Ung kristen kvinna i Iran dömd till piskrapp och fängelse för att ha protesterat mot regimens nedskjutning av det ukrainska passagerarplanet

Regimen i Iran har dömt en ung kristen kvinna till tio piskrapp och tre månader i fängelse för att hon påstås ha deltagit i en demonstration mot landets mörkning av nedskjutningen av det ukrainska flygplanet i januari i år.

21-åriga Mary Mohammadi arresterades i Teheran den 12 Januari och anklagades för att störa den allmänna ordningen genom att deltaga i en olaglig samling. Mohammadi har sagt att hon blivit utsatt för tortyr under de 46 dagar hon satt fängslad i Evin-fängelset och Qarchaks kvinnofängelse.

Mohammadi fick sin dom den 21 april och ska upprepade gånger under rättegången ha blivit tillfrågad av domaren om sin kristna tro.

Mohammadi är bara en av många iranier som dömts till att skaka fängelsegaller efter att ha protesterat mot IRGC:s nedskjutning av det civila planet. Precis efter att Mohammadi fått sin dom, blev även två andra iranska studenter dömda till fängelse för att ha deltagit i protesterna i januari.

Mohammadi, vars dom har blivit uppskjuten i ett år, har beslutat sig för att inte överklaga domen eftersom hon anser att
överklagandedomstolarna har förvandlats till bekräftelsesdomstolar.

USA:s president Donald Trump nämnde fallet under ett tal vid den årliga National Prayer Breakfast i Washington i februari.

Bedrövligt på alla sätt och att Sveriges regering stryker diktaturregimen i Iran medhårs är under all kritik!

#westandwithmarymohammadi

https://english.alarabiya.net/en/features/2020/05/14/Iran-sentences-young-Christian-woman-to-10-lashes-three-months-in-prison.html

6 reaktioner till “Ung kristen kvinna i Iran dömd till piskrapp och fängelse för att ha protesterat mot regimens nedskjutning av det ukrainska passagerarplanet

 1. Man bör ha viss förståelse för att Irans myndigheter är oroade av ‘folkliga protester’ för det finns så många exempel på att den ondskefulla västimperialismen manipulerar bakom kulisserna med syfte att underminera självständigheten.

  USA mobbar dom med sanktioner för att bygga upp missnöje med regimen.

  Usa suktar ju efter en förevändning till krig med Iran även om det är svårt att veta hur nära dom är att sätta något sånt i verket.

  Dessutom finns det beträffande nedskjutningen, där ju en ansvarig militär tog på sig det, rykten om att det kan ha varit Usa och Israel som manipulerade tekniska signaler så att försvaret fick missledande information och reagerade på den i en nervös situation.

  Dom nämnda förrövarna har tillgång till såna avancerade cybermetoder och det är solklart att dom har motiv och har begått massor med fula trix tidigare. Så det är inte långsökt att fråga sig om det var en i teknisk mening falsk flagg som låg bakom nedskjutningen.

  Antagligen svårt att bevisa efteråt och även om det var så så skulle militären som tog på sig det ändå känt full skuld för det.

  Men regimen och deras partners i Hezbollah har bidragit till att förhindra ISIS Kalifat i Syrien och att Iraq fortfarande inte är helt paralyserat utan kanske har en chans att återhämta sig. Dom har gjort en viktig insats för att förhindra ett mycket värre scenario i MÖ.

  Dom är hatobjekt för att dom står i vägen för västs enormt onda planer att förvandla regionen till förlorade stater.
  Västs geopolitiska inflytandeagenter beskriver det som att såna länder är ‘djungeln’ till skillnad från oss som är ‘postmoderna’.

  Med de postmoderna krigar man inte medan mot djungeln tillämpar man djungelns lag och det är OK att bryta löften.

  Och Usa verkar följa såna råd.

  MB-associerade Hamas lär ha stöd från Iran. Men Israel var själva med och finansierade Hamas så det är svåranalyserat.

  Iran av idag utgör en viktig komponent i motståndet mot Imperiets ondska.

  Dessutom är ju den religiösa regimen ursprungligen förd till makten av US/UK och det finns enligt den kunnige Tierry Meyssan en rätt västorienterad del av regimen.

  Den vill ha fred och handel.

  Usa var kallsinniga när Iran tidigare försökte sträcka ut en hand.

  Självklart är det obehagligt med repression men antagligen har regimen goda skäl till att försöka bevara stabiliteten.

