Staty av Roosevelt tas bort utanför museum i New York – när är det dags att se över Ghandi, Marx och Guevara?

Att riva ned och vandalisera statyer är en av de förfärliga trender som startat efter Floyds död i USA, där såväl statyer av George Washington som Thomas Jefferson har blivit utsatta. Politiker och andra förståsigpåare har inte varit sena att haka på med krav om att statyer ska tas bort, inte minst i Sverige där debatten rasat kring både Linné och De Geer. Senast idag skrev två miljöpartister ett debattinlägg i Expressen där man kräver att statyn av Karl XII tas bort.


I USA är det senaste i ämnet statyrivningar att Naturhistoriska museet i New York idag meddelade att man kommer att ta bort en staty av USA:s 26:e president och tillika nobelfredspristagaren Theodore Roosevelt, trots att familjen grundade museet. Statyn föreställer Theodore Roosevelt på en häst med en indian på ena sidan och en afrikansk man på den andra. Anledningen är enligt muséet att statyn uttryckligen avbildar svarta människor och ursprungsbefolkningar som underkuvade samt rasligt underlägsna.


När staty-rivarna ändå är i farten borde de kanske börja tänka lite bredare. Det finns trots allt många andra kända personer som blivit hedrade med statyer runt om i världen som hade rasdiskriminerande åsikter – till exempel Mahatma Gandhi, Karl Marx och Che Guevara som nämns i en intressant krönika av Noah Carl.


Uttalanden som gjorts av Gandhi:”In 1899, he stated that Indians are “infinitely superior to the Kaffirs [a derogatory term for black Africans].” In 1904, he said, “About this mixing of the Kaffirs with the Indians, I must confess I feel most strongly.” And In 1908, he stated that “Kaffirs are as a rule uncivilized […] They are troublesome, very dirty and live almost like animals.”


Karl Marx uttryckte sig också nedsättande om andra raser och använde sig av uttryck som ”lata mexikaner” och “kinesiskt slödder” samtidigt som han återkommande smutskastade både svarta och judar.


Che Guevara skrev i sina dagböcker:“The black is indolent and a dreamer; spending his meager wage on frivolity or drink whereas the European has a tradition of work and saving.” ”Given the prevailing lack of discipline, it would have been impossible to use Congolese machine-gunners […] they did not know how to handle their weapons and did not want to learn.”
“We’re going to do for blacks exactly what blacks did for the revolution. By which I mean: nothing.”


Sedan finns det diverse vänsterprofiler som inte bara stödde imperialism, utan även fanns representerade i ”the Eugenics Movement”, vars övertygelser och metoder syftade till att förbättra den genetiska kvaliteten på människor historiskt genom att utesluta människor och grupper som bedömdes vara underlägsna samt främja dem som bedöms vara överlägsna.


Men troligen är detta inget som man vill lägga tid på att fördjupa sig i bland de som representerar såväl BLM som Antifa och inte heller deras supportrar. De har trots allt redan sin agenda klar!


#hycklare
#rörintevårastatyer


https://www.friatider.se/new-york-river-staty-pa-theodore-roosevelt
https://www.rt.com/op-ed/492599-statues-gandhi-marx-engels/

16 reaktioner till “Staty av Roosevelt tas bort utanför museum i New York – när är det dags att se över Ghandi, Marx och Guevara?

 1. Jag vet inte om Karl den tolfte var rasist, men man kan plocka ned statyn eftersom han var en diktator och en krigsförbrytare som var ansvarig för många faderlösa barn i Nordeuropa.

  I övrigt förklarar psykiatriprofessorn Tara Swart källan till rasistiska känslor ganska väl, anser jag.

  Gilla

  1. Varför inte ta fram den gamla stupstocken för alla som vill rasera, riva och dölja historiska personer och händelser? Tycker jag vore att utmärkt alternativ i dessa tider.

   Gillad av 1 person

   1. Man behöver inte förstöra statyn. Den skulle ex. kunna auktioneras ut för att finansiera skola, vård och omsorg. NMR kan ju köpa den och ev. dyrka den i ett privat tempel ihop med sin sekteristiska doktrin. Själv vill jag slippa se den. Jag är emot tyranni.

