Asylsökande som fått definitivt avslag på sin asylansökan kan få vänta tio år på att lämna in en ny

Att Sveriges asylsystem är uppåt väggarna fel är det många som kan skriva under på och att inget gjorts hittills för att förändra reglerna trots decennier av negativa effekter, beror på att såväl det blå som det röda styret bestått av syltryggar som hellre insuper godhetspoäng än stöter sig med sin väljarbas.


Men ibland går proppen ur även ett godhetsknarkande land som Sverige och coronakrisen är så klart en bidragande faktor. Nu kommer uppgifter om att den Migrationspolitiska kommittén, som ska träffas nästa vecka, tagit fram ett förslag om att den som har fått ett definitivt avslag på sin asylansökan ska få vänta tio år innan han eller hon kan lämna in en ny, jämfört med dagens fyra år.
Migrationspolitiska kommittén består av representanter från alla partier. Socialdemokraterna och Moderaterna har länge krävt ett tuffare regelverk – något som även Liberalerna anslöt sig till nyligen och Kristdemokraterna är beredda att diskutera en skärpning. Sverigedemokraterna däremot vill att man bara ska få söka asyl i Sverige en gång.


Asylaktivistpartierna går så klart på en annan linje. Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att en person kan lämna in en ny asylansökan efter fyra år eftersom personer i annat fall riskerar att bli kvar i ett skuggsamhälle under många år om tiden förlängs och Centerpartiet har inte överhuvudtaget föreslagit att regelverket ska ändras.


Problemet är så klart att många väljer att stanna kvar i landet trots avslag – det är i dagsläget ingen som vet exakt hur många som gömmer sig i landet men enligt ungefärliga beräkningar från 2010 uppehåller sig mellan 10.000 och 35.000 papperslösa personer i Sverige och av dessa är uppskattningsvis 2.000-3.000 barn. 2017 uppgav dessutom gränspolisen att antalet avvikna personer efter avslagen asylansökan har ökat. Dessa siffror lär ha ökat kraftigt det senaste decenniet med en alltför slapp regering vid rodret.


Våra styrande hoppas så klart på avskräckningseffekten och att ett dylikt beslut ska skicka rätt signaler, men vill man att det ska slå igenom bör man nog även dra in på det alltför generösa bidragssystemet som lockar all världens lycksökare att ta sig över halva jordklotet samt slopa förmånerna för papperslösa som givetvis bidrager till att människor väljer att gå under jorden istället för att lämna landet när de får avslag.


Den migrationspolitiska kommittén ska även diskutera om Sverige ska införa ett volymmål i asylpolitiken och vilka som ska få ta hit sina anhöriga. I augusti ska det färdiga förslaget presenteras för migrationsminister Morgan Johansson, men med tanke på att bakåtsträvarna i C, V och MP samt till viss del L, aldrig kommer släppa tanken på öppna gränser, så tror jag inte att vi kommer att få se de stora och välbehövliga förändringar som vi så väl behöver.


https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7466096

5 reaktioner till “Asylsökande som fått definitivt avslag på sin asylansökan kan få vänta tio år på att lämna in en ny

 1. Ja, så kom nästa förslag till åtstramningen av migrationspolitiken, får man ett nej på sin asylansökan ska en ny ansökan inte få lämnas in på 10 år. Det är ett förslag, inte ett beslut glädjande trots allt. Man kan om man vill.

  Ett annat litet tecken som talar för stramare migrationspolitik kan man se i en linjeartikel av Lövin och Bolund i SVD. Där svamlar man på om grön rättvisa, att man ska ha rådslag till hösten om grönt program för social rättvisa. Man kan undra vad tusan de menar med det? MEN, det finns faktiskt ingenting i artikeln om behovet av ytterligare invandring till Sverige. Man kan om man vill. Under galgen så att säga.

  Jag har tidigare funderat många ggr kring arbetslösheten, att den kommer landa på ca 15 % till hösten. Idag säger Arbetsförmedlingen att det blir ca 14 %. Fan tro det. Men i ljuset av den siffran kan inte ens en miljöpartist försvara att man tar in ytterligare arbetslösa som dessutom ska försörjas hela livet.

  En glädjande nyhet till (julen kom tidigt i år) är att tullverket ska få inleda förundersökningar av narkotikabrott! Enligt smugglingslagen! Herrejävlar! Det har vi väntat på i 20 år. Resten då, att stoppa lastbilarna fulla med stöldgods och inte släppa förare m fl fria för att de ser ledsna ut?

  Mer kring invandring mm kommer säkert nu, det är en positionering inför valet 2022.

  Men Löven fortsätter som Greta Garbo, vinkar försiktigt bakom en gardin.

  Gillad av 1 person

 2. Tyvärr blir allt för urholkat innan det når beslut.
  Andra länder har försörjningskrav. Medan våra partier tycker synd om
  Dem som bryter mot utvisningarna.
  En flykting kan begära asyl flera gånger och skjuta upp utvisningen i åratal.
  Men advokater kostar hela tiden.
  Man kan låta gamla dö för att spara pengar men aldrig har man sparat pengar på
  Flyktingarna.
  Är det alla människors lika värde.

  Tror det blir som alltid när svenska folket är arga och irriterade
  svarar politikerna med hårdare Regler.
  Som i smyg raderas ut och blir ännu generösare.
  Det är ett falskt och oetiskt spel politikerna håller på med.
  För 30 år sen lovade man ta bort de generösa pensionerna för invandrare.
  Resultatet blev att
  Arbetskraft invandrarna får sämre pensioner men flyktingarna får full pension.
  Lögner och förvrängningar är våra politikers svar .
  Har man varit med om tre stora flyktingmottagande så inser man
  Att politikerna bryter mot alla löften. förutom allt generösare
  Flyktingmottagande och generösare bidrag. Samtidigt som de säger
  Att de ska bli svårare.
  Så dagen demokrati betyder lova folket en sak men gör något helt annat

  Gillad av 1 person

 3. Vid avslag måste givetvis personen rimligt snabbt pallra sig ur Sverige eller häktas och bestraffas och därefter släppas på internationellt vatten i gummibåt med paddel i närheten av sitt hemland.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s