Kinas regering föreslår ett förbud mot hundar som mat

Inget ont som inte för något gott med sig brukar det heta och i det här fallet stämmer det rätt så bra i och med att den kinesiska regeringen nu föreslår ett förbud mot att använda hundar som mat, vilket framkommer i ett arbetsdokument från det kinesiska jordbruksdepartementet. Förbudet kommer bland annat efter att många djurrättsgrupper har kritiserat den omtvistade praxisen samt att man vill förhindra att sjukdom sprids från djur till människor. Specifikt föreslår den kinesiska regeringen att hundar läggs till i listan över djur som inte får födas upp för livsmedelsproduktion.

Även om arbetsdokumentet inte föreskriver ett förbud mot att äta eller sälja hundkött så kommer utkastet till den nya politiken från jordbruksdepartementet ändå att förändra förutsättningarna för djurvälfärd i Kina.

Medvetenheten om kinesiska matvanor har ökat de senaste månaderna eftersom man tror att det världsomspännande coronaviruset har sitt ursprung på en djurmarknad i staden Wuhan i Hubei-provinsen.Sedan dess har den kinesiska regeringen infört ett tillfälligt förbud mot försäljning och intag av vilda djur.

Men det är inte bara djurskyddsorganisationer som har satt press på den kinesiska regeringen att förbjuda försäljning av hundar och andra exotiska djur på stora livsmedelsmarknader, 60 amerikanska toppolitiker kräver bland annat att man förbjuder de så kallade ”våta marknaderna”, som är en term för marknader som den i Wuhan där världens djur säljs som mat.

För några dagar sedan uppmanade även FN:s direktör för biologisk mångfald, Elizabeth Maruma Mrema, alla länder i världen att förbjuda exotiska djurmarknader för att förhindra framtida pandemier. Enligt Humane Society International dödas 10-20 miljoner hundar varje år i Kina eftersom de konsumeras som mat, men det är bara en liten del av Kinas befolkning som äter hundkött.


5 reaktioner till “Kinas regering föreslår ett förbud mot hundar som mat

 1. Se denna video, se hur utlänningar behandlas i Kina, se hur kineserna köpte upp massor av sjukvårdsmateriel i Europa och skickade till Kina innan Europa drabbades av viruset mm.

  The Chinese Government has FOOLED you!

  Gillad av 1 person

 2. Jag har jobbat och rest en hel del i Kina och fått uppfattningen att det inte finns något som rör sig som inte äts av någon grupp i det stora riket. Ofta finns ett bord med mat för västerlänningar och ett annat för infödda i matsalsbuffeerna på de stora hotellen. Vad som serveras på de kinesiska borden får det ofta att vända sig i magen på oss som inte är vana att till exempel äta ormar.

  Gillad av 1 person

 3. ”det är bara en liten del av Kinas befolkning som äter hundkött”

  Har också rest inom stora områden i kina och att äta hundar såg jag inga exempel på vilket borde ha varit fallet om det var vanligt förekommande. Efter kriget åts det mycket kanin i Sverige och man höll kaniner även i centrala delar i våra städer. D v s de om nu är gosedjur. De allra flesta hundar lever som våra hundar i Sverige, d v s som an dela av familjen enligt mina kinesiska bekanta. Men det är bra om det nu förbjuds.

  Värre är väl bordsskicket vad gäller spridning av sjukdomar. Dom pinnar man äter med används även för att ta till sig ur gemensamma matskålar – det har jag svårt för. Det mesta av maten serveras ju i centrum av bordet på en roterbar skiva.

  Gillad av 1 person

 4. Här i Sverige äts det ju kräftor som har många ben och äter as på sjöbottnarna. Rå fisk, sill. ”Rutten” fisk benämnd surströmming. Eskimåerna åt inte så mycket grönsaker men larver som klämdes ut från renarnas skinn var en delikatess. Fy tusan! En sällever som hängdes i en skinnpåse i en grotta och sedan efter 1 år var grön och åts med sked. Man äter det som finns. Ovanpå det traditioner, kultur. Överbefolkning? Hur lösa matfrågan då? Är det verkligen matbrist? Detta eviga spottande i Kina överallt håller på att avta. Jag har sett det med egna ögon. Böter på sådant ofta. Asien är hungrigt. Inte bara på mat. Men, ingen supermakt kan kontrollera pandemier. Hur kommer globalismen reagera på detta? Det är ju globalismen som fört med sig ökad risk för smittspridning. Deglobalisering på sikt??

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s