  Väst har inga konstruktiva avsikter. Libyen visar västs sanna ansikte.
  Med hänvisning till mänskliga rättigheter förstördes landet.
  Dom vill rita om kartan och se till att hela området blir en lätt exploaterad råvarukälla men utan folkliga företrädare.

  Gilla

  1. Jag håller inte med. Så länge landet styrs av religiösa präster som förtrycker kvinnor, torterar människor, hänger homosexuella, stryper yttrandefriheten samt delar ut inhumana straff mot människor som vågar tänka själva kommer jag aldrig ursäkta deras beteende!

   Gilla

   1. Jenny jag har den största respekt för att du försvarar mänskliga rättigheter här och på andra håll.
    Och det är nog viktigt för den opinionsbildande medborgarjournalistik du driver att du är så konsekvent.

    Om du resonerade som jag skulle du antagligen stöta bort en del läsare.

    När någon demonstrerar mot nedskjutningen av ett plan som uppenbart var oavsiktligt från ledande militärers sida upplevs det antagligen som ett hot mot regimen och landets säkerhet gentemot omstörtningar.

    2009 iscensatte imperiet våldsamma uppror i Iran, och regimen har anledning att vara oroad.
    Så då vill dom sätta skräck i oppositionen.

    Mullorna var i maskopi med väst både när shahen fördes till makten 1953 och när han störtades 1979.
    Deras reaktionära filosofi är önskad av imperiet och den indignation den uppväcker likaså.

    Det är väst som hela tiden har velat ha det så och som hela tiden har haft goda möjligheter att förändra situationen om det existerade konstruktiva avsikter hos det maktlystna och hänsynslösa Uk/Us.

    Vi är själva drabbade på det sätt du beskriver i dina inlägg och även där är det hela sen länge medvetet planerat och orsakat av Uk/Us och våra företrädare är deras opportunistiska och omdömeslösa medlöpare.

    När en anständig människa kritiserar orättvisor ser imperiet det momentum dom kan utnyttja för att vända den välmenande avsikten till en del av ett blodbad.

    Och dom har sen länge satt det i system så det går inte att bortse ifrån.
    I Syrien var det så och hundratusentals döda blev följden.

    Dom som från början lät sig dras med i protester insåg senare att främmande krafter bara hade utnyttjat dom.

    I Ryssland verkar dom vissa av erfarenheten ha lyckats skapa en kader som klarar att hantera situationen bättre än i Iran, men det gjorde dom inte 1917 också då en omstörtning iscensatt av Uk/Us.

    Gillad av 1 person

  2. Jag delar Peter Grafströms analys om Irans utrikespolitiska situation.

   Jag håller med Jenny om att regimens övergrepp på den egna befolkningen är vidriga och helt oacceptabla. Regimen kan kommunicera med undersåtarna med respekt och välvilja om de vill.

   Gillad av 1 person

 2. Vad säger ni om den svenska regeringen då som inte ens låtsas om alla våldtäkter och våld mot kvinnor i Sverige? En regering om tiger, ingen presskonferens då och då där man tar upp problemet? Vilka gräsligheter som begås här, som förstör livet för varje våldtagen kvinna. År efter år. Hon som piskades i Iran uppmärksammas i varje fall och kan känna moraliskt stöd.
  Det är ju inte nån kvinna i veckan här som våldtas precis, det är något fler. Genom åren har det blivit rätt många. Men, mer av import av sådana störda och våldsamma män ska vi ha, javisst, kom gärna hit, det är fritt fram, ta för er bara. Kom hit, Sverige bjuder! Ungefär som att släppa loss pedofiler på Gröna Lund, ta för er bara, vi vänder ryggen till och hör bara de glada skratten från berg-och-dalbanan.
  Män som inte kan styra sin sexualdrift och sitt kvinnohat, män som absolut måste våldta och skära huvudet av kvinnan. Slå, misshandla, skära, stampa, gräva ner i jorden, dränka, strypa. Måste vi ha sådant i Sverige? Utan konsekvenser?
  Kanske lättare och intressantare att skriva om en vacker kvinna i Iran som piskas. Kvinnor piskas i Sverige också. De dödas oftast sedan. Efter att ha blivit våldtagna.
  Om Sverige och svenskarna kunde låta bli att tro att vi är en humanitär stormakt som har en av gud given moralisk rätt att uttala oss om allt som sker i världen. Var kom den ifrån? Från Dag Hammarskjöld? Från Margot Wallström? Från S? Från kyrkan? Från Norrland? Från samerna? Eller är det värmlänningarna som säger så?

  Kanske dags våga möta verkligheten här och försöka ta itu med den i stället för att titta åt annat håll även om det känns lättare?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s