Tala klarspråk – det är inte en svensk tradition att ungdomar förnedrar sina rånoffer

I dagens SvD går att läsa att antalet rån mot barn och ungdomar har mer än fördubblats under 2019, jämfört med för fyra år sedan, där offren i flera av fallen utsätts för förnedring och våld av gärningsmännen som ofta är jämnåriga med den utsatte.

Vid grova rån med förnedringsinslag är gärningsmännen i många fall unga och enligt Erik Nord, polischef i Göteborg, handlar det ofta om en grupp tonårspojkar som ger sig på en eller två ensamma unga män. Att unga rånare använder våld och förnedrar sina offer är enligt Nord inte något nytt och att det har skett en rad sådana fall under en kortare tidsperiod beror snarare på att personrånen mot unga har ökat överlag.

Enligt internationell forskning kan förövarna genom förnedringen hävda sig inför varandra för att stärka sin egen status och gruppsammanhållningen.

Kammaråklagare Linda Wiking som har arbetat med flera av ungdomsrånen med förnedringsinslag som inträffat i Göteborg under det senaste året, ser att gärningsmännens motiv ser annorlunda ut än vid andra rån.
-”Det finns helt klart andra motiv. Det känns som att vissa av de här personerna inte rånar för godsets skull, utan det är något annat man vill få ut av gärningen. Det triggar andra sinnen, att man själv mår bättre av att sätta någon annan i en sämre position.”

Jag finner det mycket provocerande att polischefen inte talar klarspråk i det här fallet, utan säger att fenomenet med förnedringsrån inte är något nytt utan bara ökat överlag. Det är inte korrekt – när man diskuterar ämnet med advokater brukar de uttrycka att just förnedringsdelen är något som vi inte haft på det här sättet tidigare.

De här typen av rån där man förnedrar sitt offer utförs överlag inte av svenska ungdomar, men jag förstår att en polischef inte kan peka ut grupper i en tid när självaste statsministern förnekar att det finns en koppling mellan hög invandring och kriminalitet. Jag ställer mig dock frågande till hur ska vi komma framåt när vi inte ens kan prata öppet om orsakerna till de växande samhällsproblemen?

#onlyinsweden
#vågatalaklarspråk
#vigillarintefegapolitiker

https://www.svd.se/fornedrar-ranoffer-for-att-hoja-sin-status/i/senaste

12 reaktioner till “Tala klarspråk – det är inte en svensk tradition att ungdomar förnedrar sina rånoffer

 1. Det har med dominans att göra och att förnedra och dominera ger en sexuell upplevelse.Det finns uppgifter om att soldater i överläge får sexuell upphetsning vid anfall.Sanningen att säga så har jag själv upplevt det vid känsla av övertag.Jag blev chockad av upplevelsen och ett slags blandning av skam och förundran infann sig efteråt.Så funkar vi män men det talas tyst om det för som sagt,det är förknippat med skamkänslor.Det är däremot inte säkert att samma känslor i andra kulturer uppfattas som skam utan en fullt naturlig reaktion vid erövring och krig.
  #iamawarrior

  Gilla

  1. Och med det sagt så förstår de flesta vad det handlar om,starkare individer tar sig rätten att föra mänskligt liv vidare.Naturen har sista ordet och övertrumfar alla skrivna lagar.Så går det för ett folk som frossar i miljögifter.Svenska pojkar får inte bilda familj och skaffa barn.Naturen är vis och rättvis.

   Gilla

   1. Missta inte manlighet för simpel sadism. Särskilt inte sådan som kommer ur islams syn på otrogna och som odlas av vissa råa invandrare….

    Gillad av 1 person

   2. Blanda nu inte in Islam i detta också.Det ÄR en tydlig markering att dessa inhemska pojkar inte ens skall komma på tanken att föra sina sämre gener vidare.Erövringar av kvinnor,rikedomar och länder har pågått ända sedan mänsklighetens början och långt före Islam.Inhemska pojkar kan som bäst ligga på asfalten och spela döa och sen springa hem till mor och heila och nynna på ”visor till far”.Svensk ungdom borde få stryk hemma ovkså ifall de tar stryk på stan.Taktiken att erövra tycks effektiv då det knappt finns en enda vit pojke på stan längre,däremot ser man många mörkare flockas kring svenska flickor.Förneka inte naturen och ja,du har satt ett ord på det,sadism,jag kallar det må friskaste och bäste man vinna.

    Gilla

   3. Det enda man ev kan skylla på Islam i detta sammanhanger är att den religionen har skyddat livet.En rättrogen Muslim skall vårda sin kropp och inte dricka eller röka och varje år renar man kroppen med fasta.Blint hat mot en religion och kanske dess utövare leder tveklöst in på fel spår.Det är inte Islams fel att feriliteten bland västerlänningar minskar och det är inte Islams fel att medelåldern bland förstföderskor är 39 år.Ta igen dig Jan med flera i ert Islamförakt.

    Gilla

   4. Så det är de ”rättvisa” naturlagarna som får dessa satans individer att i grupper om 8-12 svin ge sig på ensamma krakar? Skärp dig för helvete!

    Gilla

 2. Med tanke på att Eliasson är Eliasson och hans nuvarande ”track record” är det inte konstigt att han säger som han gör. Jag hade tidigare höga tankar och MSB men de försvann så fort Eliasson blev chef. Numera tar jag allt som kommer från den myndigheten med en grov nypa salt.

  Gillad av 1 person

  1. Islam är inte problemet.Islam är lösningen.Fundera på det ett tag och ev skriv sedan en kommentar Jan! Vår livsstil har nått vägs ände och den dör sakta ut med oss.Nytt friskt blod tar vår plats.Det är väldigt sorgligt men förnekar man uppenbara saker så blir det så.Det är väl bra ifall folk slutar dricka och röka och äta fet mat.
   #engodhaneärsällanfet

   Gilla

   1. @Rolf. Antingen trollar du (skickligt måste jag säga) eller också ”glömde” du det där med stening, halshuggning, avhuggande av händer och liknande egenheter i islamsk rättsskipning. Vi har haft barbariska rättsprocesser och avrättningsmetoder även i Skandinavien men det var länge sedan och inget jag längtar tillbaka till. Vi behöver inte Islam för att leva sunt. Hälsovurmandet är irriterande märkbart redan som det är. Det moraliseras ständigt över matvanor, motion och klimaaatet. *stön*

    Å andra sidan är vår civilisation en ytterst tunn puts. Man behöver bara gå in i kommentarsfältet till närmaste artikel om djurplågeri, våldtäkt, åldringsbrott etc för att hitta de mest hårresande rop på medeltida straffsatser.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s