Post corona är det som borde oroa mest i dessa tider

Jag har från början varit emot att stänga ned världsekonomin på grund av coronaviruset och att inte vara en alarmist i coronatider har sina baksidor. Jag har till exempel fått ta emot mycket skit för att jag tycker att det är bra att Sverige inte har stängt ned hela samhället inklusive grundskolan samt för att jag uppmanat människor att inte sprida onödig skrämselpropaganda.

Nu börjar det komma fram studier som påvisar att viruset kanske inte var så allvarligt som man först befarat, även om det är mycket smittsamt och nu kommer ifrågasättanden om det var så bra att stänga ned så som man gjort i många länder. Detta lär framtiden få utvisa för just nu det fortfarande för mycket osäkerhet inblandat. En sak är i alla fall säker – post corona kommer att bli tufft.

Vården är en sektor som kommer få det ännu svårare. Jag arbetar för närvarande inom psykiatrin på en hårt belastad avdelning där personalen i regel går på knäna med överbelagda rum. De senaste veckorna har det dock varit extremt lite patienter i hela huset eftersom de inte vågar sig ut på grund av pandemin. Till och med psykakuten har stiltje och det hör inte till vanligheterna.

I slutet av sommaren när pandemin börjat klinga av kommer det dock bli kaos överallt och vårdresurserna kommer inte kunna räcka till för alla som är i behov av hjälp. Lägg därtill alla nya depressioner och individer med suicidaltankar som kommer öka eftersom krisen slår kraftigt mot medborgarna samt småföretagarna.

Det kommer inte att bli vackert och hårda tider stundar, men förhoppningsvis lär vi oss något av krisen. Om inte annat har pandemin medfört en del positiva effekter – bland annat för djur- och växtriket samt luftkvaliteten och det har sett till att såväl klimatkampen som asylaktivismen hamnat i skymundan samtidigt som folk blivit mer medvetna om vikten av att handla närproducerat.

Våra styrande kommer helt klart att få en helt annan verklighet att tampas med när det här är över, där det inte går att fortsätta i samma hjulspår som innan och många bör också ställas till svars för den oreda man skapat genom att nedmontera krisberedskapen.

Jag hoppas verkligen att vår regering för en gångs skull har förberett sig ordentligt för det som komma skall med en rejäl konsekvensanalys istället för att ta det som det kommer, men det är väl i vanlig ordning att hoppas på för mycket!

16 reaktioner till “Post corona är det som borde oroa mest i dessa tider

 1. Sjukvården har ju slimmats under många år. Sverige har haft minst antal sängplatser i slutenvården västvärlden sedan länge. Skandal. Var hamnade de pengarna? Rimligen blir det viss ändring post-Corona. Äldre befolkning, en ny pandemi kommer nån gång, kanske nästa höst. Kanske blir den mycket dödligare. Det scenariot förbereder man sig på redan nu.
  Facit på Corona-hantwringen får vi inte på länge än. Problemet ur ett större perspektiv med Corona var att det drabbade globalt och samtidigt. En helt ny och okänd situation.
  Ingen kommer ställas till svars för nedmontering av krisberedskapen. Ingen kommer heller ställas till svars för importen av utlänningar som förändrar Sverige för gott, till det sämre.
  Naturligtvis arbetas det för fullt med alla oerhört stora problem som kommer, främst då pga starkt försämrad ekonomi och allt som följer med sådan. Partierna internt är helt upptagna med att räkna på mandat, vilka åtgärder ger fler, vilja ger färre mandat vid valet 2022.

  Gillad av 1 person

 2. PS Det allra största problemet att hantera post-Corona är situationen med alltför få som gör rätt för sig, dvs arbetar och beskattas hårt som tack. Det är absurt ohållbart för många som inte gör rätt för sig, som inte sköter sig, som lever på bidrag. Den undermåliga kompetensen hos majoriteten av dessa bidragstagare gör att det är svårt att se vilken motprestation av värde de kan göra som tack för att de får bo här och får gratis uppehälle. Nödhjälpsarbeten? Ta ut våra gamla på promenad? Röja sly? Städa stränder? Hjälpa till inom lantbruket och skogsnäring? Sopa? Finns det enklare monteringsarbeten kvar eller har robotar och AI tagit allt där? Konkurrensen blir hård då hundratusentals svenskar kommer arbetslösa.
  Fråga inte vad Sverige kan göra för dig, fråga vad du kan göra för Sverige.

