Rituellt bad har ställts in för judiska män under Corona men inte för kvinnorna – patriarkatet återfinns även inom judendomen

Jag skriver ofta om islams patriarkala system där det täcka könet anses vara lägre stående varelser, men patriarkatet återfinns även inom andra religioner – exempelvis judendomen.

Expressen har i en artikel pratat med Maggie, en 40-årig judisk kvinna från Brooklyn i New York, som tillhör en ortodox gren av judendomen. Hon vittnar om sin oro över att hennes familj ska smittas av corona eftersom diasporan ignorerar de förhållningsregler som finns och hon har därför begett sig norrut under coronakrisen, vilket lett till att hon stämplas som ”icke-judisk” av sin judiska församling.

Hon vägrar till exempel att deltaga i det rituella badet ”mikve”, en reningsritual för att bli andligt ren, som ställts in för judiska män under coronakrisen men inte för kvinnorna. Kvinnor badar mikve sju dagar efter att mensen upphört och först efter det kan hon ha sex med sin man. Rutinen är att kvinnor nakna doppar sig i vattnet. Kroppen ska vara noggrant rengjord innan och helt nedsänkt under ytan, vilket kontrolleras av ett vittne. Naglarna ska vara klippta och håret kammat ordentligt. Sedan träder nästa kvinna ned i vattnet.

I New York bor över en miljon judar, vilket gör staden till den största judiska communityn utanför Israel och diasporan har en bred mångfald. Här finns ashkenaziska, sefardiska, chassidiska och sekulära judar.

Maggie anser att det här är ett barbariskt beteende där kvinnor behandlas som andra klassens medborgare.
-”Man offrar kvinnors liv bara för att blidka religionen. Mikve för män är inställd. Gud förbjude att män skulle bli sjuka. Det är en ”kultmentalitet” där ingen annan vågar säga emot förhållningsreglerna. Synen är att kvinnor inte har rätt att ta ett sånt här beslut, eller vilket eget beslut som helst egentligen. Det är bara männen som bestämmer, och kvinnorna accepterar av rädsla eller respekt. Många av kvinnorna är fastkedjade vid sina män för resten av sina liv. Det heter agunah, och innebär att kvinnor är fastkedjade vid sina män långt efter att äktenskapet är över om han inte ger henne en judisk skilsmässa. Jag är en fullt praktiserande judinna, både i och utanför hemmet. Vi är shabbat shomer, vilket innebär att vi följer de judiska levnadsreglerna. Vi firar alla helgdagar och min man bär kippa. Han är fly förbannad över mitt beslut. Men, jag är inte trångsynt eller dum. Jag kommer inte att ändra mig. Jag vill inte dö på grund av detta.”

Hon berättar att de andra kvinnorna ber för henne nu, för att hon ska ändra sig och göra som dem och acceptera vad de anser är hennes plikt.
-”Aldrig i livet. Männen vägrar prata med mig, de är rädda att deras fruar ska våga göra som jag har gjort. Communityn kallar mig icke-judisk. Jag har sagt att jag hellre skiljer mig än går dit. Om de skulle höra att jag pratade med dig vet jag inte vad som skulle hända. Men jag känner att Gud gav mig en hjärna för att jag skulle använda den. Det är mot judisk lag att prata mot reglerna och rabbinerna. Många av kvinnorna är helt hjärntvättade och – trots att många fruktar för sina liv och att bli smittade – försvarar de reglerna med näbbar och klor.
Det är inte så enkelt att du bara kan lämna. Och det är därför många kvinnor bara tyst accepterar hur deras mänskliga rättigheter kränks. Inget kommer att ändras. Någonsin. Jag är inte en typisk förtryckt judisk hemmafru som följer vad männen säger av rädsla för att bli utkastad på gatan. Det är så de gör mot kvinnor och förbjuder alla att hjälpa dem.”

Intressant artikel att ta del av och med det sagt så är det så klart med judendomen precis som med islam – det är bara vissa grupper som lever så här och man ska inte dra alla över en kam, men kvinnoförtrycket existerar samt förs vidare i generation efter generation.

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/kvinnor-tvingas-till-religiosa-bad-mannen-slipper/

2 reaktioner till “Rituellt bad har ställts in för judiska män under Corona men inte för kvinnorna – patriarkatet återfinns även inom judendomen

  1. Det är väldigt inne nu med reportage mm av denna gren av judendomen, filmer, se Netflix t. ex.
    För ett antal hundra år sedan brändes kvinnor på bål i västvärlden. Kastades i vattnet, flöt man var man häxa, sjönk man var man oskyldig. Det fanns även nålprov och flera andra liknande metoder för att avgöra om en kvinna var häxa. Effektiv dödsdom oavsett skuldfrågan. I DDR och Sovjetunionen blev man benämnd som spion, förrädare, dissident osv, lika effektivt. I USA kunde man brännmärkas som ”kommunist”, beskyllas för att uppträda oamerikanskt. Tiden har mildrat metoderna i Sverige. Så långt som att beskyllas för att uppträda ”osvenskt” gick det inte i Sverige. Orsaken till detta var att de som hade makten också hade ”problemformuleringsprivilegiet”. Visst är det häftigt vad enkla ord kan åstadkomma när de landar i verkligheten? Men även vi känner väl till bannabullan, den senaste var värdegrunden som benämnde oss rasister och att vi därmed var onda människor. De goda var de som genom att använda våra skattepengar kunde förverkliga sin tro, sin övertygelse rent allmänt och som bieffekt på detta sätt kunde visa sin lydnad och lojalitet mot överheten.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s