Bilden som säger allt för kvinnorna i Saudiarabien

När 30-åriga Munira Abdullah gick och lade sig i torsdags natt var hon bara en av många Saudiska kvinnor som blivit mer självständiga efter att kungadömet beslutat om att den manliga övervakarrollen reduceras samtidigt som man stärker kvinnors rättigheter inom olika områden som arbete, resor, försäkringar och civil status. Bland annat behöver kvinnor inte längre få godkänt av en manlig släkting för att kunna resa utomlands. Men när Munira vaknade på fredag morgon hade hon blivit en internetsensation tack vare ett foto som tagits i en biofoajé i Riyadh

Bilden visar hur Munira kramar ett stort porträtt av kronprins Mohammed bin Salman, vilket perfekt gestaltar de känslor som många saudiska kvinnor känner efter de nya lagändringarna.

”Det fanns ingen planering bakom detta. Jag gick på bio på biografen i Al-Qasr Mall för första gången i mitt liv och jag kände mig glad och tacksam för att kunna göra detta. På vägen ut såg jag porträttet och sprang dit för att omfamna det. Min syster tog bilden och dokumenterade mina känslor.”

Fotot tog inte bara Twitter med storm utan blev också omslagsfoto på Arab News papperstidning igår. Munira har mottagit otaliga kommentarer på sociala medier från andra kvinnor som säger att hon verkligen har summerat vad alla känner.

Små små framsteg för dessa kuvade kvinnor är som balsam för själen! Jag önskar bara att vi inte hade gått åt motsatt håll här i Sverige där vår fega regering hellre blundar för problemen än agerar. Att utreda saker i åratal är för övrigt inte att agera kraftfullt, snarare handlar det om rädsla för att stöta sig med vissa grupper och de stackars kvinnor samt flickor som flytt från kvinnoförtryck runt om i världen för att få skydd i den humanitära stormakten Sverige får se sig snuvade på konfekten och hamnar istället ur askan i elden. Att vi inte ens lyckats förbjuda slöja på barn i skolan säger det mesta!

#landetdärviskolarinbarnikvinnoförtryck

bild

En reaktion till “Bilden som säger allt för kvinnorna i Saudiarabien

  1. Det finns ett gammalt ordstäv, jag tror det är från Kina. ”Många små steg tar dig snabbare till målet än några få gigantiska kliv.” Iran blev ett exempel. USA drev på för att ”modernisera” Iran. Först iscensatte CIA en kupp 19 augusti 1953 efter känt mönster för att få till ett klassiskt ”regimbyte”. Iran blev en USA stödd diktatur och Iran ”reformerades” till en kopia av USA, som naturligtvis ville åt oljan. Det pågick till 1979 och den islamiska revolutionen, vilken föregicks av massdemonstrationer, våld och uppror. Folk hade inte accepterat de snabba förändringarna vilka USA hade i praktiken infört. Iran blev en teokrati. Landet rör sig nu mot något slags folkstyre, men ännu har de religiösa ledarna sista ordet. Intressant är att jämföra med dagens Hong Kong för även där arbetar CIA på ett regimskifte med exakt samma metoder, massdemonstrationer, våld och uppror. Det fungerar ungefär som hur Islamska Staten arbetar. Under lång tid indoktrinerar man främst de unga genom NGOs till att kräva frihet och ”demokrati” men liksom i Iran resulterar det i anarki. Saudierna måste själva få göra omställningen, i små steg. Det går åt rätt håll. Det bästa vi kan göra är att stödja dom och dela med os av egna erfarenheter, bra eller dåliga.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s