Går Hamas storhetstid mot sitt slut?

Just nu tacklar Hamas de största demonstrationerna hittills mot deras 12 år långa styre i Gaza och de senaste dagarna har hundratals palestinier tågat på gatorna för att protestera mot de undermåliga levnadsförhållandena i det blockerade territoriet.
 
Med liten tolerans mot de som har avvikande åsikter, har terrorgruppen svarat med hårda repressalier. Man har arresterat dussintals demonstranter, misshandlat aktivister och våldsamt förtryckt lokal medias försök att rapportera om oroligheterna.
 
Hamas har anklagat de palestinska myndigheterna på västbanken för att ha organiserat protesterna, något som förnekas av organisatörerna. 30-årige Amin Aben, som är en av organisatörerna, har tvingats gå under jord och menar att det inte finns någon politisk agenda överhuvudtaget.
-”Vi vill helt enkelt bara leva anständigt. Vi kräver att Hamas lättar på de ekonomiska svårigheterna och skattebördan.”
 
Hamas tog kontroll över Gaza 2007 och Israel samt Egypten inledde en blockad i syfte att hindra Hamas från att beväpna sig. Blockaden tillsammans med tre krig med Israel har ruinerat Gaza, men inte på något sätt bidragit till att lätta på Hamas grepp om makten.
 
Arbetslösheten är över 50% och ännu högre bland unga studenter som examinerats från universitetet. Kranvattnet är odrickbart, elektriciteten är begränsad och möjligheterna att resa utomlands är starkt begränsade. Hamas regering höjde även nyligen skatten på basvaror som bröd, bönor och cigaretter.
 
Demonstranter anklagar Hamas för korruption och att syftet med skattehöjningarna är att gagna dem själva. De använde sociala medier för att organisera protesterna förra veckan med en slogan: ”Vi vill leva!”
 
Protesterna kommer precis när Hamas markerar sitt 1-årsjubileum för sina demonstrationer mot Israel som sker en gång per vecka vid gränslinjen. Protesterna syftade till att lätta på blockaden, men har inte uppnått mycket förutom att runt 190 palestinier mist livet och tusentals skadats.
 
Det här är inte första gången som människor gått man ur huse mot Hamas. För två år sedan protesterade demonstranter mot de ständiga strömavbrotten på en kall januaridag, vilket resulterade i att Hamas våldsamt skingrade demonstranterna. Den här gången har dock de sporadiska protesterna fortsatt i fem dagar, trots ett liknande våldsamt gensvar.
 
Mkhaimar Abusada, professor i politisk vetenskap vid Al-Azhar-universitet i Gaza, menar att dessa protester är de största sedan Hamas förtryck startade.
-”Det här är ett budskap av ilska till Hamas att situationen är ohållbar och att de måste ompröva sin politik.”
 
I måndags rapporterade Amnesty International att hundratals demonstranter hade blivit misshandlade, godtyckligt arresterade, torterade och illa behandlade. Man menar att nedbrytningen av yttrandefriheten och användningen av tortyr i Gaza har nått oroväckande nya nivåer.
 
Den lokala journalisten Osama Al-Kahlout publicerade förra veckan en bild av protestanter med ett plakat där det stod ”Jag vill leva anständigt” och nästa dag blev han frihetsberövad när han sände live på Facebook under andra protester. Polisen slog sönder hans möbler och tog hans ägodelar samt misshandlade honom på vägen till polisstationen. Efter ett möte med polischefen, där han fick rådet att inte rapportera om protesterna, släpptes Al-Kahlout, som inte ångrar  publiceringen.
-”Jag är journalist, jag ångrar inte att jag rapporterade om händelserna.”
 
Brysselbaserade International Federation of Journalists rapporterade i måndags att 42 journalister varit måltavlor för Hamas styrkor under de senaste fem dagarna och utsatts för fysisk misshandel, hot, stämning, husarrest och beslagtagande av utrustning.
 
31-åriga Heba el-Buhissi såg hur några av hennes grannar skingrades av Hamas efter att ha hissat banderoller med protester mot skattesatserna och hennes familj öppnade upp sitt hem för att ge skydd åt de ungdomar som lyckades fly undan. Hon filmade också när en grupp Hamas-poliser misshandlade hennes kusin med träbatonger. Poliser sköt varningsskott i luften och skrek på henne när de såg att hon filmade.
 
Andra amatörvideos har visat hur protestanter bränner däck och kastar sten mot Hamas styrkor. Man ser även hur Hamas-milismän hoppar ut ur fordon och klubbar ned personer samt hur de går från dörr till dörr och genomför massarresteringar av människor.
 
Den officiella palestinska myndighetens nyhetsagentur Wafa rapporterade i måndags att talesmannen för Abbas Fatah-rörelse i Gaza, Atef Abu Saif, blivit allvarligt misshandlad av Hamas och visade honom i en sjukhusbädd med bandage, blåmärken samt blodindränkta kläder.
 
Independent Commission for Human Rights i Gaza rapporterar att Hamas styrkor har skingrat 25 demonstrationer med våld och arresterat 1.000 personer, varav 300 fortfarande är frihetsberövade.
Under gårdagen offentliggjorde Hamas ett uttalande där man förnekar våld och förtryck mot palestinier som använder sig legitima rätt att uttrycka sin åsikt. Man har dessutom twittrat, där man anklagar Israel och de palestinska myndigheterna för att konspirera för att organisera protesterna.
 
Demonstrationerna såg ut att ha minskat i måndags, men organisatörerna menar att protesterna kommer att fortsätta tills Hamas inför skattelättnader och skapar mer sysselsättning samt släpper alla som arresterats under oroligheterna.
 
Protestledaren Abed berättar att Hamas stormat hans familjs hem och lämnat en arresteringsorder utställd på Abed till dennes far.
”-Hamas vill inte att vi skriker – de vill att vi dör i tysthet.”
 
Intressant utveckling som man hade önskat att svensk media hade täckt bättre, men det är väl otänkbart eftersom det hade stridit mot Sveriges Hamas-vänliga hållning. Tänk om utrikesminister Margot Wallström hade varit tvungen att säga något negativt om Palestina och den terrorrörelse som hon utan förbehåll förser med svenska skattemedel!
 
gaza.png
Annonser

2 reaktioner till “Går Hamas storhetstid mot sitt slut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s