Lärare i Sydafrika avstängd och anklagad för rasism efter klassrumsbild där vita och svarta barn var separerade!

En Sydafrikansk grundskolelärare blev idag suspenderad efter att ett foto, som föreställde svarta barn som satt separerade från vita barn i ett klassrum, skapat en storm av rasistanklagelser.

Det var elevernas första dag i Schweizer-Reneke-skolan i den nordvästra provinsen och läraren hade tagit en bild för att sända till oroliga föräldrar. Detta spreds snabbt på sociala medier eftersom det visar ungefär 17 vita barn som sitter runt ett stort bord, medan fyra svarta barn sitter runt ett mindre bord i bakgrunden.

Provinsens utbildningsminister Sello Lehari uttryckte oro efter att ha besökt skolan.
-”Enligt den information som jag fått från mötet, så verkar det som att det finns många fall av rasism här. Jag kommer att skicka ett team för att utreda alla skolor för att agera mot alla typer av rasism.

Studentaktivisten Mcebo Dlamini skrev på sociala medier att det mest provocerande med bilden inte var aspekten att svarta barn var separerade från de vita barnen, utan istället det faktum att det finns svarta människor som fortfarande påstår att rasismen i Sydafrika har upphört och som anser att svarta och vita kan ha fredliga relationer med varandra som inte har en underton av rasism.

Jozeph du Plessis, skolans syrelseordförande, ger sin syn på saken.
-”Vi såg fotot och även vi är arga över vad vi såg, men barnen var inte komfortabla med situationen – de är fem år och det var deras första skoldag. Läraren grupperade barnen på det här sättet eftersom hon trodde att de skulle känna sig mer trygga. Det fanns ingen intention om rasism eller segregering från lärarens sida. Vi utreder saken, det kan ha varit ett språkligt problem – barnen kunde kanske inte tala Afrikaans, men vi kan bara spekulera.”

Några vita föräldrar beslutade sig under dagen för att hämta sina barn, eftersom protestanter samlades utanför skolan.

En överreaktion från skolan enligt mitt tycke – inget har hänt, så varför stänga av läraren på grund av hur barnen satt på en bild? Förra veckan skrev jag om en annan incident i Sydafrika där svarta protestanter barrikaderat sig på en strand och menade att man aktivt förvägrade svarta access till stranden, vilket var rasism, trots att det grundade sig i att man utrymt stranden efter en anmälan om misstänkt våldtäkt. Minsta lilla sak verkar förstoras upp till onaturliga proportioner.

Rasproblem fortsätter att vara ett problem i Sydafrika 25 år efter apartheid, men det är märkligt att det rapporteras så lite om den motsatta rasismen som sker inför öppen ridå i landet, där exempelvis regimen börjat beslagta vitas gårdar, en mordvåg mot vita farmare noterats samt svarta hotar med vitt folkmord i Kapstaden. Det är helt klart en pågående konflikthärd i Sydafrika!

https://www.aljazeera.com/news/2019/01/outrage-apparent-segregation-south-africa-school-190110141801671.html

africa

En reaktion till “Lärare i Sydafrika avstängd och anklagad för rasism efter klassrumsbild där vita och svarta barn var separerade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s