Hedersmord fortsätter vara ett stort samhällsproblem i MENA och tyvärr importerar vi problemen till Sverige

En 21-årig palestinsk kvinnas död på Västbanken har väckt avsky över hela Mellanöstern och allt pekar på att det är ännu ett hedersmord.
 
Israa Ghareebs mystiska död i Betlehem har satt fokus på problemet med hedersmord i regionen. Ghareebs familj nekar till anklagelserna, men inlägg på sociala medier av Israas vänner visar på en koppling mellan hennes död och ett möte med hennes fästman under närvaro av en övervakare. Inläggen pekar på att en video som visar det aktuella mötet hade postats på en social media-plattform och vidarebefordrats av en släkting till de manliga medlemmarna av familjen. Detta gjorde fadern och bröderna rasande eftersom de kände att scenen med Israa tillsammans med sin fästman före det officiella bröllopet hade skett, bringade vanära över familjen.
 
Kort därefter blev Israa svårt misshandlad i hemmet och fick ryggskador som måste behandlas på sjukhus. Israa postade en selfie på Instagram från sjukhuset som visade hennes kropp som var full av blåmärken, med budskapet: ”Jag mår bättre nu. Alhamdulillah.”
 
Senare ska en ljudupptagning där en ung kvinna blir våldsamt torterad ha florerat på sociala medier, men det har inte kunnat bekräftas att rösten är Israas.
 
Omgående skapades en trend på Twitter, #WeAreAllIsraa, med över 50.000 tweets med hashtaggen.
 
Omständigheterna kring Israas död är oklara, men inlägg på sociala medier påstår att hon dog i sitt hem bara dagar efter att ha blivit attackerad på sjukhuset i ett fall av hedersmord.
 
Även om man infört tuffare lagar, informationskampanjer och globala fördömanden, så fortsätter hedersmord regelbundet att ske mot kvinnor i  såväl Palestina som i andra arabiska samhällen.
 
Om Israas tragiska död bekräftas som ett hedersmord så kommer det bli det 19:e fallet i Palestina i år. Enligt palestinsk polis så stod hedersmorden för 12% av de totala mordfallen 2018.
 
I en tid av social media och jämställdhet mellan könen så kan hedersmord inte längre ske i det fördolda på samma sätt som innan, men det är ändå ett mycket stort problem i flera länder i Mellanöstern och norra Afrika. Många fall rapporteras heller inte eftersom de begås av en släkting till offret. Även om många länder har infört lagar för att hindra nya offer, så behöver man göra mer.
 
En talesperson för en palestinsk kvinnorättsorganisation menar att det är väldigt svårt att göra framsteg på området. Man har bland annat förhandlat med regeringen för att införa lagar mot barnäktenskap, utan att lyckas implementera det.
 
Problemet med hedersmord i Palestina kompliceras ytterligare av politik eftersom de insatser som myndigheter på Västbanken gör för att kriminalisera attacker inte matchar med Hamas motsvarighet i Gaza.
 
Det är dock inte i Palestina man hittar de värsta problemen, utan i grannlandet Jordanien som anses ha det högsta antalet fall av hedersmord i världen. Enligt Human Rights Watch blir 15-20 kvinnor och flickor brända, slagna eller knivhuggna till döds varje år av familjemedlemmar eftersom de anses ha brutit mot de sociala hederskoderna. De senaste åren har Jordaniens parlament försökt förbättra kvinnors rättigheter och genom diverse åtgärder försökt få ned antalet mord i hederns namn, men uppenbarligen krävs det mer djärva lösningar på detta djupgående problem.
 
Meanwhile in Sweden… kan vi tyvärr inte skryta om några större framsteg på området. Det går knappt att diskutera ämnet utan att riskera islamofobstämpeln och andra epitet som förknippas med främlingsfientlighet.
 
Föreningen GAPF har i över 20 år stridit för att göra skillnad för de utsatta kvinnorna och flickorna i Sverige, men som bekant sitter våra makthavare fortfarande med händerna för öronen och låtsas som att de varken hör eller ser problemen som bara växer. Vissa partier – till exempel S och V – går till och med så långt att de petar de politiska företrädare som vågar sticka ut hakan och kräva mer kraftfulla åtgärder.
 
Under tiden fortsätter nya offer att läggas till handlingarna, men så är det i Sverige – vi låtsas stå upp för alla utsatta individer i samhället oavsett ålder, kön, religion och etnicitet, men i själva verket är dessa tomma ord rena rama lögner eftersom våra styrande saknar kurage!
 
#detnyasverige
#krossahederskulturen
 
israa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s