Journalisters yrkesetik har sedan länge förpassats till soptippen

Efter att ha tittat igenom de stora svenska tidningarna så kan man konstatera att det finns fem huvudnyheter denna morgon – *En skottlossning i Märsta, *Te-påsar utsöndrar plast, *Idrottare har föga förvånande problem med värmen under friidrotts-VM i Doha, *Tårarna i Idol när någon fick lämna samt så klart medias favoritämne nummer ett *Klimatet; inklusive Greta-hyllningar/den dagliga dosen klimatalarmism/utlys klimatnödläge nu/vuxna slösar bort barnens framtid etc.

Är detta allt jag som man kan förvänta mig av den svenska journalistkåren? Jag tycker det är under all kritik att ett så välbetalt skrå inte kan publicera ett bättre nyhetsutbud än vad de svenska konsumenterna får serverat dagligen, inte undra på att tidningsdöden breder ut sig i landet! Det är uppenbart att det inte krävs särskilt mycket för att bli journalist i dagens läge och chefredaktörerna verkar inte heller i någon större utsträckning sträva efter att leverera nyheter av varierande karaktär som gräver och ifrågasätter.

Tittar man närmare på journalistikens element så finns det enligt boken ”The Elements of Journalism” flera element som journalister bör fullfölja för att upprätthålla journalistikens roll som informationskälla så att medborgarna kan förbli fria och självstyrande. Dessa kan man krasst konstatera att svenska journalister och chefredaktörer har brutit mot för länge sedan!

*Journalistens första förpliktelse är mot sanningen.
*Journalistens första lojalitet är till medborgarna.
*Journalistens disciplin är verifiering.
*Journalisten måste hålla sig fristående från dem som ska bevakas.
*Journalisten måste agera självständig bevakare av makten.
*Journalisten måste ge ett forum för öppen kritik och kompromiss.
*Journalisten måste sträva efter att göra det viktiga intressant, och relevant.
*Journalisten måste hålla nyheterna överblickbara och proportionerliga.

Det finns också något som heter yrkesetik som professionella journalister sedan de första pressetiska reglerna kom på 1900-talet har förväntats följa. Två av kraven är att man ska använda flera oberoende källor – speciellt om ämnet är kontroversiellt samt att man ska rapportera utan att ta ställning.

Klimatfrågan är en mycket kontroversiell fråga och där har man rakt över linjen brutit mot sin egen yrkesetik genom att aktivt utestänga alla meningsmotståndare från den offentliga debatten i syfta att bara visa upp en ”sanning”. Dessutom har man tagit ställning i såväl klimatfrågan och den lika viktiga migrationsfrågan.

Det är faktiskt obehagligt att inte detta faktum belyses mer – det handlar helt klart om att indoktrinera en hel nation genom massmedial påverkan och självklart är det inte en överdrift att påstå att svensk media är statsstyrd eftersom de är beroende av sitt mediestöd som betalas ut av staten.

Tyvärr är dock svenska folket överlag inte misstänksamma till naturen och ifrågasätter i regel inte medias roll. Dessutom är det få som förstår att den politiska makten censurerar oliktänkande. De flesta tar istället allting till sig samt inbillar sig att de får en rättvis, sann och opartisk bild presenterad för sig.

Det finns således inget som hotar att denna bristande journalistik får fortsätta förpesta generation efter generation, vilket jämnar vägen för fortsatt styre av egocentriska politiker som prenumererar på makten för att främst sko sig själv istället för att värna om riket och dess invånare främst.

De få medborgarjournalister som försöker göra sitt jobb och avslöja lögnerna hamnar ofta i rejält blåsväder. Svenska Bechir Rabani stämplades som högerextrem och man försökte få honom avskedad samt brittiske TR, som inte längre får nämnas vid namn på sociala medier, stämplades som en samhällsfara och sattes i fängelse. Bara några exempel i mängden.

Det åligger därför ett stort ansvar på oss som har barn och barnbarn att lära dem vikten av att ifrågasätta och söka upp egen information istället för att lita på den vinklade information som media pumpar ut till oss dagligen. Jag vet själv hur jag ända upp till 30-årsåldern hatade och föraktade Israel samt tyckte synd om palestinierna eftersom jag blivit matad med den vinklade och ensidiga bilden från media ända från barnsben. Det var först när jag träffade ett israeliskt par som berättade om sin vardag som det gick upp ett ljus och jag förstod att det finns två sidor av myntet. För vissa kommer dock denna insikt om att vi får en tillrättalagd bild av det mesta aldrig att uppstå, varför man fortsätter att gå omkring i detta vakuum hela livet.

Vi som stuckit hål på bubblan har som uppgift att försöka upplysa andra så att varje individ börjar ifrågasätta, ställa krav, söka upp information och börja tänka fritt, men det är tidvis lika produktivt som att slå huvudet blodig mot en vägg. Men vi får aldrig ge upp då vi har en plikt gentemot framtida generationer att sprida det fria ordet!

#vaknasverige
#vågaifrågasätta
#tänksjälvständigt

press

2 reaktioner till “Journalisters yrkesetik har sedan länge förpassats till soptippen

  1. Journalist av idag är närmast ett hån emot vad yrkeskåren varit. tidigare var det upp till läsaren att ta ställning om det som skrevs var rätt eller fel, idag blir då matad med skribentens åsikt

    Gillad av 1 person

  2. Hej!
    Jag tror att jag fattade allt ungefär vid samma tid som du… Jag var betydligt äldre, men det väl då som nätet
    blev riktigt blev riktigt tillgängligt. Måste säga att jag känner mig ganska uppgiven.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s