Har Sverige verkligen råd att förkasta relationen med Kina?

Noterar att Sverige har väldigt hög svansföring vad gäller den senaste konflikten med Kina och krav på att Kinas ambassadör ska skickas hem hörs från såväl politiker som journalister – senast igår var det representanter för SD som krävde att regeringen agerar.

Man ska dock inte glömma att Kina är en stormakt och om de får ett infall kan de enkelt ställa till det för Sverige, till exempel genom att dra in produktionen av Volvobilar. Kina kan med lätthet flytta sina produktionsenheter eftersom dessa är tillverkade i moduler och de har byggt upp liknande produktionslinjer i Kina så att landet blir mindre sårbara vid konflikter eller krig.

Ska vi se krasst på det så är vi beroende av en bra dialog med Kina för att de viktiga handelsrelationerna inte ska påverkas, medan Kina inte har någon större användning för Sverige. Ibland kanske det är bättre att svälja förtreten och tiga still – Sverige har markerat, vilket enligt min åsikt är nog.

9 reaktioner till “Har Sverige verkligen råd att förkasta relationen med Kina?

 1. Väst har under all tid underskattat bortre Asien.Minns hur den siste verklige Kockumschefen,Nils Hugo Hallenborg,besökte Japan och,av kanske förakt och oförmåga till insikt,förklarade att ‘de där borta” kommer aldrig att kunna tillverka fartyg i klass med Kockums.Vi vet hur det gick och idag finns inget varv av betydelse kvar idag.Trump har fö rätt när han säger att Kina snyltar på vårt öppna samhälle.När respekterade Kina internationella överenskommelser om patent eller mönsterskydd? Släpp inte in dem!

  Gilla

 2. Det finns för många aktivister i kommuner o statliga förvaltningar idag …..senast en C politiker i Linköping som säger upp utbytet med en kinesisk vänort…..för övrigt är han” Borgmästare” i Linköping….
  Anledning att Kina inte ville …bla bla bla…..

  Gillad av 1 person

 3. Jo, jag kan förstå dig. Men. Handeln med Kina är i samma storleksordning som den med Nederländerna. Kina exporterar f.ö. mer till oss än vi till dem. Obalansen i handeln med kommunist-Kina är det som fått Trump att se över handelsavtalen. Kineserna har redan tagit över en stor andel av de svenska industrijobben. De behandlar såväl människor som natur på samma sätt som materialister alltid gör, alltså illa. Om EU får till det nya handelsavtalet de planerar med Kina försvinner ytterligare några miljoner europeiska jobb till Kina. Kommunisterna förtrycker kristna, Hongkong-bor och håller nu på med en stor militär uppbyggnad. Kina är inget land man ska vara beroende av.
  Att våra usla ministrar kritiserar bristande kinesisk yttrandefrihet medan de själva är hycklare som driver på lagstiftning som gör att svenskar åtalas för att de säger sitt hjärtas mening hindrar inte det faktum att Kina är en riktigt vidrig kommunist-diktatur.

  Gilla

  1. Det verkar som om någon i USA kan ha hållhakar på svensk politikeradel, ev. barnsexhandel. Politikeradelns beslut att söndra relationerna mellan Sverige, Ryssland och Kina tyder på det.

   Sveriges folk har inget intresse av att skapa dåliga relationer med något annat land, förutom då de begår krigsförbrytelser eller statskupper mot suveräna stater, då vi bör fördöma brottsligheten. Den som INTE gör detta går naturligtvis till historien som ryggradslös folkförrädare/landsförrädare och sannolik barnsexhandlare.

   Endast den bankmaffia som huserar i EU/USA och skapar krediter ur tomma luften har anledning att söndra relationerna med Ryssland och Kina.

   Gillad av 1 person

 4. Kan inte Löfvén ta bort den misslyckade ministern från mp? Och samtidigt diskret framföra en ursäkt till Kina att hon är helt oerfaren. Då menar jag inte hennes tilltag att fnysa åt Kina utan hennes fullständigt naiva uppfattning om vad en skattebetald ministers arbete går ut på: En svensk minister skall INTE delta i jippon av typen prisutdelning av vad det vara må som annan organisation eller företag hittar på. Man skäms som svensk att behöva ha en sådan minister i regeringen. En minister skall delta i regerandet av riket och inte springa på tossiga jippon!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s