Staten tjänar miljarder på att beskatta plastpåsar – vi betalar

Den nya skatten för plastpåsar, som är en del av uppgörelsen mellan S, MP, C och L, träder i kraft i maj nästa år och innebär att kostnaden för en bärkasse i plast blir 6-7 kronor och små plastpåsar för frukt/grönt beskattas med 30 öre. Svensk handel har dock dömt ut skatten som ett sätt för regeringen att jaga intäkter.

Konsumentminister Per Bolund, Miljöpartiet, ser inga problem med att istället bära frukten i en pappåse.

Karin Brynell, Svensk Dagligvaruhandel, menar att kunderna får betala och är kritisk till att regeringen väljer att beskatta alla plastkassar – även de som består av förnybar plast.
-”Det är klart att det blir dyrare för konsumenterna – sannolikt 3 kr dyrare. Det vore bättre med styrmedel mot den fossila plasten. Att byta till tygkasse är ingen självklar lösning eftersom en tygkasse måste användas 20.000 gånger för att ha samma miljöbelastning som en plastkasse. Dessutom är det oärligt att inkludera skatten i den gröna skatteväxlingen eftersom det här inte är en miljöskatt. Man beskattar något som redan är fossilfritt.”

Även Pär Bygdeson, VD för branchföreningen Livsmedelshandlarna som samlar 800 matbutiksägare i Sverige är kritisk.
-”Det är en dålig skatt som inte tar hänsyn till vad för typ av plastpåse det är, om den är tillverkad av bioplast, återvunnen plast eller nyproduktion. Man kommer döda de bra initiativen för miljövänliga alternativ som har påbörjats, då ett resultat blir att man väljer att köpa in billigare alternativ. Skatten blir dessutom kontraproduktiv eftersom papperspåsar kommer att bli det billigare alternativet och en papperspåse har en miljöbelastning på 43 gånger en plastpåse.”

Låter i mina öron lika ogenomtänkt som Energiöverenskommelsen – en månad innan kärnkraftverken börjar stängas ned inser man att det trots allt inte var ett särskilt smart drag i elbristens Sverige. Hur lång tid ska det ta för nötterna att inse att det inte blev en vinst för miljön?

Det är också märkligt att trots att landet befinner sig i en förestående kris och det dras in på både det ena och det andra, så är det inte tal om att banta utgifterna för migration och integration som tydligen får kosta vad det kosta vill. Men svenska folket slantar upp utan att knorra högt, precis som man alltid har gjort för det är för en ”god” sak – klimatet och påfyllnad av ny valboskap!

#onlyinsweden
#svenskarnafolketsomskattadesihjäl

Källa: Expressen

20 reaktioner till “Staten tjänar miljarder på att beskatta plastpåsar – vi betalar

 1. Girigheten behöver växa för att överleva. Inte helt olikt cancerceller som behöver glukos för att ‘överleva’ … (Vården ger glukosdropp, när cancerpatienten inte länger klarar av att äta själv, isf att sätta in en fettrik-lågkolhydratkost i ett tidigare skede …)

  Såg en bra kommentar om detta idag. Lägg upp grönsaker etc. direkt på varubandet i kassan. Sen får vi se hur länge butikerna orkar med det. Allt skräp som samlas i varukorgar och vagnar …

  Gillad av 2 personer

 2. Enligt Per Bolund (MP) så flyter det dagligen upp valar och delfiner på ständerna som har magarna fulla av plastpåsar.

  Det vore rimligt om denna streber till stolpskott vid namn Per Bolund kunde redovisa hur många ICA-kassar, Coop-kassar e.t.c. som återfinns i dessa djurs magar. Naturligtvis kan han inte det eftersom det inte finns en endaste plastkasse från Sverige i dessa djurs magar. Denna skatt är inget annat än en straffskatt som läggs på svenska konsumenters redan tyngda axlar. Inom sinom tid så skall även hans tid komma när räfst och rättarting råder i samhället. Som en parentes kan jag upplysa om att Sverige har osedvanligt gott om lyktstolpar. Undrar just vad det kan bero på…

  Gillad av 2 personer

 3. Vi ska alltid straffas och betala för andras synder.
  Ska de ta betalt för de gröna påsarna som de tvingar oss sortera mat avfallet i?
  .vi sorterar och betalar reningsverk.
  Och ändå ska vi betala massa onödiga pengar till staten.

  Anledningen är enkel migrationen slukar alla pengar i Sverige,
  så de måste hitta på nya sätt för att finansiera flyktingarnas lyxliv.