  Gilla

  1. Ja,det blir en intressant tid också samhällspolitiskt.Jag spår att vänstersidan och högersidan kommer att växa rejält.Människor söker sig till upplevda starka politiska krafter.Inbördeskrig kanske och sen har vi jokern islamism.Man får nog ändå överväga att ta jägarexamen och skaffa vapen.Nöden har bokstavligen ingen lag.Fint att du börjat inom vården!🌹

   Gilla

 3. Vem som har rätt eller fel beror väl vem man frågar.

  I alla fall så var det största misstaget att ge asylsökande utan utbildning
  Och språket jobb i äldrevården. Man tänkte bara på lätta jobb och att dölja
  Deras arbetslöshet. Politikerna agerar alltid kortsiktigt och utan att tänka på
  Konsekvenser.
  Gamla människor behöver välutbildade sjuksköterskor som kan allt om de olika
  Problemen hallar har. Både psykiska och fysiska. Och de är sköra och infektions
  känsliga, behöver dietister som ser till att de får i sig tillräckligt med näring.

  Sen får man sluta att ge giriga arbetsgivare gratis arbetskraft( asylsökande)
  som slår ut Svenskarna och sänker lönerna.

  I Corona tider så är det högskolor som stängd medan små barn går i skolan.
  Lärare som är 67 år tvingas jobba. Och utsätta sig för risker samtidigt som
  Många unga kan jobba hemifrån.
  Att man inte ger dem som tillhör riskgrupp möjligheter att jobba hemifrån.
  Och de unga friska att leva ett normalt liv med avstånd.

  Jag som är i riskgrupp kan ju inte gömma mig när min man jobbar i skolan och
  Inte heller från att min unga vuxna går ut och träffar vänner.
  Undrar om vi också kan få bo gratis på vandrarhem/hotell som de så kallade
  Utsatta.
  Det är lika många svenska familjer som bor i stora hushåll, trångbodda som flyktingarna
  Och det är faktiskt en stor fördel både ekonomiskt och praktiskt.
  Bara för att våra politiker är för dumma för att inse det eller är det som vanligt
  Bara ett till sätt att prioritera flyktingar och särbehandla dem positivt.

  Gilla

 4. Ja Corona välte allt över ända. Över hela världen. Det verkar som inga spelregler gäller längre. Om man följer med kring ekonomin (jag är specialintresserad) så spås att att det värsta precis har börjat nu. Effekterna kommer ses under många år framåt, samhället kommer omvandlas. Nu börjar rapportsäsongen för bolagen och det skrivs att vi har stora börsfall att vänta, åtminstone för enskilda bolag.
  Kina är definitivt nummer ett säger man, ur alla aspekter.

  Gilla

 5. Vidden av det som Corona avslöjat sjunker sakta in.
  Det handlar väl egentligen om att det inte funkar att ha globaslim på det här sättet där folk och fä och varor åker jorden runt hela tiden, där pengar på sekunden forslas hit och dit, där det skitas ner överallt till följd av detta.
  Alla ser nackdelarna för jordklotet.
  Så, det som kommer internationellt är nu att man kommer bygga upp institutioner (ungefär som WHO som by the way är genomkorrupt) så att länder och världsdelar ska kunna samtala och samspela hur hela rulljansen ska skötas fortsättningsvis. Krig är inte ett alternativ för då dras hela världen in. Så någon form av samarbete är ett måste och för att det ska gå måste man ha fler institutioner, som FN ungefär. FN är ju också genomkorrupt så det duger inte. Självklart kommer Sverige fortsätta pumpa in miljarder till FN, Margot Wallström siktar ju på att bli generalsekreterare.
  Ungefär samma sak kan tänkas ske i Sverige, man måste samtala, få svenskarna och de 2 miljonerna att samexistera. Men det är mer än bråttom. Många har nog skaffat fler gevär hemma runtom i Sverige. Men fy tusan så gräsligt det kommer att bli när hundratusentals svenskar bli arbetslösa de närmaste 5 åren. Ingen vill tro det, det är svårt att ta till sig. Kanske blir det inte så hemskt som ekonomer och andra skriker ut nu, men hälften så illa är mer än illa nog. Så småningom kommer inflationen och pengarna på banken halveras i värde i omgångar. En av bovarna bakom detta är den nationella och internationella exceptionella höga skuldsättningen.
  Vilka signaler kommer idag från maktens boningar?
  Förresten, arbetsgivare är företagare som självklart måste få sitt företag att gå runt. De är inga monster. Monster är hela den där gruppen som bara sysslar med våra pengar och stjäl dem, t ex Allra och Falcon Invest. Massor, massor med småföretag och medelstora företag spås gå i konkurs framöver. Det gynnar inte svensken.

