Sverigebilden intakt om man ska tro Svenska Institutet – Polen har dock en avvikande åsikt

Artikeln i dagens DN är lite missvisande. Jag trodde först att det var den internationella undersökningen National Brand Index (NBI), som är ett internationellt index över länders ”varumärken”, som presenterat en ny rapport och att bilden av Sverige är fortsatt ljus i omvärldens ögon. Men när man läser mer noggrannt framgår det att det är Svenska Institutet som i en ny rapport påvisar att Sverigebilden fortfarande är intakt.

SI har i sin nya rapport analyserat två egna undersökningar från förra året samt hur Sverige stått sig i ett internationellt index de senaste tio åren. Allt ser tydligen mycket bra ut och man får nästan nypa sig i armen för att se att det inte är en dröm, för jag tror inte jag är ensam om att uppleva att Sverige har förlorat i anseende utomlands – många svenskar vill inte ens säga att de kommer från Sverige när de är ute och reser. Men SI har tydligen en annan uppfattning.

Det är dock intressant att notera att Sverigebilden försämrats rejält i Polen, där framförallt ett ras i kategorierna samhällsstyre och befolkning sticker ut. SI skyller dock på den negativa medierapporteringen, där Sverige beskrivs som ett land som förfaller och inte kan hantera de senaste årens invandring. Jag förstår inte alls var polackerna får den kritiken ifrån… 🤔🥴

Slutligen kan man fundera över bildvalet – att Greta Thunberg förhöjt varumärket Sverige råder det nog delade meningar om.

Källa: DN

12 reaktioner till “Sverigebilden intakt om man ska tro Svenska Institutet – Polen har dock en avvikande åsikt

 1. DN saknar numera helt värde.Inte ens katten kan skita på den digitala versionen och pappertidningen når väl inte Skåne ens,för vem transporterar en handfull exemplar från sthlm till Malmö? Ett reklamutskick från tex Bo Ohlsson är värdefullare.

  Gilla

 2. Svenska institutet kanske bör byta namn till sago institutet.
  Att DN är källan gör mig inte direkt lugnare.
  ”Jag hoppas det är tillfälligt. ”
  -Jag också.

  Gillad av 2 personer

 3. Vårt anseende i Jemen är på väg att öka med 243 % strax. Utrikesministern är där och ska medla. Det betyder på svenska att Sverige kommer skänka några hundra miljoner och ge asyl till rätt många. Se där vad en humanitär stormakt kan åstadkomma, jag känner mig både glad och stolt. Sveriges anseende i våra viktiga grannländer har dock tyvärr fallit mer än räntan, från 73 % till – 42 % kan meddelas. Enligt dansk politiker behövs kompetens i psykiatri för att förstå och förklara självskadebeteendet, är det inte fräckt att ens tänka så? Ska be Morgan titta på detta. Tittar man på omvärlden genom ett lång rör kan man se Sveriges goda anseende, tydligt. Det spelar ingen roll om man blundar, anseendet skiner så starkt att det syns även då. Margot Wallström får nog många uppmuntrande klappar på axlarna i FN – och en liten förfrågan om Sverige kan engagera sig för frihetskamp i Mauretanien, bidra till Metoo-projekt i Uzbekistan, mätta hungriga barn i Somaliland, ge mikrolån till kvinnor i norra Nigeria, återuppta pappersbruksprojektet Bai-bang i Vietnam, stödja järnvägsbygge i nåt land långt bort, härligt att vi får delta. Och visst kan vi! Det kostar att ha gott anseende, herregud, se bara på vad partiernas PR-byråer tar betalt. Men det är det värt, när vi kommer till Mallis och har svenska flaggan på bröstet lyser alla upp och ler, det skänker stolthet och glädje över att vara svensk. Så glad jag är över mitt lands anseende i världen, det ger mig min goda nattsömn och får mig att må bra när jag går på stan. Vad behöver man egentligen mer än ett gott anseende för sitt land?

  Gillad av 2 personer

 4. Om namnet ”Svenska institutet” INTE offentligt i tid och rum är registrerat som EN rättssäker svensk myndighet, företag eller förening, är ”Svenska institutet” bara EN del av den korrupta svenska modellen av laglös partipolitisk korrupt lagstiftare och kontrollmakt utan personligt ansvar och risk i nutid, nära framtid och rum.

  Gilla

 5. Svenska Institutet är en myndighet underställd svensk riksdag så den tvingas nog leverera den upplevda men alltigenom falska självbild som regeringen har. Själv säger jag sedan flera år att jag kommer från Schweiz vid fråga utomlands för att slippa skämmas.

  Gilla

 6. Själv har jag aldrig skrutit om att jag är svensk är jag varit utomlands, De senaste decennierna har jag t.o.m. förnekat det i möjligaste mån. Det har fungerat bra att förneka det då jag talar tre av de viktigaste språken i Europa utan brytning, så det har alltid gått att komma undan.
  ”Die dumme schweden” är ju ett känt begrepp, även av dem som inte kan tyska.
  Att tro att Sveriges katastrofala misslyckande med invandringspolitiken, för att inte säga integrationspolitiken är direkt naivt. Sverige är ett varnande exempel överallt på de punkterna.
  Även när det gäller uppklarningen av brott står Sverige i en klass för sig. I Tyskland t.ex. så säger polisen att publicerandet av brottslingars identiteter är ett villkor för att klara upp brotten.
  I Sverige så säger polisen att det försvårar utredningen. Säger man det till tyskar så gapskrattar de.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s