  Att säga sanningen skulle skapa fruktansvärd motsättningar till flyktingmottagandet och de enorma kostnaderna
  Som det innebar.
  Undrar varför kommunerna inte översvämmas med pengar eftersom , flyktingarna var så högutbildade och så bra för oss?

  Gillad av 2 personer

 4. Om man slutar ta hem bärkassar. Så får man samla hushållssoporna i en hink som man tömmer rakt ner i sopkärlet. Dvs soporna hamnar löst i tunnan och med allt vad det innebär med lukt och förruttnelse

  Gillad av 1 person

  1. Ja så gjorde vi förr. Alla hushållssopor lades i en hink i köket. Hinken tömdes sedan i en soptunna som var tillverkad av galvaniserad plåt. Det luktade som ni förstår inte särskilt gott och detta speciellt sommartid. Sedan kom nya soptunnor där sidorna bestod av sträckmetall och dessa tunnor var försedda med sopsäckar av papper. Då behövdes bara papperssäcken tömmas av sophämtningen. Innan dess så måste hela soptunnan transporteras fram till sopbilen av renhållningsarbetarna vilket var tungt och slitigt och orsakade många arbetsskador. Idag så lämnar de ju inte ens sopbilen när soporna hämtas var fjortonde dag. Så visst har utvecklingen på detta område gått åt rätt håll i alla fall.

   Gillad av 1 person

  2. Vissa kommuner har en grön påse till mat avfallet. Så det återvinns.
   Vilket gör att man bötfälls för att sortera fel.
   Förr använde jag frukt påsar till mat avfallet. Nu får jag kasta dem. Och hämta gröna påsar.

   Så miljövänligare blev det inte.

   Gillad av 2 personer

 5. Det är bra ifall vi kan minska mikroplaster i naturen.Håll med om att det är vidrigt att fisken innehåller små små plastbitar.Ett bra exempel på hur staten styr bort en överanvändning av ett skadligt ämne.Det skall kosta att svina ner.

  Gilla

  1. Sen skall vi komma ihåg att skog och därmed papper är en stor tillgång i Sverige.Vi slipper importera dyr olja för att producera en påse och iom koldioxidutsläppen ökar tillväxten i skogen.Alltså,detta är bättre än de flesta förstår,särskilt klimatförnekarna och miljöskeptikerna inkl dumhögeranhängarna.Vi har en skyldighet mot kommande generationer.

   Gilla

   1. Hur mycket olja går det åt i skogen för avverkning, transport, sen torkning och vidare förädling. Inte försumbart.
    Och oljan transpoteras med hjälp av olja någonstans ifrån långt borta
    Bästa Alternativet
    är manuell avverkning för handsåg. Och sen häst och vagn. Viss vattenkraft funkar också

    Gilla

 6. Hej igen. Det är ju helt sanslöst. Politikerna hör talas om problem som är störst i Asien. Där sopor dumpas i floderna. Det är inte våra plastpåsar som hamnar i haven. Så skall man straffa oss. Men de andra nordiska länderna då. Vi får skaffa plastkassar när vi är i Danmark o ….. Det är i livsmedelsbutikerna vi blir direkt berörda. Men indirekt i övrigabutiker. Då vi där kommer att få betala skatten via varorna. Hur blir det med plastpåsarna i frukten och i frysdisken. Skulle sedan en ny regering ta bort denna stöldskatt som vi får betala via varorna. Så kommer inte handlarna att sänka priserna motsvarande utan själv då öka sin vinst. Helt sjukt. Som sagt. Detta är stöld. Det är inte vi i Sverige som är ett problem med plastpåsar. Men inte förvånad att regeringen inte fattar nånting av sammanhang.

  Gillad av 2 personer

 7. Reblogga detta på Life, Death and all between och kommenterade:
  Detta går i linje med alla andra tokiga idéer som lanserats som t ex elbilar men inte tillräckligt mycket ström i elnäten och högre koldioxidutsläpp vid tillverkning av elbilar, vindkraftverk som inte fungerar när stiltje råder och solceller som inte fungerar när solen går i moln etc etc.

  Gilla

 8. Miljöpartiet har som livsluft att skrämma folk och därigenom kunna utkräva skatter och avgifter som gör den svage ännu svagare så har det varit sedan ozonhålets dagar. De har inte varken medlemmar eller knappt företrädare som kan tänka på konsekvenser innan handling och ändå lyckas de sitta i maktposition trots vagt stöd, vilket är ett svaghetstecken för svensk politik och förödande för folket.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s