Handlar det verkligen om diskriminering och inte ett kulturellt betingat problem att invandrarkvinnor har svårt att få jobb?

Utrikes födda kvinnor är den största gruppen arbetslösa med över 100.000 som står utanför arbetsmarknaden. Kalla fakta i TV4 rapporterar att nyanlända kvinnor får sämre chans på arbetsmarknaden och att handläggare på Arbetsförmedlingen diskriminerar utrikes födda kvinnor. Enligt programmets genomgång av myndighetens egen statistik fördelas resurserna ojämlikt mellan nyanlända kvinnor och män, vilket varit känt länge och gapet ökar.

Via ett etableringsprogram ska nyanlända erbjudas insatser på heltid i två år och under den perioden är handläggarkontakten avgörande för chansen att lyckas nå ut på arbetsmarknaden. Jämfört med nyanlända män får kvinnor i samma ålder, utbildningsnivå och AF-kontor färre möten med sina handläggare och det första mötet dröjer längre samt mötena sker inte lika frekvent. Även när det gäller arbetsmarknadsutbildning, praktik och nystartsjobb så är det betydligt fler nyanlända män som erbjuds dessa platser.

Enligt flera studier har handläggare fördomar om utrikes födda kvinnor vilket påverkar insatserna och enligt Arbetsförmedlingens interna analyser är diskrimineringen en av de viktigaste orsakerna till att nyanlända kvinnor har svårare att få jobb än dito män. Efter etableringsprogrammet har 41% av männen jobb jämfört med 18% för kvinnorna och på sju år har denna skillnad i princip fördubblats. Enligt Kalla fakta kan utvecklingen inte förklaras av att traditionella könsroller får kvinnor att i högre grad ta hand om barn och hushåll eftersom man känt till läget under lång tid. Man har nu startat ett stort projekt, ”Jämställd etablering”, som ska hitta arbetssätt samt metoder för att det ska vara samma förutsättningar för män och kvinnor.

Jag undrar i mitt stilla sinne om det verkligen handlar om diskriminering från handläggarnas sida – torde det inte snarare röra sig om det faktum att det är ett kulturellt betingat problem? Det är en närapå omöjlig uppgift att få ut kvinnor som klär sig på ett visst sätt på arbetsmarknaden eftersom det hindrar ett normalt arbetsliv. Majoriteten av nyanlända nu för tiden är muslimer, där många täcker minst huvudet och andra hela kroppen i tältliknande klädsel – vissa bär även niqab som bara visar ögonen och antalet yrken under dessa premisser är rejält begränsad, för att inte säga obefintlig. Dessutom får många inte ens arbeta för sina män. Så vad ska handläggarna göra åt det? Trolla med knäna?

Detta tas självklart inte upp eftersom vi inte får diskutera sådant offentligt i Sverige – det är bättre att begrava de ökande problemen ytterligare några år i något menlöst jämställdhetsprojekt på skattebetalarnas bekostnad! Att nya generationer fostras in i samma anda och gör att problemen kommer att leva vidare är irrelevant.


Att ställa krav på nyanlända är en dödssynd i Sverige och när vi har en regering som varken kan spotta ur sig ett burkaförbud eller nationellt förbud mot slöja i skolan så blir resultaten därefter. Så länge man inte kan prata om problemen så lär man heller aldrig komma fram till en lösning. Resultatet blir att vi under en oöverskådlig framtid kommer att ha en stor andel kvinnor som kommer att stå utanför arbetsmarknaden och behöva försörjas av andra – varför ignorerar våra styrande detta problem?


#detnyasverige


https://www.gp.se/nyheter/sverige/af-nyanlända-kvinnor-får-sämre-chans-1.23451614

10 reaktioner till “Handlar det verkligen om diskriminering och inte ett kulturellt betingat problem att invandrarkvinnor har svårt att få jobb?

 1. Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Frågan är om de vill jobba? Är det kanske så att de vet att bidragen kommer varje månad ändå. Sedan är det en möjlighet att de inte får jobba pga deras makars religion och bekvämlighet.

  Gilla

 2. Arbetsförmedlingens huvudsakliga uppgift är ju att hålla arbetslösheten uppe och därmed dämpa omotiverade löneökningar.Det är givetvis arbetsförmedlingen som ser till att försvåra för folk att komma in i arbete.

  Gillad av 1 person

 3. Imamerna som är verksamma i Sverige varav de flesta är stockkonservativa ifrågasätts inte. De hör inte hemma i vårt land. De tolkar Koranen som det passar dem för att hålla tillbaka kvinnorna.
  Att Muhammeds fru var en framstående affärskvinna vill de inte kännas vid. Det passar inte in i deras liv att Muhammeds fru var en driftig kvinna som inte stod vid spisen o födde barn. Hon hade friheten att förhandla med män. Hu så hemskt!
  Varför ifrågasätts inte Imamerna och deras tolkningar av Koranen så de slutar upp med kvinnoförtrycket som går längre och längre ner i åldrarna bland muslimerna. Muslimska pojkar har stor frihet väldigt tidigt men flickornas frihet är väldigt begränsad. Det måste bli ett slut på det. De lever i Sverige och här har alla rätt till ett fritt liv inom lagens gränser.

  Gillad av 1 person

 4. Jo, men nog är det diskriminering, det tycker jag nog vi har fog för att påstå. För det första är kvinnorna andra sortens människor, de får inte visa hår och hud, de måste ha skitfula kläder, de måste fråga sina män om lov, de är ofta omskurna, ja ni förstår, de får inte göra just någonting utan att fråga sin man, pappa, kusin eller tom sin son om lov, de ska laga mat, de ska helst hålla sig inomhus, de ska tamejtusan inte lära sig läsa eller skriva helst, osv, ja ni vet. Så visst kan man säga att det är diskriminering. Men sånt går ju bra i Sverige, svenska myndigheter, tom svenska kvinnor tycker såna grejer är finfina grejer, sympati-huvudduk, bilder på SVT av småflickor med tyg runt skallen osv. Livet är fullt av sympatiyttringar från svenska samhället, från de flesta svenska politiska partierna, från rättsväsende också faktiskt, fullt av sympati och förståelse för islam och att männen där ska kunna fortsätta ha sina små slavar precis som de hade i sina egna fina länder.

  Gilla

 5. jag skulle visa en statistik om handläggare – vem är de? det kan vara precis som i migrationsverket, var många handläggare är muslimer och aktivister, då kristna asylsökande får ofta avslag… om en handläggare är en hard-core muslim då has ska inte hitta jobb för kvinnor, för att han tror att de hör hemma! (och faktiskt jag tror att många kvinnor vill jobba och bli oberoende av deras män, nu äntligen kan de göra det!)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s