Vi ska inte riva våra statyer – det bästa vi kan göra är att acceptera vår historia och dra lärdom av den istället för att förvanska den

Statydebatten får mer och mer märkliga inslag. I dagens Smålandsposten skriver en Karin från Växjö en mycket kort insändare om att vi ska sätta upp nya statyer.

”Ta ner statyer på härförare som dragit ut Sverige i krig. Sätt upp statyer på de som byggde Sverige. Sätt upp statyer på de som rest sig från förtryck – kvinnor, samer. Sätt upp statyer på migranter som har haft modet att fly från krig och svält och har bidragit till Sveriges välstånd.”

Vad är det egentligen för fel med starka kungar som drog ut i krig, de bidrog väl också till Sveriges välstånd? Det var en helt annan tid då så jag förstår inte varför vi ska skämmas för vår historia och hur man ens kan komma på tanken att radera den. Det mest naturliga enligt mitt tycke är att acceptera vår historia och dra lärdom av den istället för att förneka den!

Angående hennes förslag att istället sätta upp statyer av kvinnor som rest sig från förtryck, blir det lite hyckleri i och med att vi på löpande band importerar en kvinnosyn som är förfärlig samt att vi i praktiken bejakar att kvinnoförtrycket frodas som aldrig förr i landet. Vad gäller förslaget att vi ska riva statyer och istället sätta upp statyer av migranter låter det som ett led i det redan pågående folkutbytet, där vi ska tränga undan våra historiska frontfigurer för att hedra den nya adeln. Kommer aldrig på fråga!

Min ståndpunkt är således solklar – visst kan man sätta upp nya statyer, men vi ska inte förvanska vår egen historia.

#rörintevårastatyer

https://nxt.smp.se/article/satt-upp-nya-statyer

6 reaktioner till “Vi ska inte riva våra statyer – det bästa vi kan göra är att acceptera vår historia och dra lärdom av den istället för att förvanska den

 1. Jesus var av judisk härkomst. Om nu Juda stam är en egen ras – vilket är tveksamt. Kaukasier var han definitivt inte.

  Världshärskarna – som hetsat de svarta – vill krossa den vita kristna civilisationen.

  Gilla

  1. Kanske är det Margot Wallström och de stora grabbarna som vill få det svarta Afrika att resa sig, sluta ta mutor, börja utbilda sig och respektera sitt eget folk, kanske är det detta vi ser starten på nu? Genom BLM.
   Det vore något gott i så fall och det enda synligt goda som vi fick uppleva av våra hundratals svenska skattemiljarder som tagits från svenskarna och stoppats ner i fickorna på diktatorerna.
   Bäst att skriva att detta är trött ironi.
   Undrar vad Kina tänker om BLM? Uigerer någon? Riva statyer?

   Gilla

 2. Varje tid granskar och använder historien för sitt ändamål. Kommunismen, nazismen och Romarriket t ex.
  En sak är väl glasklar, det är inte vara en segerrusig mobb betald och understödd av mäktiga som skriver om historien.
  Det är forskare som gör det genom att studera dokument, läsa böcker osv osv. De ger oss nya tolkningar av vad som egentligen hände, en ny berättelse.
  Det som händer just nu, i dessa galna dagar, kommer säkert intressera sanningssökande och uppriktiga forskare så småningom.

  Gilla

 3. Vad är problemet med diktaturfasoner som tvingar ut män i krigsförbrytelser och död?

  Hur är blev det några barns välstånd att bli faderslösa?

  Klart att denna historia inte skall förnekas. Klart att ingen skall skuldbeläggas, men idioti är INTE något att vara stolt över.

  Låt säga att du gjorde något verkligt viktigt, ex. skapade rösträtt för kvinnor, skapade världsfred för alla barn, som en modig kvinna i politiken, varför skulle vi då inte kunna förära dig med en staty?

  De flesta kvinnor röstar för en politik som med all sannolikhet kommer leda till sekteristiska statyer. Jag är inte för det, men jag tror att kvinnlig rösträtt är rätt ändå, eftersom jag tror på kvinnas förmåga att tänka rationellt om vi använder rationalitet tillsammans med känslomässiga argument. Är jag naiv? Vad anser du?

  Det finns många icke-svenskar som är värda statyer också. Jag har inget emot detta om folket vill ha dem och tycker att vi skall betala för dem. En staty säger ingenting. Den är allra oftast helt tyst. Vad som kommer på fråga i en demokrati bestämmer inte du allena, men de som ställer upp som kandidater och de som röstar på valdagen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s