Bejakandet av slöja i uniformsyrken – ett problem man pratar tyst om

2011 började den första kvinnan som bar hijab på Polishögskolan i Sverige och sedan dess har det bara rullat på. 2015 lade SD en riksdagsmotion om förbud mot religiösa attribut hos polisen, men fick som vanligt inget gehör.

I dagsläget är slöja/hijab tillåtet inom försvaret, räddningstjänsten, väktare och polisen. Så normaliserat har således detta kvinnoförtryckande plagg blivit, som dessutom sänder olika budskap beroende på vem mottagaren är.

Ett utdrag ur motionen förklarar det bra:

”Själva betydelsen av ordet uniform är just en form. Syftet med identisk och likformig klädsel är att signalera medlemskap i en specifik organisation. Genom denna signal markeras att ingen ska behöva tvivla på bärarens tillhörighet, lojalitet eller att den myndighetsutövning som bäraren utför till fullo avspeglar organisationen han tillhör. Detta är särskilt viktigt vid sådan myndighetsutövning som innefattar utövande av statens våldsmonopol och tvångsmedel: t.ex. polis och militär. Att utsättas för dessa myndigheters tvångsmedel innebär per definition en kränkning av en medborgares vilja och frihet. I samband med sådana insatser är det därför särskilt viktigt att medborgaren inte hyser några som helst tvivel om att myndighetsutövaren och tvångsmedlet används som rättsstatens förlängda arm och inte p.g.a. övriga lojaliteter till t.ex. en religion eller en politisk ideologi.

Det är förmodligen otänkbart för de flesta att enskilda poliser skulle bära politiska markörer i sin tjänsteutövning. Av samma anledning bör inte heller poliser tillåtas att bära religiösa markörer.

Om en polis, som den i slöja, väljer att bära ett religiöst attribut på ett uppseendeväckande synligt sätt, blir detta en tydlig markering till medborgaren som denne möter i sin tjänsteutövning om att polisen är mer än bara polis och att denne också hyser andra lojaliteter. Denna markering kan få en medborgare att uppleva att denna blir orättvist behandlad och kränkt just p.g.a. polisens andra religiösa eller politiska tillhörighet. Det är ett avsteg ifrån svensk kultur och polistradition.

Den kan också väcka fruktan och misstanke hos någon som t.ex. ursprungligen flytt ifrån ett annat land där statens våldsmonopol och religiösa förtryck går hand i hand.

Slutligen kan man också fråga sig om en person som är så extrem i sina åsikter, att denne inte kan finna sig i att inte bära en religiös symbol, verkligen är passande som polis från första början. På grund av dessa orsaker anser vi att svenska poliser inte bör tillåtas bära religiösa attribut.”


Obegripligt att detta tillåts överhuvudtaget.

Samtidigt är jag kluven eftersom det är positivt att även muslimska kvinnor söker sig till uniformsyrken. Tyvärr har de flesta varken mod eller intresse att bryta sig loss från patriarkatets bojor och kasta slöjan. Men det går inte att sticka under stol med att det blir fel när religiösa attribut tillåts inom dessa yrken.

Synd att det inte förs en sansad debatt i Sverige om slöjans vara eller icke vara. Hade fler riksdagspartier dessutom engagerat sig i frågan och försökt få till stånd en förändring hade vi antagligen kunnat göra något åt detta. Numera är alla åtta riksdagspartier lika tysta både i fråga om slöjförbud i skolan och detta mer prekära problem med bejakande av slöja i uniformsyrken.

#detnyasverige

https://www.na.se/logga-in/noor-24-en-av-lanets-polisaspiranter-vill-inspirera-andra-kvinnor-inte-manga-poliser-som-bar-sjal

9 reaktioner till “Bejakandet av slöja i uniformsyrken – ett problem man pratar tyst om

 1. Ja, förstår inte svenska myndigheter. De vågar inte säga till eller förbjuda, nu slöja eller hukle. Vet inte vad man är rädd för. Likaså är det med barnäktenskap dom säger att det är förbjudet men sen när det händer blundar man liksom månggifte. De försörjer vi!

  Gillad av 2 personer

 2. Gudruns skymning!

  Minns ni den avstängde rektorn på Prästmosseskolan i Skurup? (Liedholm)

  Han åkte med sin Tesla i 147 km/tim! Åkte fast. Förklaring han gav:

  ”Det var nödvändigt att köra så fort pga att jag filmade en annan bilist som var en trafikfara!!!”

  Gillad av 1 person

  1. Låter som han var korkad. Han skulle väl ha satt på sig en slöja eller så när han närmade sig 100 km/tim.
   Kul!👍

   Gilla

 3. Feminizmen är helt obegriplig då den låtsas stå för kvinnans frihet, men samtidigt bejakar värsta kvinnoförtrycket. Inte underligt att samhället är totalt förvirrat…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s