  Gilla

  1. Men jag vill ändå hävda att företagen inte redan kan börja vilja ha stöd.Den här tiden har ju hittills inte varat längre än en semesterperiod och har man inga marginaler att överleva så kort tid så är det lika bra att konka och aldrig mer bli företagare.Stöd kommer att behövas och då är det de stora dragloken i ekonomin som skall stöttas.Volvo Lv,Ericsson med flera.Kommer dessa igång drar de upp många underleverantörer.Det gäller att satsa rätt för staten.Pizzerian på hörnan eller Steffes bil och cykel skall inte stöttas.

   Gilla

   1. Absolut, du har helt rätt, instämmer till fullo. Det finns hur många företag som helst som inte ska överleva därför att det är en dålig affärside, det fuskas och all den där skiten inkl att de går på bidrag. Småföretagen och de mellanstora, de riktiga och viktiga är hårt beskattade och har just inte något eget kapital. Förr kunde ett sådant företag överleva flera månader eller längre. Nu finns inte något kapital, inte ens för att köpa tillbaks firman (den kanske har en riktigt bra produkt t ex). De som kommer köpa upp sådana firmor mm är inte bara kineser, amerikaner osv längre, utan det är folk nära klanledarna. Där finns det massor med pengar, hur mycket som helst från arabländerna. Ett gott exempel på det är en fabrik i Danmark som tillverkar vacciner. Den såldes 2016 till en arabisk shejk, nu är man på gång och ska tillverka vaccin mot Corona. Det här är inte fria fantasier, många exempel finns redan. Muslimska brödraskapet är mycket aktiva på den här fronten, de följer en uppgjord plan.
    De stora företagen har gott om pengar och kommer överleva. Statens lån, stöd mm till små- och medelstora företag kommer för sent och är alldeles för hårda. Ideologi finns med när man i regeringen resonerat kring det hela. En starkare stat med mer kontroll över det privata ingår i målbilden.
    Är det någon som sett Morgan Johansson på sistone? Den fähunden!

    Gilla

   2. Ja,idag dör det många fd miljonärer och många nya föds.Jo,men det är ju som lite krig i affärsvärlden,den starke vinner.Det är väl Q8 som ägs av araber och kanske Preem ocksåDet var någonting sådant när OK splittrades har jag för mig.Jag läste att nu är det bråk mellan de kinesiska delägarna i Volvo Lv och Wallenberg.Alla försöker utnyttja den här situationen.

    Gilla

  2. lll

   Gilla

   1. Ojdå,det var en enorm ifall varje fakturerad tusing är ren vinst.Fake news bedömer jag det som.

    Gilla

 6. SCB har idag släppt veckostatistiken på antalet avlidna i Sverige t.o.m 14 april. Hittills har 28 231 personer avlidit i år. Snittet för de fem tidigare åren är 28 276. Att tänka på är att detta året är en dag längre än många år. Den 29 februari i år avled 242 personer. Snittet ligger på 49 för de fem tidigare åren. April har haft hittills fler avlidna än vanligt. Kanske kommer 2020 få lite högra siffror för avlidna. Vi får se.

  Gilla

 7. Bolund? Det var inte så kul med miljön. Så varför inte vara nära pengarna? Då kan han ju föra över pengar mer direkt så att säga till partikompisarna som importerar utlänningar. Sånt kostar, men kul är det.

  Gilla

 8. Det enda som oroar är väl att så förhållandevis många blir så sjuka så det krävs sjukvård samtidigt i ett land som saknat beredskap och all form av krisinsikt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s