Video där brittisk polis använder elchockvapen mot man framför sonen väcker avsky

Igår skrev jag om att ett uppmärksammat mord på en obeväpnad svart man utfört av två vita män i USA, som inte greps förrän en video blev viral och som skapat debatt kring att svarta fortfarande särbehandlas av polisväsendet. Även i Storbritannien har en video som igår fått stor spridning på sociala medier genererat uppmärksamhet och väckt avsky på grund av obefogat våld utfört av en polis mot en svart man medan hans son ser på.

Incidenten skedde sent i onsdags kväll och i videon ser man två polismän vid en bensinstation i Manchester i norra England som argumenterar med föraren av en bil, 34-årige Desmond Ziggy Mombeyarara. En av poliserna använder en TASER (elchockpistol) och Mombeyarara faller till marken, medan hans son skriker ”pappa” och gråter. En av poliserna skriker åt Mombeyarara att sätta sina händer bakom nacken, men eftersom Mombeyarara fortfarande är bedövad av pistolen så klarar han inte av att utföra det. Den andra polisen bär under tiden bort det skrikande barnet.

I ett uttalande under gårdagen kommenterade Manchesterpolisen att poliserna observerat ett fordon som inte framfördes på ett säkert sätt och i hög fart, varför de stoppade fordonet och arresterade föraren.

Mombeyarara anklagades för våldsamt motstånd, fortkörning, sakna bilförsäkring, vägra stanna, vägra ta drogtest och vara olämplig att köra efter att ha druckit. Han anklagades också för ”onödigt resande” efter att ha brutit mot coronavirusreglerna där enbart absolut nödvändiga resor är tillåtna. Mombeyarara erkände sig skyldig till alla anklagelser, men nekar till att ha gjort våldsamt motstånd.

Nu går debatten het huruvida polisen använde onödigt våld genom att bruka tasern. Manchesters borgmästare Andy Burnham menar att officerarna gjorde rätt som stannade fordonet eftersom ett barn var i fara, men han tillägger att det inte är klarlagt att nivån av tvång som använts i det här fallet – särskilt framför ett barn – var befogat eftersom taserpistoler bara ska användas som en sista utväg.

Jag tycker att det var dumt och onödigt att använda en taserpistol i det här fallet, dels eftersom vederbörande inte var våldsam på det sättet och dels att mannens barn stod bredvid samt säkerligen kommer få ett trauma efter upplevelsen. Huruvida poliserna hade agerat på samma sätt om föraren varit vit låter jag vara osagt.

https://www.aljazeera.com/news/2020/05/outrage-uk-officer-tasering-black-father-front-son-200508125310314.html?fbclid=IwAR1EgYKmriZqLeIEtCR2DnvKJLsNDPvej4GtCaWJSRxkJYZIEr8HVp9v5Mk

3 reaktioner till “Video där brittisk polis använder elchockvapen mot man framför sonen väcker avsky

  1. I tråden diskuteras vad man vill göra med förövaren. Invandringsproblemen har vuxit oss långt över huvudet!

    Gilla

  2. ll

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s