Inom politiken kan man göra hur många allvarliga misstag som helst utan att få sparken – istället belönas man med nya uppdrag

Begår jag ett allvarligt tjänstefel får jag garanterat sparken och skulle någon som sitter i ledningen för ett stort företag åsamka bolaget svår skada så hade vederbörande rykt direkt, men så fungerar det inte för den politiska eliten.

Är det något jag har svårt för inom politiken så är det denna nepotism som genomsyrar precis allt. Oavsett hur illa man misskött sitt arbete eller hur många skandaler man åsamkat, så väntar alltid en belöning runt hörnet. Det är vidrigt rent ut sagt och vi har sett det otaliga gånger genom åren oavsett vilken färg regeringen har!

Transportstyrelseskandalen är ett färskt exempel och trots att det gått snart tre år sedan den största och farligaste informationsläcka som drabbat Sverige sedan kalla krigets dagar avslöjades, har jag fortfarande inte förlikat mig med denna allvarliga händelse. Men i regeringskansliet glömmer man fort och Socialdemokraterna har redan förlåtit huvudrollsinnehavarna genom att åter låta dessa figurer träda fram till maktens grytor, vilket Smålandsposten idag lyfter fram i sin ledare.

Emma Lennartsson blir statssekreterare och Peter Hultqvist vandrar återigen i korridorerna. Anders Ygeman och Ann Linde är nu ministrar igen och Maria Ågren som var juridiskt ansvarig för läckan har lyfts in som utredare av regeringen. Som grädde på moset är Ander Ygeman en av kandidaterna som lyfts fram som efterträdare till Stefan Löfvén – helt obegripligt!

Det är direkt olämpligt att ha sådana inkompetenta personer som satt rikets säkerhet på spel i ledningen för ett lands styre! Hur är det ens möjligt och varför tillfrågas inte svenska folket? För vi har så klart ingen talan!

#onlyinsweden
#avgåregeringen

______________________
”När Emma Lennartsson nu blir statssekreterare igen har alla ansvariga för transportstyrelseläckan landat på fötterna igen.

Transportstyrelseläckan är den största och farligaste informationsläcka som drabbat Sverige sedan kalla krigets dagar. Åtgärderna för att återuppbygga de säkerhetsrutiner kring enskilda poliser, militärer och fordon har kostat tid och kraft som behövts till annat. Ändå kan man inte vara säker på att skadan inte redan är gjord, främmande makt kan ha fått tag på precis den typ av uppgifter de annars brukar behöva träna spioner för att komma åt. Även vanliga medborgares, både de med och utan skyddad identitet, uppgifter läcktes genom Transportstyrelsens vårdslösa hantering av fordonsregister.

Men saken får nog sägas vara avklarad nu. Även statsministerns dåvarande statssekreterare Emma Lennartsson är välkommen tillbaka till värmen. Hon utsågs i dagarna till statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson (S). Man undrar ju hur statsminister Stefan Löfven (S) hanterar att flera av dem som dolde information för honom nu åter skall dela korridorer med honom. Anders Ygeman, Peter Hultqvist, Ann Linde och Emma Lennartsson har alla medgivit att de fått reda på omständigheterna kring läckan från myndigheten utan att vidarebefordra detta till statsminister Löfven. Hur gör han för att lita på dessa personer igen?

De flesta inblandade har hänvisat till att de inte förstått allvaret i uppgifterna och därför inte känt behovet av att informera statsministern. Sådana initiativ är skadliga för en beslutsordning som bygger på att en person skall vara ytterst ansvarig för de beslut som fattas. Den personen, statsministern, måste få vara den som avgör vilken information som är relevant och inte.

Men uppenbarligen är allt förlåtet. Anders Ygeman fick ta en paus och enbart ägna sig åt riksdagsarbete men är nu minister igen, Ann Linde fick bli minister efter rollen som statssekreterare och Maria Ågren, hon som faktiskt var juridiskt ansvarig för läckan, har lyfts in som utredare av regeringen. Nu är då även Emma Lennartsson tillbaka i dessa kretsar.

Svenska barn får tidigt lära sig att den som talar sanning även om ofördelaktiga saker får förlåtelse och kan fortsätta vara en del av gruppen. Det är fint att detta präglar även den elit som fått förtroendet att förvalta myndigheter, regering och enorma register. Men denna form av bearbetning bygger också på att enskilda personer tar på sig ett personligt ansvar för och konsekvenserna av övertrampen. Emma Lennartsson tog det ansvaret när hon avgick utan ersättning. Maria Ågren tog det inte då hon skrev på ett strafföreläggande för att undvika att åtalas.

Statsministern är uppenbarligen beredd att chansa på att dessa personer har lärt sig sina läxor. Det är upp till väljarna att ställa dessa krav och avgöra om de är lika intresserade av denna chansning. Socialdemokraterna har med all tydlighet visat att de inte är intresserade av att ta ansvar för denna historia, att det är viktigare att deras företrädare kommer tillbaka till regeringskansliet än att upprätthålla en professionell ledningskultur. Man får hoppas att andra partier inte tar lärdom. En överslätande kompiskultur leder alltid fel.

Jacob Sidenvall”

skandal.jpg

15 reaktioner till “Inom politiken kan man göra hur många allvarliga misstag som helst utan att få sparken – istället belönas man med nya uppdrag

 1. Det enklaste man kan göra, är att bojkotta allt som på ett eller annat sätt har något med Socialdemokraterna att göra: LO, TCO, KF (inkl. Coop, Fonus, Folksam/Swedbank, Akademibokhandeln), HSB, Riksbyggen, OKQ8, A-lotterierna (som ensamt är undantagen Spellagen [2018:1138] …), Aftonbladet, av de kändaste. Flertalet är verksamheter som på pappret styrs utav medlemmar, men i verkligheten av andra.

  Gillad av 1 person

   1. Var och har rätt att fundera – varför?

    Fast det har blivit väldigt obehagligt att offentligt vädra sina farhågor.

    Gilla

 2. Det är så mycket som är obehagligt i landet Sverige just nu. Om vi skall kommentera ”återanvändning” av gamla s-politruker så har jag en kommentar: De håller på att ta slut. Vill unga, intelligenta människor ta värvning på ett skepp som så uppenbart läcker? Saken var annorlunda på 50-70-talet när deras makthegemoni verkade orubblig, då kunde man tänka sig en karriär i ”statens” tjänst.
  Nu måste vi fritänkare fundera: var finns morgondagens statstjänare, för ett annorlunda Sverige, tillbaka till idealet om öppenhet, ärlighet och demokrati. Vi måste hitta dem. De kommer att behövas mycket snart.

  Gilla

 3. Har man en gång kommit in i kretsen så ser frälset om de sina,gör man bort sig allt för mycket ställs man åt sidan ett tag för att sedan komma in i värmen igen. Sedan är dom förvånade att föraktet ökar.

  Gillad av 1 person

 4. Är det helt säkert att utlämnandet av svenskars personliga uppgifter till främmande makt – var pga inkompetens eller naivitet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s