Är årets julklapp till landets gymnasieelever propaganda?

Boken ”Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender” skriven av Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, blir årets julklapp till 110.000 gymnasieelever – förutsatt att deras lärare beställer den tillsammans med lärarhandledningen. Björn Ulvaeus och Sven Hagströmer står bakom satsningen genom Fri tanke förlag.

Ulvaeus beskriver för övrigt Wikforss som en ”upplysningsfilosof, folkbildare och oförtröttlig kämpe mot kunskapsresistens och födummande”.

Efter att ha läst vad boken handlar om samt tagit del av några recension är jag dock väldigt skeptisk till initiativet och frågan är om det inte kan likställas med propaganda?

I boken visar författaren tydligen på ett övertygande sätt att USA:s president Donald Trump satt lögnen och kunskaparesistensen i system, bland annat nämns Trumps förhållningssätt till Parisavtalet. Boken ska innehålla flera referenser med statistik över Trumps lögner som ses som en förvirringskampanj riktad mot det amerikanska folket.

Boken tar också upp kunskapsresistens samt behandlar frågor som problemet med filterbubblor i sociala medier samt politisk polarisering.

Det enda som verkar positivt är kritiken mot konstruktivismen som styr det svenska skolväsendet, där faktakunskaper är sekundära samt onödiga och att eleverna istället ska fokusera på förståelse.

Hade boken enbart handlat om det sistnämnda hade jag inte opponerat mig – gudarna ska veta att skolan behöver reformeras – men när författaren aktivt tar ställning mot Trump och klimatförnekare så ringer åtminstone mina varningsklockor. Ska man ge gymnasieelever en bok som gåva borde man sett till att författaren håller sig neutral i politiska frågor eftersom det annars förefaller som att man vill förmedla ett budskap – men det kanske är meningen?!

Om syftet är att få unga människor att tänka mer kritiskt och se igenom lögner som vi matas med från olika håll, så rimmar det illa med att man gör ett uppenbart politiskt ställningstagande

Källor: DN och YA

7 reaktioner till “Är årets julklapp till landets gymnasieelever propaganda?

  1. De skriver väl den smörja de tror ska sälja! Därvidlag har de säkert rätt. Att de har helt fel i sak har därför ingen betydelse.

    Gilla

  2. Har läst delar av boken, särskilt med avseende på filosofisk argumentation, språk, källor etc. Orkade inte fördjupa mig i allt eftersom mina tragiska erfarenheter från det kommunistiska Polen återupplivas på nytt i det landet som jag för länge sedan valde, tyvärr, som tillflyktsort, en oas som jag naivt trodde då av demokrati och frihet. Om man tillåter denna propagandaskrift bli en del av utbildningen i svenskt gymnasium så bekräftas att det här landet sjunkit till värsta diktaturers nivå. Man bör hålla i minnet i sammanhanget, att före detta ABBA medlem Björn Ulvaeus ingår i hejarklacken som rekommenderar bokens stora värde och nyttan av dess spridning. Inte nog med det, hans dotter Emma är själv inblandad i bokens utgivning. Och alla värst, Åka Wikforss teser och kunskaper i ämnet filosofi presenterade i boken är den bästa illustration av faktaresistens. STOPPA SPRIDNINGEN AV ”ALTERNATIVA FAKTA”. Fördummandet av det svenska folket nådde återvändsgränd.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s