Kravet på manliga förmyndare för kvinnor i Saudiarabien som vill resa kan snart vara ett minne blott

Kvinnor i Saudiarabien har i åratal kämpat och offrat sig för att systemet med manliga förmyndare skall upphöra – många sitter fortfarande i fängelse enbart på grund av det lilla kravet.

Nu rapporteras det dock att den saudiska regeringen planerar att genomföra den största reformen hittills för kvinnor i landet genom att lätta på de strikta reglerna om manliga förmyndare för att tillåta kvinnor att resa.

Förändringen skulle innebära att lagen om manligt förmyndarskap för kvinnor över 18 år som vill lämna landet upphör och att de inte längre behöver tillstånd från en manlig familjemedlem.

Det är inte klart exakt när det ska genomföras, men det sägs att det kan ske redan i år. Den saudiska regeringen har inte lämnat någon kommentar eftersom det ännu inte är officiellt, men det rapporteras att initiativet kommer från den högsta ledningen efter att flera saudiska kvinnor sökt asyl utomlands efter att ha flytt från sina familjer.

Det manliga förmyndarskapet som rör kvinnors rättigheter att gifta sig, arbeta, komma ut ur fängelse och flera andra rättigheter, kommer dock att kvarstå så enligt mitt tycke är det inte jättemycket att hurra för även om jag förstår att det innebär en enorm lättnad för de saudiska kvinnorna.

Manligt förmyndarskap är en extremt känslig sak i kungariket, där traditionella familjeklaner anser att det är mäns plikt att skydda kvinnor och kvinnorna kan hindras från att göra allt från att resa, gifta sig och hyra saker till att arbeta utan tillstånd.

2017 tillät man äntligen kvinnor att köra bil, men innan lagen trädde i kraft flera månader senare så arresterade man dussintals kvinnliga aktivister som kampanjade för rätten att köra bil samt mot det manliga förmyndarsystemet, varav många fortfarande är fängslade.

Jag litar inte helhjärtat på den saudiska regeringen och det har heller inte blivit officiellt ännu. Blir det för mycket kritik från män som anser att allt för många saudiska kvinnor lämnar landet tack vare lättnaderna i lagen, så skulle det inte förvåna mig om de ändrar sig dessutom.

Bilden föreställer för övrigt saudiska kvinnor som besöker en bilutställning i landet. Ser ju helt normalt ut – snart i ett kvarter nära Dig!

#krossakvinnoförtrycket

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/07/11/saudi-arabia-ease-male-guardianship-law-restricting-womens-travel/

SAUDI

4 reaktioner till “Kravet på manliga förmyndare för kvinnor i Saudiarabien som vill resa kan snart vara ett minne blott

  1. Ge dom tid, dom vet bäst, det går inte att ändra på tusenåriga kulturer på en kaffekvart. Sedan var det inte så länge sedan Sverige hade liknande, men inte samma, regler. Jag kommer ihåg det själv. Ett formellt brev till ett par började alltid ”Herr Anders Gustavsson med fru”. Hon nämndes inte ens vid namn. Finare restauranger vägrade att släppa in och servera kvinnor utan manligt sällskap. Man ansåg att det var olämpligt och gav intryck av att ragga för lyxprostitution. När en morbror gifte sig måste alla kvinnor ledsagas in i kyrkan av en man. Nu var det fler kvinnor än män så en del killar smet ut bakvägen och gjorde om föreställningen. Så var det en bra bit in på 50-talet.

    Gillad av 1 person

    1. Samtidigt, glöm inte att det var en annan värld än idag. Det var en tid när män reste sig på bussen och spårvagnen och erbjöd kvinnor att sitta, män öppnade dörren för kvinnor och tog av sig hatten. Män följde kvinnor efter en kväll ute till ytterdörren för att se till att dom kom hem tryggt, hittade man in tjej som fått ett glas för mycket såg man till har hon kom hem säkert. En helt annan värld och kultur än idag.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s