionsbildande och lobbyorganisation.
   Sådant är alltid dömt att vältas omkull av historien, förr eller senare. Frågan är bara vad som kommer i stället i Sverige. 2 miljoner araber finns här vars enda och enande målsättning är att ”ta över” Sverige. De finns nu överallt, ofta på viktiga positioner. Varför hjälper regeringen, makten, dem att göra det?

   Gillad av 1 person

 4. Imbecilla tilltag oavsett utförarna man kan inte ändra på historien den är redan avhandlad i den tidens anda vare sig det gäller konst eller böcker.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är precis så, men det verkar som man tror att historien ska kunna ”suddas ut”, genom att ta bort statyer, ta bort Tintin från biblioteken, etc. jag är väldigt orolig att man likt nazisternas bokbål på 30-talet tror sig kunna förändra något, vad kommer härnäst?

   Gillad av 1 person

 5. Om man vill ”förstöra” en kultur, en nations identitet, vad det är att vara svensk t ex så gör man precis så som har skett i Sverige. Man talar om att det inte ska finnas gränser för landet, man nedvärderar det som är svenskt, man stämplar själva svensken och allt han/hon står för som rasistiskt, främlingsfientligt, inskränk och allt det där. Man ser till att det svenska förtigs, man lyfter fram det utländska och benämner det i passande ordalag, varje dag, man matar på tills folket är hjärntvättat. Se snyftreportaget idag om Davit Isaac i Expressen, dottern ska Sommartala, programmet ör redan utnämnt till årets bästa.
  Kineserna är bra på detta att omskola kultur. Hur pass motståndskraftig är den svenska kulturen? Blir araberna införlivade i det svenska eller blir de en stark och konkurrerande kultur till den svenska? Huset är svenskt, vem ska bestämma hur det ska se ut i huset, vilka regler som ska gälla?

  Gillad av 1 person

  1. @Realist
   Huset var svenskt!
   Vi har varit $katte/skuldslavar i närmare 100 år.. & fler vill ha-a piece of the action… börjar likna medeltid..
   Vem/vilka gör???
   $lump??
   Hahaha!!
   Nope!!
   $ame shit different Day, bro!!!
   Ingen som tycker 2020 liknar 1920 osv??
   Wakie, wakie!!

   Gilla

 6. Hur kan jobba 8 h om dagen & pröjsa 6 h i skatt kan bli frihet…
  Beats me!!
  Bara jag???
  Jag har haft fel förr… men f… n.
  Jag tror Vi är rätt ”insnöade” & vägrar inse….
  Varför är vissa sk ”historiska” skeenden skrivna i $tein(avsiktligt $tonebuilders)??
  Well….
  Det finns SÅÅÅ mycket galet i denna världen, att bara pundhuven(vad ska jag skriva?) missar det… mig inkluderad …

  Jobba, jobba, jobba men varför??
  Pension???
  Really!!

  Good hunting!

  Gilla

  1. Visst är det ett galet pris vi betalar med vårt slit och den vansinniga skatten. Nu får vi inte det vi lovades för skatten, vi betalar avgifter dessutom. Vi tror vi är fria, en illusion. Sen har vi daglönarsystemet tillbaka. Det är många år sedan facket tappade förmågan att ordna det bra för andra än sig själva. Tänk, vi betalar hög skatt och för de pengarna tar man hit utlänningar som gör det de brukar göra.
   Vi får se vad som kommer nu.

   Gilla

 7. Var kommer ”Offerkoftan” ifrån??
  Kolla Charles P Larson/en..
  Hahaha!!
  Minnet sviker..
  Folk som berövas syre blir röd i skinnet… kräftröd,vad jag lärt.

  Vari ligger slaveri???

  Varför funkar inte sk pengar på djur???
  Varför??
  Inteligens…
  I rest my case…

  Kollat Trumfbågen, J??
  Heter den så??
  Who rules the world!!!
  It’s all there…

  Don’t shot the messenger!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s