Stor brist på respekt för lärare på många skolor i Danmark – kvinnliga lärare mest utsatta men ingen vågar peka på orsaken

På många skolor i Danmark blir arbetssituationen för många lärare alltmer kritisk eftersom ett stort antal elever helt saknar respekt för lärarna – särskilt om de är kvinnor.
 
En av de utsatta skolorna är Danehofskolen i Nyborg. Företrädare för Arbejdstilsynet har talat med fem utsatta lärare på skolan som berättar om elever som ropar de mest grova och nedsättande skällsorden efter dem: ”Ditt jävla luder, ”Du är dum i huvudet”, ”Håll käften och lägg dig inte i”, ”Det bestämmer inte du, för du är en kvinna”.
 
Lärarna blir på daglig basis utsatta för hot och kränkande ord. Därutöver sker det dagligen att en eller flera elever skriker åt lärarna samt slår i dörrar och lämnar klassrummet när det ställs krav på dem. Om de griper in i en konflikt mellan eleverna så kan de själva bli utsatta för fysisk förolämpning som slag och knuffar, eller att det kastas saker och inventarier efter dem.
 
Nu kräver Arbejdstilsynet handling, men man vill inte tala öppet om vilka slags elever det rör sig om varken hos myndigheter, skolorna eller i medierna. Istället talar man om ”utsatta” barn och problem med ”inkludering”.
 
Det kan givetvis finnas flera olika orsaker till stt skolelever brukar fysiskt och verbalt våld, men de skolor det rör sig om har gemensamt att de har en stor andel elever med icke västlig invandrarbakgrund där det finns elever som har lärt sig att se ned på kvinnor och därmed också på kvinnliga lärare.
 
I oktober förra året genomförde Arbejdstilsynet en stor undersökning som visade att lärare utsattes för våld och hot på 64 danska grundskolor.
 
När tidningen Politiken gick igenom Arbejdstilsynets besök på 405 grundskolor år 2017, framkom det att sparkar, slag, elever som rivs och verbala överfall är vardag för många lärare och pedagoger i grundskolan. Mycket ofta sker dessa angrepp på skolor med många tvåspråkiga elever samt ofta är det kvinnliga lärare som blir utsatta för skällsord.
 
Beteendet härrör från individer från fattiga samhällen, men avspeglar också den helt annorlunda kulturen i de icke västliga länderna som barnen härstammar från. Det är klansamfund som är djupt präglade av konflikter mellan familjer, klaner, religiösa inriktningar och etniska grupper. Det gör att problemet är svårt att hantera, men om man inte vill erkänna kulturens betydelse så kommer man aldrig att lösa problemen.
 
Intressant artikel att ta del av och tyvärr ser vi precis samma mönster i Sverige i kombination med en ännu värre tystnadskultur samt en omotiverad regering bestående av syltryggar.
 
Det räcker att googla för att hitta liknande problematik i svenska skolor. Till exempel skrev Göteborgsposten en artikel i februari i år där man slog fast att var femte polisanmälan på grundskolor i Göteborg de senaste två åren, rör någon form av konflikt mellan barn och vuxna med allt från släktfejder, föräldrar som hotar barn till våld mellan lärare och elever.
 
#detnyasverige
 
 
skola.jpg

3 reaktioner till “Stor brist på respekt för lärare på många skolor i Danmark – kvinnliga lärare mest utsatta men ingen vågar peka på orsaken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s