Nämndemän röstade mot domaren – efter tio år i Sverige riskerar familj att splittras och deporteras

Blomsterhandlaren Mahmoud Hammed är välkänd för många Ystadbor eftersom han sedan flera år tillbaka är en central punkt för torghandeln på Stortorget.

2018 skrev jag första gången om Mahmouds familj som fått ett utvisningsbeslut, där familjen skulle splittras genom att utvisas till Irak respektive Marocko. Detta trots att familjen varit många år i Sverige och äldsta sonen går i skolan samt Mahmoud sedan åtta år tillbaka arbetar och bidrager till samhället genom att sälja blommor på torget i Ystad. Beslutet överklagades och många Ystadbor höll tummarna för familjen.

I november förra året rapporterade jag om hur beslutet hade avslagits och familjen som består av föräldrarna samt tre barn, varav två är gemensamma och den yngsta som är 11 månader är hjärtsjuk, skulle utvisas till Marocko trots att varken fadern eller sonen har någon anknytning dit samt risken finns att de inte skulle få uppehållstillstånd i Marocko varför familjen kommer att splittras. Familjen överklagade återigen beslutet till Migrationsdomstolen och många Ystadbor, även jag själv, skrev under protestlistor. https://jennypiper.blog/2019/11/22/en-dalig-julklapp-fran-migrationsverket/

Idag skriver Ystads Allehanda att familjen återigen fått avslag efter att tre nämndemän i Förvaltningsrätten röstat ner den juridiskt utbildade domaren. Nu är risken överhängande att familjen splittras och utvisas från Sverige.

Familjens advokat Christine Koch menar att det inte är vanligt förekommande och hon är inte redo att ge upp. Nu har hon tre veckor på sig att göra en överklagan till kammarrätten i Stockholm, den instans som enbart tittar på fall om det finns tydliga skäl.
-”Det är väldigt ovanligt att nämndemän går emot domaren i negativ riktning. Jag tycker att detta är högst anmärkningsvärt. Generellt sätt är det väldigt svårt att få upp ett fall i kammarrätten men det vi har till vår fördel är den juridiskt utbildade domaren, det ger oss en större chans.”

Det är bedrövligt att man lägger så mycket tid och kraft på att deportera en familj som rotat sig här, lärt sig språket, har egen försörjning och barnen är sedan länge etablerade i skolan, när vi samtidigt låter kriminella avskum som tär på samhället samt aldrig kommer att bidraga med en krona få stanna av ”humanitära skäl” eller för den delen alla ensamkommande afghanska män som definitivt saknar skyddsskäl men som genom ett trollslag fick stanna när man tänjde lite på lagen. Tvi vale för detta ruttna asylsystem som verkligen skulle behöva en rejäl översyn!

#onlyinsweden

13 reaktioner till “Nämndemän röstade mot domaren – efter tio år i Sverige riskerar familj att splittras och deporteras

  1. Att anpassa sig, och bidra borde rimligen vara ett av det viktigaste kriterierna för PUT kan man tycka, vad hände med det fina ”sunt förnuft”?

    Gillad av 3 personer

  2. Det är det här som är så typiskt med Sverige. Det finns ingen logik i saker.
    Det finns hur många sådana här exempel som helst.
    Man vill tydligen inte att skötsamma människor ska få stanna, utan bara kriminella är välkomna här, i den humanitära stormakten.

    Gillad av 3 personer

    1. Det är ett i högsta grad politiserat rättsväsende.Det är ju inte rimligt att politiskt tillsatta edamöter skall övervaka rättegångar.Jag tycker att det i grunden är bra med att vanligt folk får delta men det borde vara som tex i USA.Sverige skiljer sig inte från Idi Amins Uganda eller rättsväsendet i Nordkorea.Ett djävla skämtstyre.Åker man utomlands nu efter corona törs man ju inte säga att man är från Sverige.Vi får tacka politiker från V till M.

      Gillad av 3 personer

  3. Vad är det för nämndemän? Hudfärg? Religiös tro? Tillhör de någon klan? Vilket politiskt parti har satt dem där? Vilka är sakargumenten för och emot utvisning?
    Han kanske kan omfattas av samma ”lag” som kommer låta armén av sysslolösa(nåja, många är flitiga kriminella och våldtäktsmän), starka unga män från Afghanistan att stanna?
    Nämndemannasystemet är uselt, ett korrumperat system.

    Gillad av 3 personer

  4. Hur i hela världen kan det ta 10 år innan ett ganska enkelt ärdende avslutas? varje juridisk ”halvlek” från ax till limpa tar väl max ett par år sedan måste ny information ”dyka upp” som gör att det blir ”omtag” eller???

    Gillad av 3 personer

  5. Asylpolitik i Sverige i all sin glans, en familj som föder sig själv och sköter sig själva letar man med alla medel orsak att kasta ut. I fallen med illegala invandrare och alla kriminella verkar det som man letar lika mycket efter svepskäl för att göra en utvisning omöjlig.

    Gillad av 1 person

    1. Den familjen kanske inte gör det som förväntas av dem uppifrån?? De beter sig anständigt, anpassar sig, arbetar. Sånt verkar staten, regeringen, S, V och mp ogilla skarpt. Det kanske inte är lika kul med sådana människor som sköter dig, som beter sig svenskt rentav, då kan man som PK-ist inte leka god längre?
      Om regeringen velat hade man genom regelverket kunnat få varenda importerad utlänning att göra rätt för sig. Det är hur enkelt som helst att villkora bidrag.

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar