Sakta återgår livet till normalläge i en del länder i Europa – återstår att se resultatet

Anders Tegnell är försiktigt positiv över smittläget i Sverige i kvällens Aftonbladet och i övriga Europa börjar man så smått släppa på restriktionerna.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer meddelade nu ikväll att gränsen mot Danmark återigen öppnar den 15 maj.

Finland meddelade tidigare idag att man lättar på restriktionerna genom att den 14 maj öppna grundskolorna samt från den 1 juni öppnar restaurangerna gradvis.

I Italien gick idag över 4,4 miljoner italienare tillbaka till sina jobb efter nästan två månaders karantän. Upp mot 30.000 personer har avlidit i landet och ekonomin förväntas sjunka mer än det någonsin gjort sedan 30-talets depression. Italienare är nu tillåtna att besöka familjemedlemmar och nära vänner, dessutom är parker återigen öppna som vanligt. Sociala sammankomster är däremot fortsatt bannlysta och det är obligatoriskt att bära mask när man reser kollektivt. Barer och restauranger öppnar den 1 juni.

Även Grekland har hävt sina restriktioner och idag hördes åter biltutor på gatorna i Aten medan flera affärer planerar att öppna igen. Masker är dock obligatoriskt för både personal och passagerare på publika transporter.

I Tyskland fick barnen idag återvända till skolorna och även Slovenien, Polen samt Ungern har delvis börjat öppna upp samhället igen. Portugal öppnar också upp så smått, men ansiktsmask måste bäras i affärer och på publika transporter.

Det känns som att vi länge suttit och väntat på vad som ska hända och nu återstår att se vad som sker när livet så smått börjar återgå till det normala igen på många håll i Europa. Kanske även vi kan våga oss på att vara lite positiva här i Sverige?! Om inte annat lär post corona-smällen komma snabbare än vad man tidigare befarat om det nu går åt rätt håll och då blir det högintressant att se vad allt mynnar ut i.

Källor: Aftonbladet, TT, Al Jazeera, Berlingske

3 reaktioner till “Sakta återgår livet till normalläge i en del länder i Europa – återstår att se resultatet

  1. Ja, jag väntar också på att bilden ska klarna. Det är verkligen svårt att få grepp om situationen.
    En sak verkar dock sticka ut, våra äldre svenskar dör på ett sätt som ingen annan grupp i samhället. Det som skymtar fram är att många där uppe i ledningarna är generade och förvånade. Att somalierna har överdödlighet på IVA och i respiratorer är medicinskt mer begripligt. De äldre svenskarna som dör på diverse primitiva boenden och med taskig vård och omsorg är ju i varje fall ”de som byggde Sverige”. De har ju betalat för vården med skattekronor redan och nu får de betala igen, med sina liv den är gången.

    Gillad av 1 person

  2. Det är nu vi kan få lite mera fakta på vilken strategi som varit bättre genom att se hur smittspridningen utvecklas i de länder som varit mera stängda. Vad gäller överdödligheten på äldreboenden kan man i ärlighetens namn inte bortse från personalsituationen med många nysvenskar som inte varken kan läsa och förstå en text eller tala och fullt förstå språket, timanställda utan sjukpenning som kanske inte anser sig ha råd att stanna hemma vid minsta symptom som lika gärna kan vara en lätt förkylning som allergireaktion.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s