Försäkringskassan slog larm till regeringen för snart tre år sedan – först nu tillsätter man en utredning

I Sverige är det symptomatiskt för regeringen att hela tiden ligga steget efter och sedan stå handfallna när problemen hopar sig eftersom man inte ”sett det komma” trots fakta på hand. Nu senast handlar det om Försäkringskassan som för nästan tre år sedan larmade regeringen om att kraven för äldre sjukskrivna att beviljas förtidspension är för hårda. Men det är först nu man lovar att tillsätta en utredning.


Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som många tror ska ersätta Stefan Löfvén som partiledare för Socialdemokraterna, uttrycker sig inte särskilt diplomatiskt när TT frågar varför regeringen inte har agerat sedan 2017.-”Fråga inte mig, jag har haft det här jobbet sedan i oktober.”
I sitt brev i november 2017 varnade Försäkringskassan om att äldre sjukskrivna, och andra med mikroskopiska möjligheter att hitta jobb de kan klara, blir kvar i sjukskrivning. Reglerna säger att de ska söka jobb som finns i teorin men inte i verkligheten. Försäkringskassan vädjade om att reglerna för förtidspension, eller sjukersättning som det numera heter, skulle ändras.


Att människor kommit i kläm är inte så viktigt och oavsett vem som sitter vid makten, det här har ältats sedan Göran Perssons tid, så är det av vikt att siffrorna friseras rätt i statistiken.


https://www.gp.se/nyheter/sverige/regeringen-agerar-sent-på-pensionslarm-1.23829821

10 reaktioner till “Försäkringskassan slog larm till regeringen för snart tre år sedan – först nu tillsätter man en utredning

  1. Ni vet att ministerstyre inte får förekomma gentemot myndigheter i Sverige, det är ett av demokratins fundament. S-politiker främst har i många år gett Försäkringskassan order om hur de ska hantera sjukskrivningar och förtidspensioner. Inför varje val gavs order om att släppa igenom sjukskrivningar mm. En tid efter valen gavs order om att återgå till det normala. För den intresserade kan jag berätta att Eliasson en tid var chef för FK, han lär vid möten med personalen landet runt vid ett tillfälle ha sagt nånting som ”det viktiga är att pengarna kommer ut i tid, så får vi ta itu med det andra senare”. Regeringen ger ramarna för FK, regeringen är oerhört lyhörd för kritik mot FK, kritik som kunde leda till sämre opinionssiffror. Vilken är den nya valboskapen? Vilka har bildat assistansbolag och dränerat landet Sverige på ofattbart många miljarder?? Systemet är lite ändrat nu, men retroaktiva flerbarnstillägg direkt vid ankomst till Sverige? Bankomatkort från Swedbank, varsågod, så här gör man, hit och hit kan du vända dig för att överklaga om du inte är nöjd.
    By the way, jag har läst att Shekarabi ”lånade” pengar avsedda för annat och använde dem som kampanjpengar för sig själv. Men det är säkert ont förtal och absolut inte något jag tror denne fine man om (oj, nu blev jag lite rädd att näthatsgranskaren ska få syn på detta, hjälp, berätta inte för någon om det jag skrev)

    Gillad av 2 personer

Lämna en kommentar