Skärpta straff är positivt men var ska alla ta vägen när fängelserna redan är överfulla?

I takt med att problemen hopar sig i landet på grund av såväl växande kriminalitet som bidragsbedrägerier, arbetar våra styrande för att vi ska införa hårdare straff – ofta i form av fängelse som man hoppas ska ha en avskräckande effekt. Som i det här fallet med att för många obetalda böter ska ge fängelse.

Det är förvisso bra att man agerar och det finns gott om andra områden som behöver ses över, men något som man allt för sällan belyser är problemet med överfulla fängelser som vi haft under en längre tid.

Vad fyller det för syfte att skärpa straffen på en mängd områden när man ändå inte har någon plats i våra fängelser och häktesplatser missbrukas i väntan på en öppning? Är det vettigt att dömda personer kanske släpps ut tidigare bara för att frigöra plats åt nya? Varför ska asylsökande och andra icke svenska medborgare ta upp fängelseplatser när det hade varit mer effektivt att deportera dem till sina hemländer direkt för att avtjäna straffen?

Det har pratats om att bygga nya fängelser och att hyra fängelseplatser utomlands, men inget ser ut att hända på den här fronten – iallafall inget som kommer allmänheten till handa. Om man nu ämnar skärpa straffen, så borde man samtidigt prioritera problemet med brist på fängelseplatser för att det ska få någon effekt, annars blir det bara tomma ord i vanlig ordning.

På något sätt får jag alltid känslan av att allt är tungrott vad gäller den här regeringen – vill man överhuvudtaget uppnå förändring till det bättre? Jag får intrycket av att det mesta som rör viktiga områden som migration, integration och brottsförebyggande åtgärder begravs i långa utredningar eller bara ignoreras genom att blunda för problemen, vilket går stick i stäv med att man på mycket kort tid kunde införa plastskatt, public service-skatt och ge amnesti till tusentals afghanska män trots att det bröt mot svensk lagstiftning. Det är uppenbart att viljan saknas!

#onlyinsweden

#mycketsnackliteverkstad

Källa: Aftonbladet

7 reaktioner till “Skärpta straff är positivt men var ska alla ta vägen när fängelserna redan är överfulla?

 1. Ja Jenny, precis så är det som du skriver, det är tungrott och ”det händer inget”. Vi tycker det inte händer något, men det är precis vad det gör. Det händer det som makten vill ska hända. Man kan tom säga att ”det är klart nu”.
  Är det någon som tror på en fredlig samexistens framöver? Det kanske var det som var meningen med alltihop.

  Gillad av 3 personer

 2. Det är en svår fråga för en del, oftast vet de vad som behövs göras med deras samvete, moral och etik säger något annat. Sen vill ju ingen framstå som tyrann eller skarprättare och ha detta på sitt samvete, inte i dagens samhälle där den stora massan tycker mer synd om brottslingen än om brottsoffret och där media i vissa/många stycken glorifierar brottslingarna. Om vi börjar med att ta bort den sjuka vänstersynen att de skulle vara mer synd om brottslingarna så hade vi kommit en liten, om än liten bit på rätt väg. Hade man sen utökat detta till three strikes i svensk tappning så tror jag att de hade fått bättre konsekvenser än dagens system. Första gången man blir dömd till fängelsestraff ska man sitta av detta i full tid, sen ska samhället hjälpa, ge vård och stötta brottslingen så personen ifråga blir en bra/bättre samhällsmedborgare. Andra gången man döms ska man sitta av sitt straff även här med full tid, när man kommer ut ska samhället hjälpa, ge vård och stötta brottslingen så långt det går så att personen blir en bra/bättre samhällsmedborgare, Tredje gången man döms så blir man inlåst på livstid utan chans till benådning. Straffen ska kännas så mycket att INGEN vill någonsin sitta i fängelse, de ska vara stenhård disciplin, arbete, utbildning i samhällsfrågor men även i värdegrund och moral. Efter två fängelsestraff så bryter samhället kontraktet för den dömde och låser in personen för evigt, börjar man med detta så ser folket de valmöjligheter som finns antingen väljer man en brottslig bana eller så följer man spelreglerna samhället har byggt upp.

  Gilla

  1. Visst, det är sant och riktigt det du skriver. Det finns hur många bra förslag som helst på hur det borde vara. Tyvärr är det inte bristen på förnuftiga och ändamålsenliga förslag som varit hindret för polis och rättsväsende att utföra det de ska enligt lagen.
   Det som hindrat är att de inte fått göra det. Politikerna har, oftast på order uppifrån, sett till att de importerade också skulle vara de oberörbara.

   Gilla

   1. Jag håller med dig, Realist. I mina bra stunder vägrar jag att ge upp och vill se positivt på ATT de går att ändra vårt samhälle till det bättre, men ibland kommer de tyvärr in en lite mörkare syn att allt kommer att skita sig. Man kan ju alltid hoppas på att det införs någon form av riksrätt där Sverige har möjlighet att göra upp med den tiden som har varit, så våra barn men även vi får ett bättre samhälle än denna förljugna bild av ett Sverige som målas upp i dagens media och av de styrande.

    Gillad av 1 person

 3. I USA har man höga straff, men det leder inte till mindre mordfrekvens. Vetenskapliga metastudier visar på ett samband mellan hög jämlikhet och låg mordfrekvens, vilket sannolikt avspeglar sig i en mycket låg brottslighet.

  Marknadsliberalismens EU, JÖK och annan borgerlighet inkl. SD går inte ut på jämlikhet, men att de rika ska bli rikare.

  Så det är inte tungrott enbart vad gäller den här regeringen. 99% röstar för fortsatt elände. Jo. Det är uppenbart att viljan saknas! Din vilja saknas också, Jenny. När din vilja kommer för att skapa ett gott samhälle för framtidens generationer så kontakta mig så kan vi tala om saken!

  Gilla

  1. Klart som fan att långa straff leder till mindre brottslighet/mord. Det omvända däremot leder till högre brottslighet/mord. Så länge den dömde sitter inspärrad så skonas den fria befolkningen, det fattar till och med femåring. Eller hur Martin?

   Gilla

   1. Självfallet. Men vad triggar brottslingen till att börja begå brott eller göra precis allt för att undvika att bli infångad?

    Med största sannolikhet är motivationen att bli brottsling ett allt mer desperat samhälle där klyftorna är stora, skilsmässorna många och arbetslösheten är hög, ett samhälle där drogmissbruk ökar och straffen är höga.

    Om straffet är extremt högt kan brottslingen ex. dra slutsatsen att denne inte vill ha några vittnen.

    Ett tryggt samhälle har låg arbetslöshet, hög jämlikhet och låga straff, förutom för mord. Straffen bör dessutom vara mentalvårdande, inte förvärra det mentala tillståndet, samt integrera individen in i samhället under uppsikt. När straffet är avtjänat så ska personen inte lida resten av livet för sitt felsteg, men bli en del av samhället med ett arbete att gå till som alla andra.

    Varför trigga brottslighet? Varför amerikanisera EU/Sverige?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s