    Stupstocken är nog bra för stenkastare och skrikvänster, som då skulle kunna få piskas bakifrån, samt bespottas framifrån offentligt för sin odemokratiska dumhet. Givetvis mot inträdesavgift, som går till skola, vård och omsorg, vilket riktig vänster gillar.

    Det skulle i vart fall jag rösta för och säkerligen en stor del av vanligt vänsterfolk också. Vi föraktar stenkastare och skrikvänstern, eftersom den ger oss andra som är demokratiska och vänster dåligt rykte, genom argumentationsfelet associationsskuld.

    Gilla

 2. När de nu håller på att riva bort delar av historien och även gamla missionärer som prackat ppå sin religion på infödda. Då kan vi hoppas på att alla minareter utanför muslimska länder också rivs. För de prackar verkligen på icke muslimer sin tro mer idag än någonsin!

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

 3. Offentliga utsmyckningar ska avgöras på ett demokratiskt sätt. Om något ska tas bort ska det ske den demokratiska vägen liksom om någon ny utsmyckning ska installeras.

  Gilla

 4. I bottenplanet, under den stora trappan ner dit, där finns några sorgliga rester av den indianska kulturen. Indianerna var ju först där. Både de och bufflarna på prärien.
  USA behöver göra upp med sitt trauma med folkmord på ursprungsinvånarna. Först då kan landet bli enat och inte längre ha behov av ständigt nya fiender utanför landets gränser.

  Gilla

 5. Texten ovan om bottenplanet handlar förstås om Naturhistoriska museet i New York som Jenny nämner ovan.

  Vilken ironi, Amerikas tredje president Thomas Jeffersson, som ägde slavar, var även huvudarkitekt till den amerikanska självständighetsförklaringen.
  I den förklaringen finns de så ofta orden ”allas lika värde”, på ett ungefär så. Historien revideras ju som bekant.

  Få se när den segerrusiga mobben bromsar in och vad som kommer i stället. Något kommer.

  Gillad av 1 person

 6. Börja med att ta ner August Palm H. Branting P.A Hansson T. Erlander rensa Riksdagshuset grund likt gräv upp Palme med och ser var kulan tog ta ort alla så blir Kommunisterna nöjd och glada!

  Gilla

 7. ALLA svenskar borde väl bort om man ska följa det befängda som trumpetades ut i många år, vi var ju rasister, det stod så i tidningarna, jag sparar ofta tidningar som tidsdokument. Det stod så, ”svenskarna är rasistiska….svenskarna är rasister”. Fast det var vi ju inte. Inte är vi det nu heller. Så vi får väl kanske vara kvar då. Några ska ju jobba och betala kalaset. Vi tycker ju alla att det här är bara löjligt. Dessvärre tycker inte organisatörerna det.
  Med den intellektuellt torftiga retoriken som förs fram kring statyer och andra symboler så blir det till att gräva, spränga, skotta, sänka – allt runtom oss nästan kan ju uppfattas på det vis som nu önskas för tillfället för att bevisa än det ena, än det andra. S lät ju sterilisera människor i Sverige långt in på 1900-talet, man lät barn bli sexuellt utnyttjade på olika anstalter, vi har ju haft en kommission nyligen som delade ut pengar till en del av offren. Det finns hur mycket som helst att plocka fram. Något som filosofen Hannah Arendt på sin tid fick mycket skit för var när hon pekade på att judiska organisationer skulle kunna gjort mycket mer för judarna under andra världskriget. Sånt är nog inte tillåtet att säga idag heller skulle jag tro. Sverige och baltutlämningen. Sverige och malmtransporterna till tyskarna. Sverige och samebarnen som togs från föräldrarna och fördes långt bort och förbjöds tala sitt språk. Historien är proppfull med sådant. Överallt.
  Jag tycker semi-afrikanerna kan samtala med ledarna på kontinenten Afrika. Kanske kan de få till stånd en sanningskommission kring hur svarta en gång i tiden rövade bort andra svarta för att leverera dem slavhandlare, då inte minst araberna på östkusten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s