15-årig flicka cyklade 1000 km med sin skadade far på pakethållaren – inspirerar en hel nation

Jag rapporterar i regel mest dystra nyheter så nu kommer en solskenshistoria för ovanlighetens skull.

Under de senaste två månaderna har Indiens nedstängning av landet på grund av coronaviruspandemin medfört att tiotals miljoner desperata och barskrapade migrantarbetare har strömmat ut ur Indiens städer för att försöka ta sig till sina hembyar där de kan förlita sig på familjenätverket för att överleva. Många har inte klarat det, vissa har krossats av tåg, andra blivit överkörda av lastbilar och några har kollapsat av utmattning när de vandrat längs med heta motorvägar.

Mitt i all sorg kommer dock en historia om en driven flicka som indisk press menar har ett ”lejonhjärta” och som inspirerat en hel nation.

15-åriga Jyoti Kumari och hennes far Mohan Paswan – en arbetslös rikshawförare från en lägre kast – hade nästan inga pengar, ingen transport och deras by låg halvvägs genom Indien. Jyotis far var dessutom skadad efter en trafikolycka och kunde knappt gå. Jyoti hade lämnat byn för att ta hand om sin far – hon hade hoppat av skolan ett år tidigare eftersom familjen inte hade råd att betala hennes utbildning. Jyoti bad nu sin far om att låta henne ta honom hem. Han tyckte idén var galen och sade: -”Lyssna dotter, det är inte fyra eller fem kilometer som du ska dra mig, utan 1.200-1.300 km. Hur ska det gå till?”

Fadern gick till slut med på det. De använde sina sista besparingar för att köpa en rosa flickcykel för 30 USD. Med pappan på sadeln började Jyoti trampa från utkanterna av New Delhi till deras hemby över 1.100 km bort. Under vägen lånade hon en mobiltelefon och ringde sin mor för att försäkra henne att hon själv skulle få hem sin far.

Många dagar hade de knappt någon mat, de sov på bensinstationer och levde på främlingars generositet. Förutom en kort lift med en lastbil, trampade Jyoti nästan 15 mil per dag och det var inte lätt eftersom hennes far var stor samt hade en väska. Under färden blev de retade av folk som ropade att det var löjligt att en flicka skjutsar sin far på pakethållaren eftersom de inte visste att han var skadad.

Väl hemma i byn togs fadern in på ett karantäncenter, men modern övertygade byns överhuvud om att Jyoti skulle få sitta i karantän hemma och där kunde hon till slut vila ut efter den strapatsrika färden.

En fantastisk historia, men det slutar inte där, utan några dagar efter hemkomsten ringer Indiens Cykelförbund som tyckte att Jyoti har talang och var övertygade om att hon har vad som krävs för att kunna bli elitcyklist. De bjöd in henne till New Delhi för att genomgå tester med möjlighet att få en plats i det nationella teamet som deltager i internationella tävlingar och OS. Jyoti har tackat ja och den här gången behöver hon inte cykla dit utan förbundet ordnar en luftkonditionerad tågresa.

Vilken tjej!

https://www.theage.com.au/world/asia/lionhearted-girl-cycles-injured-father-1000km-home-inspires-a-nation-20200524-p54vwe.html

En reaktion till “15-årig flicka cyklade 1000 km med sin skadade far på pakethållaren – inspirerar en hel nation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s